Hlavní obsah

Výstava v ostravské galerii ukáže, jak epidemie zasáhla do života

Foto: Getty Images

Ostrava

Reklama

Výstava v ostravské galerii Plato ukáže, jak epidemie koronaviru zasáhla do životů lidí. Expozice je nazvaná Písek ve vzduchu, Duna v Plato, zahrnuje několik uměleckých forem a k vidění bude od 16. září.

Článek

Na její přípravě se podílelo devět umělců a dva kurátoři. ČTK to řekla mluvčí galerie Magdaléna Dušková.

„Výstava kurátorů Edith Jeřábkové, Jakuba Adamce a devíti umělkyň a umělců bude hledat odpověď na to, jak se zpomalení z období karantény projevuje v našich současných životech. Malbu, kresbu, fotografii, sochu, video a site-specific tvůrci rozšíří o živé formy. Během vernisáže budou uvedeny tři performance a autorské čtení,“ uvedla.

Na přípravě vystavených děl se podílela malířka Hana Puchová, sochařka Šárka Mikesková, malíř, performer, herec a galerista Michal Moučka, sochař, básník, performer a designér Marek Pražák, fotograf a aforista Otakar Matušek či nejmladší zástupci ostravské scény Barbora Kurtinová, Jakub Černý, Filip Nádvorník a Martin Kubica.

Tyto umělkyně a umělce ostravské scény oslovili kurátoři Edith Jeřábková a Jakub Adamec s žádostí o poskytnutí aktuálních i starších děl, která reflektují zkušenosti a hodnoty spojené se zpomalením z období karantény a přechod do současného stavu.

Výstava, stejně jako její název, se skládá ze dvou částí. Písek ve vzduchu měl v době karantény podobu on-line prezentace na webových stránkách a ukazoval, jak umělci prožívají izolaci a nejistotu v době jarní karantény. Navazující Duna v Plato je standardní výstavou v galerii, která díla zveřejněná on-line rozšiřuje o další práce.

Reklama

Doporučované