Hlavní obsah

Olomoučtí vozíčkáři chystají třídenní sbírku Zasukované tkaničky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Olomouci se chystá třídenní sbírka na podporu vozíčkářů s názvem Zasukované tkaničky. Nákupem zauzlených barevných tkaniček, které jsou symbolem sbírky, tak mohou lidé podpořit speciální služby pro tělesně postižené.

Článek

„Letošní podzimní ročník bude oproti předchozím ročníkům třídenní, spojí totiž i jarní etapu, která musela být letos kvůli koronaviru zrušena. Sbírku ve dnech 22. až 24. září navíc v Olomouci doprovodí i bohatý kulturní program,“ řekl Milan Papežík ze spolku Trend vozíčkářů Olomouc.

„Sbírka Zasukované tkaničky se koná každý rok, ale bývá ve dvou etapách. První dvoudenní je na jaře a jednodenní na podzim. Letos jsme to museli v dubnu zrušit kvůli koroně, akci jsme proto přesunuli na září a děláme třídenní etapu jako náhradu za tu jarní,“ uvedl Papežík.

Sbírku letos doprovodí kulturní program; první den se uskuteční od 15:00 hodin na Horním náměstí, a ve dnech 23. a 24. září v Galerii Šantovka. „Vystoupí umělci jako Richard Pachman, Martin Šafařík, Alžběta Kolečkářová, Terez Wrau, Richard Pogoda, Mikuláš Hrbáček, legendární kapela Premier a spousta dalších,“ doplnil organizátor sbírky.

Loni lidé do sbírky věnovali zhruba 180.000 korun. Výtěžek putuje na dofinancování služeb nebo například na materiální pomoc při pořizování kompenzačních pomůcek a invalidních vozíků. Míří také na osobní asistenci. „Jsou to vlastně ruce a nohy osobního asistenta, které fungují za zdravotně postiženého. Jde o nejtěžší případy, kdy se tito lidé nemohou postarat sami o sebe. Díky osobní asistenci nemusejí být umisťováni do ústavní péče a mohou zůstat se svou rodinou, která se se však o ně nemůže 24 hodin denně starat,“ dodal Papežík.

Olomoucký spolek Trend vozíčkářů Olomouc má pět desítek členů z Olomouckého kraje. Těžce tělesně postiženým lidem pomáhá s integrací, nabízí jim osobní asistenci, kompenzační pomůcky, sociální rehabilitaci, odbornou pomoc psychologa i pomoc při hledání či získání zaměstnání. Jeho posláním je i odbourávání architektonických a mezilidských bariér.

Reklama

Doporučované