Hlavní obsah

Dnešek byl nejteplejším dnem roku, stanice naměřily až 37,3 stupně

Čeká nás nejteplejší den v roce (video: Windy.com).

 

Reklama

Teploty se měly podle odhadů meteorologů vyšplhat až ke 38 °C, nejvyšší dnešní teplota ale byla o sedm desetin stupně nižší.

Článek

Česká republika zažila nejteplejší den v roce. Ve Staňkově na Domažlicku naměřili 37,3 stupně Celsia.

Vedra mají pokračovat až do víkendu, kdy se ochladí. Místní teplotní rekordy padly, nebo byly vyrovnány na 35 ze 145 meteorologických stanic měřících přes 30 let. Odolal ale celorepublikový rekord z roku 1994, který pro dnešní den činí 39,2 stupně.

S vysokými teplotami přijdou i téměř každodenní bouřky, během nichž se alespoň na chvíli mírně ochladí. Vedro nezmizí ani v noci - jen výjimečně by mohly noční teploty klesnout pod 20 stupňů.

Úterní počasí jsme sledovali v online zpravodajství

18:37 - Rekordní Doksy i Doksany. Dva denní teplotní rekordy zaznamenali dnes meteorologové na severu Čech. Dosavadní maximum bylo pokořeno ve Strojeticích na Lounsku, kde teplota dosáhla 34,8 stupně. Ve Stráži pod Ralskem teplota vystoupila na 33,7 stupně Celsia. Nejtepleji ale bylo v Doksanech na Litoměřicku, 36,6 stupně.

V Ústeckém kraji padl rekord ve Strojeticích, kde se ale teploty měří jen 11 let. Odpoledne bylo 34,8 stupně. Dosavadní rekord z roku 2008 byl 31,2 stupně. Ve Smolnici pak bylo vyrovnáno teplotní maximum z roku 1983, teplota vystoupala na 34,6 stupně Celsia.

V Libereckém kraji byl pokořen rekord ve Stráži pod Ralskem, kde bylo 33,7 stupně. Dosavadní maximum bylo o 2,5 stupně nižší. Nejvyšší teplota v kraji byla odpoledne v Doksech na Českolipsku, kde rtuť teploměru vyšplhala na 35,9 stupně Celsia.

18:10 - Pro jižní Čechy je dnešek zatím nejteplejším dnem v roce. V Táboře naměřili 36,6 stupně Celsia. Teplotní rekord pro 1. srpen padl ve třinácti z patnácti jihočeských stanic s alespoň třicetiletou dobou měření. O dvě desetiny stupně více než v nejteplejším Táboře bylo v Českých Budějovicích, tam teploměr ukazoval 36,4 stupně. Ve Vráži na Písecku a v Husinci na Prachaticku dnes shodně meteorologové naměřili 36,2 a v Českém Krumlově 35,8 stupně Celsia. Na většině těchto stanic to byl nejteplejší 1. srpen od roku 1994. Obyvatele Jihočeského kraje čeká ve středu nepatrné ochlazení, i přesto se teploty budou pohybovat kolem 30 stupňů. Koncem pracovního týdne se teploty opět zvýší.

17:55 - Ve středních Čechách padly dva teplotní rekordy. Maximum bylo naměřeno ve dvou ze třinácti stanic, které jsou v provozu třicet a více let. V Průhonicích teploměr ukázal 36,9 stupně Celsia, a padl tak rekord 32 stupňů z roku 1943. Stanice Příbram nacházející se 555 metrů nad mořem hlásila 34,2 stupně. Dosavadní rekord byl 32,7 stupně.

17:50 - Na Přerovsku kvůli suchu zakázalo Povodí Moravy odběr vod ze všech toků a nádrží. Obyvatelé by měli s vodou šetřit a zdržet se například zavlažování zahrádek. Opatření platí pro Přerov, jeho místní části a 58 okolních obcí, a to do 20. září. Důvodem je výrazné snížení průtoku ve vodních tocích - klesly hladiny rybníků i nádrží a snížila se i hladina podzemních vod. Tím vzniká kyslíkový deficit, který ohrožuje vodní a na vodu vázané ekosystémy.

17:43 - Kvůli horku jedou jihomoravské pivovary na plné obrátky a přidávají várky navíc. Některé minipivovary nejsou schopné poptávku zákazníků pokrýt, jiné si pochvalují investice do výroby, které umožnily zvýšit produkci.

17:31 - Co jíst v horkých dnech? Dietologové doporučují studené polévky, zeleninové saláty, sýry, ovoce a jogurty. Vyhýbat by se lidé naopak měli vysokokalorickým pokrmům s nízkou výživovou hodnotou, jako je například pizza nebo burger. Takové potraviny zvyšují teplotu organismu, protože tělo musí vynaložit velké úsilí, aby je strávilo. Odborníci ze stejných důvodů nedoporučují ani grilované steaky z červeného masa. Co se týká nápojů, není vhodné pít čaj, kávu nebo pivo, protože hrozí dehydratace organismu. Naopak pití vody je zcela bez rizika.

16:40 - S teplem přibývá v chomutovské stanici zachráněných ptáků. Jen za uplynulý týden jich bylo 17. Některá zvířata do stanice donesli lidé, pro jiná vyjeli pracovníci na základě telefonátu. Stanice zachránila například mláďata jiřiček, poštolku, rorýse, křepelku, mládě holuba hřivnáče nebo labuť.

16:30 - Ulice ochlazují vodou i ve Zlíně, někteří zaměstnanci tamního magistrátu mohou pracovat z domova. Tato výjimka se týká těhotných žen a vážně zdravotně handicapovaných. Na kropení ulic Technické služby Zlín denně spotřebují asi 30 tisíc litrů vody, kterou čerpají z vlastního vrtu. Zalévá se také městská zeleň. Zvířata ve zlínské zoo se s horkem vyrovnávají bez problémů, protože mají zajištěn dostatek stinných míst a také jezírka k osvěžení. Ošetřovatelé častěji mění misky s vodou, protože se rychleji ohřívá, a u slonů navíc zvýšili četnost sprchování.

16:20 - Teplotní rekord pro dnešní den prolomen už minimálně na třech místech. Vyšší Brod, Průhonice a stanice Kvilda-Perla už hlásí prolomení teplotního rekordu pro dnešní den. Další budou ještě přibývat. Zatím nejtepleji bylo 1. srpna v roce 1994, kdy teplota v Poděbradech vystoupala na 39,2 °C. Maximum pro dnešní den v Praze-Klementinu bylo zaznamenáno také v roce 1994 a dosáhlo 36,0 °C.

15:40 - Častější přestávky pro pracovníky ostravských hutí. Teplota v hutích v létě často vyšplhá až na 50 stupňů Celsia, na vysokých pecích při odpichu pak dosahuje až 70 stupňů. V současné situaci mají zaměstnanci hutí častější přestávky, střídají se v kratších intervalech a také jim firmy poskytují větší množství nápojů. Ve Třineckých železárnách se v horkých dnech zvyšuje spotřeba tekutin na dvojnásobek. „Pracovníci horkých hutních provozů i válcoven mají ve vedrech nárok na 1,8 litru ochucených nápojů nebo nealkoholického piva, běžně je to polovina. Loni Třinecké železárny vynaložily na takzvané ochranné nápoje celkově více než 12 milionů korun. Letos jde zatím přibližně o polovinu této sumy, přičemž v horkých letních dnech se náklady zvyšují řádově o stovky tisíc.

14:15 - Současná vedra zvyšují spotřebu elektřiny. Domácnosti ve větší míře využívají klimatizace nebo filtraci vody v bazénech. Proti zimnímu období je ale i tak spotřeba stále nízká, vyplývá z vyjádření poskytovatelů energií, které dnes oslovila ČTK. Alternativní dodavatel Centropol Energy uvedl, že očekává během tropů u svých zákazníků proti dnům s průměrnou teplotou zvýšení spotřeby o šest až devět procent.

13:39 - V Pardubickém kraji v posledních dnech častěji vyjížděli záchranáři ke kolapsům a dušnostem. Nejčastěji pomoc potřebovali starší lidé, pokud jsou vážněji nemocní, odvážejí je zdravotníci do nemocnice. Podle záchranářů jsou dehydratací a kolapsem nejvíce ohroženi právě senioři a děti, nejvíce zásahů pak mají záchranáři odpoledne, kdy je nejtepleji.

13:23 - Kropicí vůz vyjel do ulic také v Pardubicích. Vybraná místa vůz pokropí dvakrát denně. Ulice si volí magistrát, zpravidla upřednostňuje centrum města, třídu Míru nebo ulice Sladkovského a 17. listopadu, uvedla mluvčí Služeb města Pardubic Světlana Pozníková.

12:55 - V Brně kvůli horku začali kropit ulice historického centra vodou. Kropení má zpříjemnit pobyt v centru Brna, kde není prakticky žádná zeleň a horký vzduch ještě více ohřívají rozpálené silnice, chodníky i domy. „Budeme kropit dnes a ve středu. Pokud budou tropické teploty pokračovat, budeme kropit dále,” uvedla mluvčí městské části Kateřina Dobešová.

11:44 - Do Česka dnes večer dorazí velmi silné bouřky, doprovázené velkými kroupami, nárazy větru a přívalovými srážkami. Nejohroženější je severozápad Čech, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na Moravě a ve Slezsku budou i ve středu teploty přes 30 stupňů Celsia.

11:08 - Nejméně 26 lidí utonulo v posledních třech dnech v Polsku, které se stejně jako další východoevropské země potýká s vlnou tropických veder. Mezi oběťmi je podle policie i několik lidí, kteří zachránili životy jiným, sami se však přitom utopili.

10:36 - V horkých dnech, které nyní panují v celé České republice, stoupá i počet požárů. Zatímco do soboty, kdy hasiči vyjížděli k 59 požárům, se jejich počet držel kolem průměru (51), od neděle už jejich počet roste. V neděli likvidovali hasiči 66 požárů a v pondělí 89. Vedle vysokých teplot stojí za jejich nárůstem lidská nedbalost a práce na polích.

9:43 - Tropické teploty vydrží do konce pracovního týdne. O víkendu se ochladí a přijde déšť. Podívejte se na kompletní předpověď od meteorologa Petra Dvořáka. 

Video: Kamila Bejlková

9:20 - V souvislosti s tropickými teplotami meteorologové lidem radí, aby omezili tělesnou zátěž a vyhýbali se pobytu na přímém slunci hlavně v poledních a odpoledních hodinách. Zvláště opatrní mají být starší a nemocní lidé a děti.

8:48 - Český hydrometeorologický ústav od rána varuje před vysokými teplotami v celé České republice. Ty by mohly dosáhnout až 38 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Doporučované