Hlavní obsah

Olympiáda přehledně: Do Tokia míří přes 11 tisíc sportovců z více než 200 zemí

Foto: Chaay_Tee, Shutterstock.com

Národní stadion stojí na místě původního olympijského stadionu z her roku 1964.

Reklama

Po ročním odkladu začnou příští pátek letní olympijské hry v Tokiu, kam míří přes 11 tisíc sportovců a sportovkyň z celého světa. Kvůli probíhající epidemii covidu-19 budou hry probíhat za přísných podmínek a bez diváků.

Článek

Olympijských her se bude účastnit přes 11 tisíc sportovců a sportovkyň z celkem 205 olympijských týmů. Nejpočetnější výpravu mají Spojené státy, Japonsko jako hostitelská země a Austrálie. Součástí olympijských výprav je i tým složený z 29 uprchlíků, čímž chce Mezinárodní olympijský výbor upozornit na „velikost uprchlické krize“.

Česká reprezentace

Za český olympijský tým letí do Tokia 117 sportovců a sportovkyň. Nejvíce z nich, celkem 30, bude soutěžit v atletických disciplínách. Součástí české výpravy jsou i někteří medailisté z předchozích her v Riu de Janeiru, například rychlostní kanoista Josef Dostál, vodní slalomář Jiří Prskavec a tenistka Petra Kvitová. Na své poslední olympijské hry se pak chystá i oštěpařka Barbora Špotáková, která má již zlato z her v Pekingu a v Londýně a bronz z Ria. Obhájit jedinou zlatou medaili předchozí letní olympiády se pokusí judista Lukáš Krpálek.

„V týmu jsou olympijští medailisté z posledních her včetně judistického šampiona Lukáše Krpálka. Medailové naděje máme v řadě sportů, a to včetně sportovního lezení, které je v programu her poprvé,“ uvedl šéf české výpravy Martin Doktor. V této disciplíně bude Česko reprezentovat Adam Ondra, čtyřnásobný mistr světa.

Z národních olympijských výborů se her v Japonsku nezúčastní pouze Severní Korea. Toto rozhodnutí oznámila země již v dubnu – oficiálním zdůvodněním bylo, že chce ochránit severokorejské sportovce před nákazou covidem-19.

Severní Korea se nebude účastnit letní olympiády již potřetí. Nejprve vynechala hry v roce 1984 v Los Angeles, když se připojila k sovětskému bojkotu, a o čtyři roky později se severokorejští sportovci nevydali do sousedního Soulu. Vůbec poprvé se letní olympiády účastnila v roce 1972.

Nestandardní hry čekají opět i ruské sportovce, kterých do Tokia míří více než 300. Kvůli dopingovým skandálům nesmí závodit pod oficiální ruskou vlajkou, v Tokiu proto budou vystupovat pod zkratkou ROV (Ruský olympijský výbor) a místo ruské hymny jim bude hrát skladba Petra Iljiče Čajkovského.

Čtyři premiérové sporty

Součástí olympiády v Tokiu zůstávají všechny sporty, ve kterých se soutěžilo i před pěti lety v Riu. Naopak čtyři sporty budou mít v Japonsku olympijskou premiéru (skateboarding, sportovní lezení, surfování a karate) a po třinácti letech se vrací také baseball a softball.

Česko bude mít zástupce pouze v jedné z nových disciplín – ve sportovním lezení bude soutěžit již zmíněný Adam Ondra. Jedná se o trojkombinaci disciplín lezení na obtížnost, lezení na rychlost a bouldering, za kterou bude udělena jedna sada medailí pro muže a jedna pro ženy.

Diváci budou pouze u obrazovek

Sportovní klání se budou odehrávat na více než 40 sportovištích. Většina z nich je nově vybudovaná nebo vznikla dočasně na dobu konání her. Organizátoři však využili i několik sportovišť, kde se odehrávaly již letní olympijské hry v roce 1964. Zejména pro fotbalová, baseballová a softballová utkání pak poslouží již dříve existující japonské stadiony.

Olympijská sportoviště však budou bez zahraničních i domácích diváků. O zákazu účasti zahraničních fanoušků se rozhodlo již v březnu. Minulý týden ale japonská vláda kvůli zhoršující se epidemické situaci vyhlásila v Tokiu nouzový stav a zakázala vstup na sportoviště i domácím divákům. Fanoušci by se neměli shlukovat ani na veřejně přístupných závodech, jako je například triatlon. Nouzový stav platí od tohoto pondělí až do 22. srpna.

Diváci se nebudou moct účastnit ani baseballových, softballových a fotbalových utkání v prefektuře Fukušima a na ostrově Hokkaidó. Důvodem je stejně jako v Tokiu zhoršující se epidemická situace v zemi.

Absence diváků může zatížit rozpočet, který dosud vystoupal na 15,4 miliardy dolarů. Tržby za lístky se odhadovaly na 815 milionů dolarů, uvádí agentura Reuters.

+34

Sportovce čeká pravidelné testování

Japonsko se momentálně potýká s nárůstem potvrzených nakažených koronavirem. V zemi je zároveň malá proočkovanost populace proti onemocnění covid-19. Alespoň jednu dávku vakcíny obdrželo 31 procent lidí, ukončené očkování má pak 19 procent obyvatel v Japonsku.

Sportovci a další účastníci olympiády proto budou muset dodržovat přísné hygienické podmínky. Například budou muset neustále nosit ochranu dýchacích cest, s výjimkou doby, kdy budou trénovat, závodit nebo jíst a pít. Také budou muset podstupovat pravidelné testy a minimalizovat setkávání. Každý z účastníků her musí navíc sepsat podrobný plán, kde se bude pohybovat, přičemž daná místa musí být na „seznamu povolených destinací“.

„Měli jsme s tím spojenou obrovskou administrativu, většina sportovců a v zásadě celý realizační tým je očkovaný, to znamená, že za nás tam jede 85 až 90 procent lidí, kteří jsou očkovaní,“ přiblížil olympijské přípravy předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Reklama

Doporučované