Hlavní obsah

Olomoucká Pevnost poznání vystavuje nominované mapy roku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Olomoucká Pevnost poznání vystavuje mapy, které jsou letos nominovány komisí České kartografické společnosti na ocenění Mapa roku. Návštěvníci se mohou seznámit i s tím, jak se mění tvorba map a jaké trendy ji ovlivňují.

Článek

K vidění je do 24. září například magnetická ručně malovaná mapa, edice turistických map či historické a školní atlasy, sdělili zástupci pevnosti. Mapa roku je odborná kartografická soutěž s dlouholetou tradicí. Její výsledky budou letos oznámeny 30. září.

Dočasnou výstavu s názvem Mapy a mapy! najdou zájemci v expozici Živá voda. Jsou v ní tradiční turistické mapy nebo atlasy, mapy pro školy i digitální aplikace. „V nominaci je řada děl, která jsou u veřejnosti oblíbená nebo v případě kartografických děl pro školy reflektují aktuální trendy ve vzdělávání a jsou vytvářeny ve spolupráci s učiteli,“ uvedla Alena Vondráková z katedry geoinformatiky olomoucké přírodovědecké fakulty, která je předsedkyní hodnoticí komise soutěže Mapa roku.

Podle organizátorů je na soutěži důležitá spolupráce a provázanost odborníků a veřejnosti. Mapy by měly být uživatelům přizpůsobeny v souladu s tím, jak se rozvíjí stav poznání, ale i například podle technických možností. „Z technického hlediska se to týká přizpůsobení se různým multimediálním zařízením u digitálních map nebo využití nových materiálů a postupů u tradičních tištěných děl. Z hlediska obsahu se to týká výběru témat, kdy v nominaci je několik map cykloturistických nebo třeba oblíbená mapa pivovarů Česka,“ doplnila Vondráková.

Potěšující je podle ní také vývoj atlasů pro školy, které propojují digitální a analogový svět, reflektují aktuální společenská témata a pracují s interdisciplinárními přesahy. „A jsou tu i díla zásadní z hlediska kulturního dědictví, což jsou historické atlasy,“ řekla předsedkyně komise. Dodala, že letos se do soutěže přihlásilo více studentských prací než v minulých ročnících. „A jsou to práce kvalitní. To je pro mě i jako pro akademika nesmírně potěšující poznání,“ řekla.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční ve středu 30. září 2020 od 14:00 v Kapli Božího těla v Uměleckém centru Univerzity Palackého.

Reklama

Doporučované