Hlavní obsah

Kalousek opouští čelo TOP 09, hnutí ANO chce křeslo předsedy Sněmovny a ODS odmítá koaliční spolupráci

Petr Fiala představil nové vedení ODS a opět odmítl jednání s ANO o vládě.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Povolební vyjednávání pokračuje. Vítěz voleb, hnutí ANO, v úterý dokončilo první kolo schůzek se stranami, které se dostaly do nové Sněmovny.

Článek

Druhý pracovní den po víkendových volbách přinesl hned po ránu velkou událost. Odchod z čela TOP 09 oznámil jeden z nejdéle sloužících politiků zdejší scény Miroslav Kalousek. První poslanecký mandát získal v roce 1998 na kandidátce KDU-ČSL a v roce 2009 založil s Karlem Schwarzenbergem právě TOP 09, s níž hned ve volbách 2010 uspěl a dostal se s ní do tehdejší Nečasovy vlády.

V letošních volbách však TOP 09 získala místo ve Sněmovně až na poslední chvíli, což strana považuje za neúspěch. Její hlavní agendou tak je teď to, kdo Miroslava Kalouska nahradí.

Druhou událostí dne byla večerní schůzka mezi nejsilnějšími uskupeními voleb - hnutím ANO a ODS. Z té vyplynulo, že ANO nechce ODS přenechat post předsedy Sněmovny, na který chtěli občanští demokraté dosadit Petra Fialu. ANO ale na tento post navrhuje dosavadního místopředsedu dolní komory Radka Vondráčka.  „Naše vítězství ve volbách je tak dominantní, že není důvod, aby náš kandidát, pan Vondráček, nebyl zvolen předsedou Poslanecké sněmovny,“ řekl po jednání s ODS předseda ANO Andrej Babiš.

Koaliční spolupráce těchto dvou stran zřejmě také nevyjde. Výkonná rada ODS krátce před schůzkou potvrdila, že občanští demokraté nebudou vyjednávat s ANO o koalici ani o podpoře menšinové vlády hnutí.

Událost jsme pro vás celý den sledovali online:

21:00  - Babiš trvá na křesle předsedy Sněmovny pro své hnutí ANO

Šéf ANO Andrej Babiš trvá na tom, aby jeho hnutí obsadilo post předsedy Poslanecké sněmovny. Po dnešním jednání s vedením ODS to řekl novinářům. Občanští demokraté opět odmítli účast na vládě. Babiš k tomu řekl, že ANO s tím počítalo a bere jejich rozhodnutí na vědomí. Ve vyjednávání o koalici proto bude pokračovat. Rovněž zopakoval, že nechce jít do vlády s KSČM a SPD.

20:45 - ODS i po večerním jednání s hnutím ANO odmítá účast na vládě

Předseda občanských demokratů Petr Fiala stále odmítá účast na vládě s hnutím ANO. S Andrejem Babišem dnes večer jednal v Poslanecké sněmovně. Tématem schůzky bylo proto zejména uspořádání budoucí Sněmovny, uvedl reportér Seznam Zpráv Jaroslav Gavenda, který jednání sledoval.

19:50 - TOP 09 nepodpoří kandidáta ANO do čela Sněmovny, řekl Kalousek

TOP 09 podle svého odstupujícího předsedy Miroslava Kalouska znovu ujistila zástupce ANO o tom, že s hnutím do vlády nepůjde. Odmítla také návrhy na zkrácení řečnické doby ve Sněmovně, ochotna je jednat o omezení přestávek poslaneckých klubů.

„Která Babišova loutka z hnutí ANO usedne na pozici předsedy Poslanecké sněmovny, je docela jedno. My tam budeme volit kohokoli jiného,“ prohlásil Kalousek po zhruba dvacetiminutové schůzce se zástupci hnutí Andreje Babiše.

19:30 - Prezident Zeman přijal na Hradě šéfa komunistů Filipa

Prezident Miloš Zeman dnes v podvečer na Pražském hradě přijal předsedu komunistické strany Vojtěcha Filipa. Výsledek schůzky zástupci Hradu ani KSČM nekomentovali. Filip si schůzku sjednal ještě před volbami, hlavním tématem byla česká zahraniční spolupráce.

Schůzka začala kolem 16:30 a trvala asi hodinu. I přes původní slib tiskového oddělení KSČM automobil s Filipem kolem čekajících novinářů jen projel a šéf komunistů setkání s prezidentem nekomentoval.

Zeman se chce postupně sejít se zástupci všech stran, které se dostaly do Poslanecké sněmovny.

19:15 - Na schůzku s Andrejem Babišem dorazil Petr Fiala

Do Sněmovny na jednání s hnutím ANO dorazil i šéf ODS Petr Fiala. Schůzka občanských demokratů s ANO má začít od 19:30. Na místě je také místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija a staronový šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

19:10 - Jednání TOP 09 a hnutí ANO skončilo

Odstupující šéf TOP 09 Miroslav Kalousek odešel z krátkého jednání s Andrejem Babišem. Řešili hlavně budoucí uspořádání Poslanecké sněmovny. Formálně potvrdili, že TOP 09 nebude v budoucí vládě, uvedl redaktor Seznam Zpráv Jaroslav Gavenda, který je na místě.

19:00 - Na jednání s hnutím ANO s předstihem dorazila místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija a staronový šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura

Schůzka občanských demokratů s ANO má začít od 19:30. Hnutí Andreje Babiše je láká do vlády. Dohromady by měly ANO a ODS 103 poslanců. Občanští demokraté ale předem jakoukoli možnost vládní spolupráce s ANO vyloučili.

18:50 - ANO jedná s TOP 09 o povolební situaci

Zástupci ANO a TOP 09 se dnes večer sešli ve Sněmovně kvůli povolebnímu uspořádání. Podle odstupujícího předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska bude schůzka spíše informativní s ohledem na sílu a postoje obou formací. Na jednání přesto přišel „se srdcem na dlani“, jak řekl novinářům.

Vítězné ANO získalo ve víkendových sněmovních volbách 78 poslanců, TOP 09 jen sedm a je početně druhou nejslabší frakcí ve Sněmovně. Obě uskupení před volbami i po nich vyloučila možnost vládní spolupráce.

18:30 - Výkonná rada ODS odmítla jednání o vládě s ANO

Výkonná rada ODS podpořila povolební strategii nejužšího vedení strany, tedy odmítla vést jednání o koalici s hnutím ANO, o vstupu do vlády, ale i podporu jeho menšinové vlády. Oznámila to místopředsedkyně strany Alexandra Udženija. Podle šéfa strany Petra Fialy dostali hnutí ANO a jeho předseda Andrej Babiš mandát od voličů, nyní mají šanci pracovat na tom, aby splnili svoje sliby.

Občanské demokraty čeká večer schůzka s ANO. To navrhuje do čela dolní komory jejího stávajícího místopředsedu Radka Vondráčka (ANO).

18:15 - ODS navrhuje na předsedu Sněmovny svého šéfa Fialu

ODS bude v povolebních vyjednáváních usilovat o funkci předsedy Sněmovny pro lídra občanských demokratů Petra Fialu. Po odpoledním jednání výkonné rady ODS to novinářům řekl staronový šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

„Já už asi potřetí dostal otázku, jestli budeme chtít pozici místopředsedy, když jsme druzí nejsilnější. My budeme chtít funkci předsedy,“ uvedl Stanjura. Fiala by podle něj byl důstojným předsedou Sněmovny. „S tím jdeme do těch jednání,“ dodal.

16:10 - ANO nepostaví kandidáta proti Zemanovi

Hnutí ANO nepostaví vlastního kandidáta do prezidentské volby. Novinářům to dnes řekl předseda Andrej Babiš. Prezidentská volba podle něho zatím není pro ANO téma, po parlamentních volbách řeší novou Sněmovnu.

„Nasazení někoho už je v podstatě úplný nesmysl. Já si nemyslím, že někdo bude volit pana prezidenta podle toho, co bude říkat nějaký Babiš,“ uvedl předseda ANO.

Téma prezident podle něho není vůbec na stole. Pokud by někdo z ANO chtěl být prezidentem, musel by to podle Babiše „brutálně odmakat v terénu“. „Jako já jsem odmakal kampaň,“ podotkl.

14:05 - Strany středu a pravice domlouvají spolupráci

ODS dala najevo, že by se mohla připojit k jednáním o bližší spolupráci středopravicových stran. Předseda STAN Petr Gazdík ČTK řekl, že jeho hnutí už s blízkými stranami jedná a jmenovitě uvedl ODS, lidovce a Piráty. V případě TOP 09 se prý čekalo, až v úterý zasedne vedení strany. Po něm záměr integrace středopravicových stran zopakoval končící předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

13:20 - Václav Klaus mladší bude jen řadovým členem klubu ODS

Nově zvolení poslanci ODS zvolili vedení poslaneckého klubu. Staronovým předsedou bude Zbyněk Stanjura, místopředsedy Jana Černochová, Marek Benda, Jan Bauer a Jan Skopeček a Ivan Adamec. Václav Klaus mladší, který ze všech kandidátů ODS získal od voličů nejvíce preferenčních hlasů (přes 20 tisíc), bude v klubu řadovým poslancem. V pondělním rozhovoru pro Seznam však řekl, že by chtěl pracovat ve školském výboru Sněmovny.

Video: Václav Klaus ml. o tom, zda jít s Babišem do vlády a o svém uplatnění ve Sněmovně

Václav Klaus ml. hovořil také o pozici ODS v povolebních vyjednáváních s vítězem voleb.

13:15 - Předseda ODS Petr Fiala nabídku ANO na vládní spolupráci odmítl

Po prvním zasedání nově zvolených poslanců ODS Petr Fiala jasně uvedl, že do vlády s ANO nechce. „Nebudeme s hnutím ANO o vládě jednat,” uvedl předseda ODS po jednání klubu.

13:00 - ANO láká ODS do vlády s většinou 103 hlasů

Hnutí ANO nabídne občanským demokratům možnost vládní spolupráce. Po jednání poslanců ANO to potvrdili předseda hnutí Andrej Babiš i první místopředseda Jaroslav Faltýnek. Zástupci ANO a ODS se setkají večer ve Sněmovně. „Spolu s ODS máme 103 poslanců, máme podobný program. Zásadní rozdíl je v EET. Ano, my určitě tu nabídku chceme dát ODS,” uvedl Babiš. Podle Faltýnka z médií zní, že ODS s ANO spolupracovat nechce. Na setkání se proto představitelé hnutí chtějí zeptat na konkrétní důvody, zda jsou programové nebo osobní, řekl.

12:52 - Milan Chovanec napsal spolustraníkům dopis, co dělat po volební porážce

„Chtěl bych Vás důrazně požádat, abyste u sebe i svých kolegů významně omezili chuť prát vnitrostranické prádlo na veřejnosti, případně využívat médií jako nátlaku pro vnitrostranickou soutěž. To je totiž přesně to, co dlouhodobě poškozuje naši důvěryhodnost v očích našich spoluobčanů," píše Chovanec mimo jiné v dopise.

12:48 - Poslanecký klub ANO nadále povede Faltýnek

Poslanecký klub ANO nadále povede první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek (55). Členové nejsilnější sněmovní frakce ho zvolili na své první povolební schůzi. Klub ANO se po víkendových volbách rozrostl ze 47 na 78 poslanců. Faltýnkovo zvolení do čela frakce se očekávalo, případné vládní ambice neměl. V končícím volebním období vedl sněmovní zemědělský výbor a byl členem organizačního výboru. Faltýnek dříve působil ve vedení skupiny Agrofert, kterou vlastnil předseda ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš. Skupinu převedl kvůli zpřísnění zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu. Oba figurují mezi 11 lidmi, které policie obvinila v případu dotace na farmu Čapí hnízdo. Proti obvinění podali stížnost.

12:34 - Seznam Zprávy přinášejí výňatek z dnešního prohlášení Miroslava Kalouska, který končí ve funkci předsedy TOP 09

Dle mého názoru je nutno postupovat pragmaticky a nesentimentálně, tedy nepodléhat ani subjektivním pocitům křivdy a vzájemným animozitám. Jakkoliv je někdo může cítit subjektivně palčivě, jsou to směšné maličkosti ve srovnání s tím, čemu teď čelíme a čelit budeme. Demokratické nelevicové síly by proto měly najít vůli k tomu, aby vytvořily silnou věrohodnou opozici, jež bude vzdorovat predátorům, kteří chtějí zničit demokratický systém Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla. K tomuto cíli přispěji svými znalostmi a zkušenostmi v takové míře, do jaké budu požádán. V žádném případě nechci, aby moje osoba byla tomuto procesu překážkou, ať již důvodnou, nebo uváděnou jako důvod zástupný.

11:51 - Jiří Pospíšil nepatří ke Kalouskovým favoritům

11:48 - Reporér Seznamu Jaroslav Gavenda přímo z centra dění

11:41 - Reportér Seznamu Jaroslav Gavenda ke Kalouskově konci

11:40 - Kalousek nebude v listopadu na sněmu obhajovat funkci šéfa TOP 09. Miroslav Kalousek nebude na listopadovém sněmu obhajovat funkci předsedy TOP 09. Oznámil to na dnešním jednání předsednictva strany. TOP 09 ve volbách minulý týden získala 5,31 procenta hlasů, do Sněmovny se dostala především díky hlasům z pražských okrsků. Od posledních voleb přišla o 19 mandátů, v dolní komoře bude mít sedm poslanců. Kalousek TOP 09 spoluzaložil a od listopadu 2009 byl jejím prvním místopředsedou. Šéfem strany se stal na sněmu v listopadu 2015, kdy v čele nahradil Karla Schwarzenberga. V minulosti vedl necelé tři roky také KDU-ČSL. Rezignoval v roce 2006 poté, co nevyšel plán na účast lidovců v menšinové vládě s ČSSD podporované komunisty. V červnu 2009 z KDU-ČSL vystoupil.

11:20 - Voliči rozdali karty po svém a nový kabinet zřejmě nevznikne bez hnutí ANO. „Všichni by se měli povznést nad osobní animozity a jednat o nové vládě,” vyzývá šéf největší české podnikatelské asociace Karel Havlíček. Sněmovní volby podle Havlíčka nedopadly špatně. „Nejsem nespokojený. Nedošlo k fiasku vůči zahraničí, nezvítězil levicový populismus,” hodnotí ve Výzvě výsledky předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků, která má na 300 tisíc členů.

Pusťe si na Seznam Zprávy rozhovor Zuzany Kubátové.

11:09 - O změnách v čele KSČM budou rozhodovat představitelé krajů. Povolební jednání grémia KSČM dnes nepřineslo rozhodnutí o změně ve vedení strany. „Diskuze o případných změnách v čele strany se očekává v pátek, kdy se sejde ústřední výbor, jehož členy jsou i krajští představitelé strany," sdělila mluvčí KSČM Helena Grofová. Předseda komunistů Vojtěch Filip po dnešní ranní schůzce nejužšího vedení KSČM řekl, že jednání bylo racionální. Zároveň nevyloučil úvahy o tom, že by v čele strany skončil. Komunisté letos ve volbách dosáhli nejhoršího výsledku od vzniku strany. „Jednání proběhlo velmi racionálně, nikdo nechce uvrhnout stranu do chaosu,” řekl Filip novinářům po setkání grémia. „Uvažuji o čemkoliv. Nejde o to, o čem uvažuji, ale co budu dělat," dodal na dotaz, zda bude dál v čele KSČM.

10:58 - Komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo jde příkladem v boji proti povolebním politickým klišé.

10:41 - Hrnčíř chce ve Sněmovně urychlit výstavbu dálnice z Brna na sever. Nově zvolený jihomoravský poslanec Jan Hrnčíř (SPD) chce ve Sněmovně pomoci urychlit výstavbu dálnice D43 z Brna na sever. Podle něj je potřeba přijmout zákon o liniových stavbách a D43 zařadit mezi priority. Věnovat se chce i digitalizaci a elektronizaci státní správy, která by podle něj ušetřila peníze a lidem čas. Hrnčíř byl lídrem kandidátky SPD, je i krajským opozičním zastupitelem. Působí jako vysokoškolský pedagog a má firmu zabývající se informačními technologiemi. „Chtěl bych se zasadit o D43, aby se dostala do zákona o prioritních liniových stavbách a aby se její stavba urychlila. To je cíl, který jsem si vytyčil na příští čtyři roky,” uvedl. Podle něj je současná komunikace I/43 z Brna na Svitavy v katastrofálním stavu.

10:37 - Reportér Seznam Zpráv Jaroslav Gavenda hlásí z terénu:

10:14 - Předsednictvo lidovců doporučilo straně jít do opozice. Předsednictvo KDU-ČSL dnes doporučilo, aby strana šla do opozice a nepodporovala ani žádnou menšinovou vládu. Konečné rozhodnutí ve věci bude mít celostátní konference strany, která se uskuteční v pátek, řekl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Zopakoval, že volby byly neúspěšné a že v pátek dá svou funkci k dispozici. Bude na celostátní konferenci, zda se ho rozhodne odvolat. „Domníváme se, že tady nevzniká kombinace, která by byla pro Českou republiku vhodná za účasti nebo hodná podpory KDU-ČSL. Také je to výraz naší pokory a zpytování svědomí, protože jsme nedostali od voličů takový mandát, jako bychom si podle našeho soudu zasloužili. Je potřeba se tedy soustředit na práci uvnitř strany, odstraňovat chyby,” řekl k rozhodnutí předsednictva jít do opozice Bělobrádek.

10:09 - Předsednictvo KDU-ČSL navrhlo, aby strana odešla do opozice. Předseda Bělobrádek na páteční celostátní konferenci dá k dispozici svou funkci, hlásí z terénu reportér Seznam Zpráv Filip Horký.

10:04 - „Hnutí ANO odbočilo od toho profilu, které mělo v době, kdy jsme se dohodli na spolupráci. Přispělo k tomu, že se vytvořila vlna obav, na které ve finále zasurfoval Tomio Okamura,” říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy ze Štrasburku místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička o důvodech ukončení spolupráce s hnutím Andreje Babiše. Pusťte si rozhovor Seznam Zpráv.

9:59 - Reportér Seznam Zpráv Jaroslav Gavenda hlásí z terénu:

9:38 - Reportér Seznamu Filip Horký k Okamurovým tendencím zestátnit Český rozhlas a Českou televizi

9:33 - Výsledky sněmovních voleb jsou oficiální, skončilo tak stíhání Babiše. Výsledky víkendových voleb do Poslanecké sněmovny byly dnes vyhlášeny ve Sbírce zákonů. Od středy do příštího pátku bude možné regulérnost voleb zpochybnit u Nejvyššího správního soudu. Oficiálním vyhlášením výsledků bylo zároveň zastaveno trestní stíhání některých poslanců včetně Andreje Babiše či Jaroslava Faltýnka z ANO, kteří získali zvolením znovu imunitu. Policie tak o vydání k trestnímu stíhání bude muset požádat znovu. Sněmovní volby lze napadnout od 25. října do 3. listopadu. Na soud se budou moci obrátit jednotlivci i volební strany.

9:18 - Přihlášku do TOP 09 podal i europoslanec Jiří Pospíšil. O tom se spekuluje jako o možném nástupci Miroslava Kalouska, který dnes podle zjištění Seznam Zpráv před polednem oznámí, že z vedení strany odstupuje. Pekarová Adamová by se mohla stát 1. místopředsedkyní místo Marka Ženíška, který na svou funkci také rezignoval. Jasno o novém složení předsednictva strany bude za měsíc, kdy se TOP 09 sejde na volebním sněmu. Sledujte živě na Seznam Zprávy.

9:15 - Reportér Seznamu Václav Dolejší tipuje, kdo by mohl nahradit Miroslava Kalouska v čele TOP 09.

9:10 - Předsedkyní ostravské ČSSD se znovu stala Jana Vajdíková. Předsedkyní ostravské ČSSD delegáti okresní konference zvolili znovu Janu Vajdíkovou. Řekl to krajský předseda strany, bývalý hejtman Miroslav Novák. Protikandidátem Vajdíkové byl předseda organizace ČSSD v Hrabůvce Václav Štolba. Novák řekl, že v souvislosti s výsledkem parlamentních voleb zatím na konferenci nikdo nenavrhl žádnou výzvu směrem k vedení strany. Ostravská ČSSD se dlouhodobě potýká s vnitřními spory. Loni v listopadu sociální demokraté nejprve odvolali tehdejšího předsedu ostravské ČSSD Lumíra Palyzu. Ústřední kontrolní komise strany ale v lednu vyhověla Novákově stížnosti zpochybňující konferenci, na níž byl Palyza odvolán, kvůli porušení stanov. Konference se musela opakovat v únoru, kde byl Palyza ale odvolán znovu a novou předsedkyní se stala Vajdíková.

9:07 - Mašek, zvolený za ANO, zřejmě opustí post šéfa záchranky. Ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Jiří Mašek, který se za hnutí ANO dostal do Sněmovny, dává přednost poslaneckému mandátu před vedením záchranky. O svém setrvání ve funkci jednal s náměstkem hejtmana pro zdravotnictví Alešem Cabicarem (TOP 09). „Prioritou je pro mě v tuto chvíli poslanecký mandát. Trvat na funkci ředitele nebudu. Pokud to bude ale možné, rád bych práci na záchrance a ve Sněmovně skloubil,” řekl Mašek, který se do Sněmovny dostal díky preferenčním hlasům.

9:05 - Dolínek vedení Prahy do ustavující schůze Sněmovny neopustí. Náměstek pražské primátorky a nově zvolený poslanec ČSSD Petr Dolínek nebude do ustavující schůze nově zvolené Sněmovny odcházet z vedení hlavního města. „Do té doby nebudu opouštět rozdělanou práci,” sdělil Dolínek. O dalších krocích se chce rozhodnout až po první schůzi dolní komory. Dolínek se dostal do Sněmovny jako jediný sociální demokrat v Praze. Strana v hlavním městě získala jen 5,57 procenta hlasů. „Vzhledem k tomu, že podle dosavadních informací se ustavující schůze nově zvolené Poslanecké sněmovny očekává koncem listopadu, není v tuto chvíli na pořadu dne řešení otázky jednotlivých funkcí a mého odchodu z pozice radního,” řekl Dolínek.

8:58 - Vystrčil: Pro ODS není jiná cesta než skončit v opozici. Pro Občanskou demokratickou stranu není zřejmě po volbách jiná cesta než skončit v opozici, tvrdí místopředseda ODS, senátor a předseda regionálního sdružení ODS na Vysočině Miloš Vystrčil. „Koalice demokratických stran není možná, pro ODS není jiná možnost než opozice, nic dalšího nevychází,” řekl Vystrčil. Šéf vítězného hnutí ANO Andrej Babiš přitom naznačil, že by se mu koalice s ODS líbila, strana ale už před volbami tuto možnost vylučovala. „Budeme konstruktivní, budeme navrhovat zákony prospěšné pro zemi,” řekl Vystrčil.

8:54 - Zimola zváží kandidaturu do vedení ČSSD, sjezd by měl být dřív. Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola zváží kandidaturu do vedení ČSSD, bude-li mít členská základna zájem. Strana podle něj musí po neúspěšných volbách do Sněmovny projít sebereflexí. Zimola to řekl po zasedání jihočeského výkonného výboru sociálních demokratů. Ti soudí, že mimořádný stranický sjezd by měl být dřív než v dubnu, jak je plánováno nyní.

8:48 - Ředitel Českého rozhlasu odmítá Okamurovu úvahu o zestátnění veřejných médií. Tomio Okamura svými výroky o zestátnění Českého rozhlasu a České televize ohrožuje principy demokracie. Uvedl to dnes generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral v reakci na pondělní rozhovor šéfa SPD v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Vedle úvah o zestátnění v něm Okamura kritizoval hospodaření veřejnoprávních médií. „Jestli někdo má problémy s hospodařením, tak je to Český rozhlas a Česká televize. A my to chceme změnit. To znamená, že chceme zrušit koncesionářské poplatky, zestátnit to, a aby byl jasný dohled Nejvyššího kontrolního úřadu nad vaším hospodařením,” řekl Okamura. Zavoral se proti těmto výrokům důrazně ohradil. „Hospodaření Českého rozhlasu bylo, je a bude vždy zcela transparentní,” reagoval.

8.44 - Libereckého hejtmana překvapila přízeň voličů, poslancem ale být nechce. „Děkuji za preferenční hlasy, volby jsou pro každého politika jediná chvíle, kdy může zjistit, jak jeho práci hodnotí jeho voliči. Trochu jste mi zamotali hlavu, ale už před volbami jsem říkal, proč jsem až na posledním místě kandidátky a že chci zůstat hejtmanem.”

8:06 - K povolebnímu vyjednávání se dnes večer sejdou zástupci vítězného hnutí ANO s představiteli ODS, která ve sněmovních volbách skončila druhá. Předtím bude ještě schůzka s TOP 09. Její předseda Miroslav Kalousek se dnes také vyjádří ke své budoucnosti v čele strany. Budou pokračovat i schůzky nových poslaneckých klubů. S ODS se sejdou i Starostové. Schůzka ANO a ODS je naplánována na 19:30, s TOP 09 o hodinu dříve. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš už v pondělí naznačil, že by se mu koalice s občanskými demokraty líbila. „S ODS máme 103 mandátů. Z těch zkušeností, které jsem získal ve vládě, čím míň partnerů, tím je to lepší," podotkl Babiš.

Reklama

Doporučované