Hlavní obsah

ONLINE: První schůze nové Sněmovny byla plná dohadů, Babiš to chce odmakat za opozici

První schůze Sněmovny.

 

Reklama

Do poslaneckých lavic poprvé usedli poslanci, které si Češi zvolili v parlamentních volbách. Reportéři Seznamu sledují dění ve Sněmovně online.

Článek

Dnes v jednu hodinu odpoledne začala ustavující schůze Poslanecké sněmovny. Ještě předtím pořádaly strany a hnutí sérii tiskovek. Reportéři Seznam Zpráv vše sledují online.

18:16 - Do čela Sněmovny kandiduje pouze Vondráček (ANO). Jediným uchazečem o pozici předsedy Poslanecké sněmovny je její dosavadní místopředseda Radek Vondráček (ANO). Navrhlo ho jeho hnutí. Jinou kandidaturu sněmovní volební komise ve stanoveném termínu neobdržela. Sdělil to dnes předseda komise Martin Kolovratník (ANO). Vondráček má pro úspěšnou volbu dostatečnou podporu, a to i od poslanců Pirátů, SPD a KSČM. Sněmovna by měla volit svého předsedu ve středu. Pokud by dosavadní podpory pro Vondráčka platily, mohl by v tajné volbě dostat až 137 hlasů. Navíc sociální demokraté se zatím na postupu při volbě předsedy nedohodli. Na předsedu Sněmovny chtěl kandidovat i lídr ODS Petr Fiala. Svoji kandidaturu minulý týden ale zrušil. Nechce prý asistovat dohodě mezi hnutím ANO, komunisty a SPD. Ve středu by měl Kolovratník také vyhlásit lhůty pro podávání návrhů na místopředsedy Sněmovny. Zatím není známo, kolik místopředsedů bude Sněmovna mít. Vondráček už dříve ohlásil, že navrhne, aby jich bylo pět, tedy o jednoho více než v minulém volebním období. Pozice by tedy mohli získat nominanti ODS, Pirátů, SPD, KSČM a ČSSD.

17:47 - Šéf ODS Petr Fiala glosuje dnešní Babišova slova.

17:41 - Babiš nejprve představí svou vizi prezidentovi. Dnešní ustavující schůze byla po dvou hodinách podle očekávání přerušena, ve středu by měla pokračovat volbou předsedy Sněmovny. Zástupci stran před zasedáním zrekapitulovali své pozice před volbami vedení komory a výborů. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš oznámil, že ostatní strany kvůli podpoře své menšinové vlády osloví s programovým prohlášením až poté, co záměr představí prezidentovi Miloši Zemanovi, z jehož pověření ji sestavuje.

Podívejte se. Dnešní focení nových poslanců v nové Sněmovně.

16:50 - Na Trutnovsku chce do Senátu devět lidí včetně Hlavatého. V doplňujících senátních volbách na Trutnovsku se 5. a 6. ledna utká o křeslo senátora devět kandidátů. Bude mezi nimi i bývalý senátor a nynější poslanec Jiří Hlavatý, který místo v Senátu uvolnil. Hlavatý byl letos na podzim preferenčními hlasy zvolen do Sněmovny jako nestraník za hnutí ANO. Mandát senátora mu zvolením do Sněmovny zanikl, s čímž Hlavatý nebyl srozuměn. „Pan Hlavatý bude kandidovat za hnutí ANO, získal jednoznačnou podporu ANO pro senátní volby na Trutnovsku,“ potvrdil krajský předseda hnutí Pavel Plzák.

16:38 - Volba předsedy Sněmovny bude ve středu, místopředsedů asi v pátek. Poslanci budou ve středu volit jen nového předsedu Sněmovny, místopředsedy dolní komory zřejmě v pátek. Vyhlášením lhůty pro podávání návrhů kandidátů do funkce předsedy dnešní první den ustavující schůze zhruba po třech hodinách včetně 40minutové přestávky pro jednání klubů skončil. Schůze bude pokračovat od středečních 10:00. V úterý se poslanci kvůli zákonné lhůtě provázející volbu šéfa dolní komory nesejdou. Bod o vyhlášení lhůty vyvolal obdobný, ač kratší spor, jako se odehrál při stanovení počtu členů mandátového a imunitního výboru. Předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO) chtěl vyhlásit i termín pro podávání návrhů kandidátů do místopředsednických funkcí. „Technicky v tom není žádný problém,“ zdůraznil.

16:34 - Komentátor Seznamu Jindřich Šídlo k první dlouhé debatě nové Sněmovny.

16:30 - Sněmovní mandátový a imunitní výbor bude mít nakonec 19 členů. Zastoupení tak v něm budou mít všechny sněmovní kluby. Rozhodla o tom dnes Sněmovna na návrh KSČM po téměř dvouhodinovém sporu o počet členů výboru. Situaci se povedlo vyřešit až po přestávce na jednání klubů, po níž sociální demokraté a komunisté své původní návrhy na ustavení výboru bez účasti TOP 09 a STAN stáhli. ANO bude mít v devatenáctičlenném mandátovém a imunitním výboru osm členů, Piráti a SPD po dvou, KSČM a ČSSD po jednom. Na Demokratický blok, který kvůli výběru sněmovních představitelů a orgánů vytvořily strany ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, připadlo pět míst, oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). ČSSD původně požadovala, aby měl výbor 15 členů. Předseda jejích poslanců Jan Chvojka ale po pauze podpořil návrh STAN na 18 členů výboru, díky němuž by v něm byly zastoupeny všechny sněmovní frakce.

16:12 - Olomoucký kraj dostal kvůli inzerátu Hejtuj hejtmana pokutu. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí vyměřil Olomouckému kraji pokutu 18 000 korun za otištění volebního inzerátu v krajském měsíčníku, což zákon neumožňuje. Sankce souvisí s kampaní „Hejtuj hejtmana“, kterou na jaře spustil olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Pokuta byla zaslána ve čtvrtek 16. listopadu, řekl vedoucí kanceláře hejtmana Luděk Niče. Dalších 13 000 korun má podle rozhodnutí dohledového úřadu zaplatit tvůrce kampaně a PR poradce Olomouckého kraje Ondřej Polák. Kampaň „Hejtuj hejtmana“ zahájil Okleštěk letos v dubnu, přičemž v červnovém čísle krajského časopisu byl publikován Oklešťkův děkovný sloupek i reklama na jeho kampaň. Okleštěk už dříve řekl, že akce „Hejtuj hejtmana", kterou platil z vlastních peněz, byla spuštěna před vyhlášením voleb a v propagačních materiálech nebylo zmíněno jeho jméno ani stranická příslušnost. Pomocí kampaně prý chtěl pouze zjistit názory a připomínky obyvatel kraje. Okleštěk byl v říjnu znovu zvolen poslancem.

16:01 - Vnitro zkontroluje práci volebních komisí a připraví nový kodex. Ministerstvo vnitra zkontroluje, jak volební a okrskové komise u sněmovních voleb dodržovaly zákony. Předloží také návrh volebního kodexu, který má sjednotit zásady pro všechny tuzemské volby. V budoucnosti také chce, aby byly hlasovací lístky tištěny pouze na jedné straně. Vnitro to dnes uvedlo v reakci na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), který v neděli po přepočtu preferenčních hlasů oznámil, že mandát poslance ODS namísto Petra Bendla získal Martin Kupka. NSS vnitru a zákonodárcům doporučil reagovat na chyby, které odhalil. Mezi doporučeními zmínil například možný jednotný volební kodex pro všechny volby, větší profesionalizaci kontroly i netisknutí volebních lístků z obou stran. Vnitro dnes uvedlo, že rozhodnutí soudu respektuje.

15:07 - Ekologové: Podpora lepšího ovzduší má ve Sněmovně 122 hlasů. Většina současných poslanců zastupuje strany, které podle svých programů chtějí zlepšit ovzduší. Tvrdí to v dnešní tiskové zprávě ekologické organizace Hnutí Duha a Zelený kruh, které analyzovaly volební programy a výsledky voleb. Podle ekologů to může být dobrá zpráva pro životní prostředí, záleží ale na tom, co se stranám z jejich programů podaří prosadit. S konkrétními řešeními, jak snížit znečištění ovzduší, šly do voleb čtyři ze stran, které se dostaly do Sněmovny, a to ANO, Piráti, ČSSD a TOP 09. Získaly celkem 122 poslaneckých mandátů, uvedly Hnutí Duha a Zelený kruh. „Všechny chtějí pokračovat ve výměně uhelných kotlů a chtějí útlum uhelných elektráren,” upozornili ekologové na shodu v programech těchto stran. Dobře hodnotí také to, že 107 mandátů získaly strany, které „explicitně požadují zachování limitů těžby hnědého uhlí”.

15:04 - Václav Klaus mladší glosuje svoje nové zaměstnání.

14:57 - Poslanci se přeli o počet členů imunitního výboru. Poslanci se při dnešní ustavující schůzi přeli o to, kolik členů bude mít mandátový a imunitní výbor. U části navrhovaných počtů by v něm totiž neměly zastoupení nejmenší kluby TOP 09 a STAN. Rozhodne až hlasování. Komunisté navrhli 13 členů jako průměr minulých volebních období, jak uvedl předseda jejich frakce Pavel Kováčik. Podle sociálních demokratů by měl mít výbor 15 členů jako v minulém volebním období. V obou variantách by se podle poměrného zastoupení nedostalo členství pro zástupce TOP 09 a Starostů. Starostové proto prosazovali 18členný výbor, aby v něm nejmenší kluby měly po jednom představiteli. Jejich požadavek podpořili v diskusi také poslanci ODS, Pirátů, KDU-ČSL a TOP 09. Bývalá předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS) upozornila na to, že výbor jedná neveřejně. „Pouze jeho členové mají plnou sumu informací, které na výbor přichází,” zdůraznila. Klub ANO nakonec nepodal návrh na 11členný výbor. Poslance pak zaměstnala také debata o tom, jak řešit situaci, kdy při určitém počtu členů výboru by měly dva kluby nárok na zastoupení půldruhého poslance.

14:47 - Hejtmanku Jermanovou nahradí Pour. Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) i liberecký hejtman Martin Půta (za STAN) se chtějí mandátu vzdát, učinit tak budou moci, až Sněmovna zvolí nové vedení. Milan Pour, který podle výsledků voleb ve sněmovní frakci ANO nahradí Jermanovou, zatím neví, kdy bude slib skládat. „To všechno záleží na termínu, kdy bude zvolen nový předseda Poslanecké sněmovny, následně se zřekne mandátu hejtmanka. Může to být koncem tohoto týdne, může to být i příští týden, zatím to nemám pevně stanoveno,” řekl Pour.

14:20 - Sněmovna vzala na vědomí vznik prvního orgánu - volební komise. Prvním sněmovním orgánem se stala tradičně volební komise, která bude organizovat veškeré volby v dolní komoře včetně výběru jejího vedení. Má 19 členů, zastoupeno v ní tak je všech devět sněmovních stran. Poslanci dnes vznik komise vzali na vědomí. Předsedou komise je tak jako v minulém volebním období Martin Kolovratník (ANO), místopředsedkyní komise je Monika Jarošová (SPD). Kolovratník poslancům postupně představil všechny členy komise, mezi něž patří i nejmladší člen dolní komory Dominik Feri (TOP 09). Komise vnikla 14. listopadu na základě schůzky iniciační skupiny, ke své první schůzi se sešla o den později. Sněmovna o komisi rozhodla až ve druhém hlasování v nynějším volebním období. První pokus byl neúspěšný kvůli tomu, že při něm poslankyni ANO a karlovarské hejtmance Janě Vildumetzové selhalo hlasovací zařízení. Žádný z poslanců si na hlasování nezapomenul poslaneckou kartu, tudíž nikdo nemusel dostat kartu náhradní.

14:04 - Podepsal i liberecký hejtman Půta, který se chce mandátu vzdát. Ústavou předepsaný poslanecký slib složila bez výhrad středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) i liberecký hejtman Martin Půta (za STAN). Oba se přitom chtějí mandátu vzdát. Plnohodnotným poslancem se stal Martin Kupka, jenž se do Sněmovny dostal na úkor Petra Bendla (oba ODS) až na základě nedělního verdiktu Nejvyššího správního soudu po přepočítání přednostních hlasů. Slib složil také Jiří Hlavatý (ANO), který zvolením do Sněmovny přišel o senátorský mandát. O křeslo v horní komoře se chce opět ucházet v lednových doplňovacích volbách na Trutnovsku, které v podstatě způsobil.

Rozhovor s Martinem Kupkou, jenž se do Sněmovny dostal na úkor Petra Bendla (oba ODS) až na základě nedělního verdiktu Nejvyššího správního soudu po přepočítání přednostních hlasů.

14:01 - Jako první složil slib Hamáček. Nově zvolení poslanci složili slib. První tak učinil bývalý předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který podle zákona schůzi svolal a bude ji až do zvolení nového předsedy řídit. Následoval slib Vojtěcha Filipa (KSČM) jako nejstaršího znovuzvoleného někdejšího místopředsedy dolní komory. Filip následně vyvolával ke složení slibu další poslance podle abecedního pořadí. Plénum sledovalo tento zhruba 40minutový ceremoniál vestoje.

Rozhovor s ministrem Janem Chvojkou a Kateřinou Valachovou z ČSSD.

13:48 - O sestavování menšinové vlády Babiš řekl, že míří do finále. Blíže ale její složení nechtěl komentovat. V neděli na sociálních sítích uvedl, že má jasný názor na obsazení ministerstev vnitra a školství. „Kultura a zdravotnictví jsou už obsazené také, ještě přemýšlím o průmyslu a zemědělství, jinak už to mám komplet,” napsal. Prezident Miloš Zeman tento týden absolvuje návštěvu Ruska, Babiš už dříve řekl, že by sestavu svého menšinového kabinetu chtěl mít hotovou do konce listopadu. Poté se prezident chce setkat s osobnostmi navrženými na jednotlivá ministerstva.

13:47 - Nový poslanec za TOP 09 Dominik Feri baví své fanoušky na Facebooku.

13:46 - Babiš: „Když máte zájem o nějakou holku a ona vás desetkrát odmítne, tak ji budete otravovat, když vám jasně řekne, že ne?” ANO chce oslovit sněmovní strany s programovým prohlášením své menšinové vlády potom, co záměr představí prezidentovi Miloši Zemanovi. Předseda hnutí Andrej Babiš před ustavující schůzí Sněmovny zopakoval, že vítěz voleb nedostal šanci na sestavení většiny, protože ostatní strany spolupráci striktně odmítly. „Když máte zájem o nějakou holku a ona vás desetkrát odmítne, tak ji budete otravovat, když vám jasně řekne, že ne?” řekl na dotaz, zda se ještě bude ucházet o podporu pro získání většiny. Šlo by podle něj o ztrátu času. ANO dnes ani neuskuteční avizovanou schůzku se sestavou čtyř pravicových stran - Demokratickým blokem, který Babiš označil s odkazem na předsedu TOP 09 za Kalouskův blok.

13:45 - Postřeh reportéra Seznamu Václava Dolejšího.

13:32 - Babiš nečeká, že by vývoj v Německu ovlivnil českou ekonomiku. Německo po krachu koaličních jednání mezi konzervativní CDU/CSU, liberální FDP a Zelenými směřuje k menšinové vládě nebo k předčasným volbám. Je o tom přesvědčen předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterého prezident Miloš Zeman pověřil jednáním o sestavení vlády. Dopady na českou ekonomiku kvůli situaci v Německu Babiš nečeká. „Německo asi směřuje k menšinové vládě, možná časem i k předčasným volbám,” uvedl Babiš. „Dopad na trhy a na českou ekonomiku neočekávám, v Německu existuje stále velká síla středových stran a existuje shoda ve fiskálních a zásadních ekonomických věcech. Neshody vytváří migrace, radikální požadavky zelených ekologistů, otázky kolem další integrace EU a podobně,” doplnil.

13:28 - ČSSD nebude vládnout s Babišem. Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka zopakoval, že sociální demokraté se nebudou podílet na vládě vedené předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, a to ani v případě, že Babiš by napoprvé důvěru nezískal a musel kabinet sestavovat podruhé. „Pokud jsme říkali před volbami, že nemůžeme jít do vlády s někým, kdo je trestně stíhán, ať už chce být v pozici ministra, nebo dokonce předsedy vlády, tak tuto pozici musíme držet i po volbách. Bez ohledu na to, jestli je to člověk z ANO nebo z jakékoli jiné strany, tak my s ním nemůžeme sedět v jedné vládě,” řekl Chvojka. Babiš byl obviněn z podvodu kvůli financování farmy Čapí hnízdo, po jeho novém zvolení do Sněmovny bylo trestní řízení přerušeno. Policie bude muset nyní o jeho vydání k trestnímu stíhání Sněmovnu znovu požádat.

13:25 - ČSSD nepodpoří na místopředsedu Sněmovny nikoho z SPD. ČSSD nepodpoří na místopředsedu Sněmovny předsedu hnutí SPD Tomio Okamuru ani žádného jiného zástupce tohoto uskupení. Sociální demokraté považují SPD za extremistické hnutí, jehož názory jsou v rozporu s českou ústavou. Dnes to řekl Jan Chvojka. „My jsme se jednomyslně usnesli na tom, že nebudeme v žádném případě podporovat jakéhokoliv nominanta SPD, protože jejich názory jsou podle našeho stanoviska extremistické a v rozporu s demokratickými hodnotami,” řekl Chvojka. „Nejenom Tomio Okamura, jakýkoli zástupce SPD nebude mít naši podporu,” doplnil. Podle Chvojky by bylo logické i to, kdyby SPD neřídila bezpečnostní výbor. Hnutí do jeho čela navrhuje svého poslance Radka Kotena.

13:20 - Poslanecká sněmovna obnovila zhruba po měsíci činnost. Dnešní ustavující schůzi zahájila státní hymna. Nově zvolení poslanci nyní skládají slib. Jako první tak učinil bývalý předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který podle zákona schůzi svolal. Následoval slib Vojtěcha Filipa (KSČM) jako nejstaršího znovuzvoleného někdejšího místopředsedy dolní komory. Filip následně vyvolával ke složení slibu další poslance podle abecedního pořadí. Plénum sleduje tento ceremoniál vestoje.

13:15 - Komunista Dolejš se omluvil. Z poslanců se z dnešního jednacího dne omluvil Jiří Dolejš (KSČM), který se účastnil sjezdu brazilské komunistické strany. Vrátit by se měl v noci na úterý, slib bude skládat později. Z ministrů se omluvili od 14:30 ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) kvůli zahraniční cestě, ze stejného důvodu se omluvil i ministr financí Ivan Pilný (ANO), z pracovních důvodů se od 15:30 omluvil ministr školství Stanislav Štech (ČSSD).

13:10 - Středoškoláci sledují nástup politiků. Na ustavující schůzi Sněmovny se přišly podívat desítky středoškoláků. Kvůli značnému počtu nestihli odbavení přes bezpečnostní rám a tím zahájení schůze. Před sídlem Sněmovny stál osamocený demonstrant, který podle nápisu na kartonu pověšeném kolem krku vyzýval poslankyně a poslance, aby zasáhli proti blíže neupřesněné zvůli policie a státních zástupců.

13:00 - Noví poslanci nastupují. Politici zvolení do Parlamentu skládají slib.

12:54 - Odmakáme to za ostatní. „Voliči byli podvedeni, pokud chtějí být strany v opozici, měly to říct voličům předem, ale my to odmakáme,” míní Babiš.

12:49 - Jaroslav Faltýnek: Děláme ústupky. „Respektujeme výsledky voleb, ale udělali jsme významné ústupky, hnutí ANO se vzdá jednoho výboru ve Sněmovně,” řekl Jaroslav Faltýnek.

12:46 - Makáme na menšinové vládě. „Velmi tvrdě jednáme o nové menšinové vládě, ale ODS jasně řekla, že s námi nepůjde,” míní Babiš.

12:44 - Musíme jít do menšinové vlády, říká Babiš. „Všichni nás odmítli, do menšinové vlády musíme jít. Ctíme ústavu,” řekl šéf ANO Andrej Babiš.

Tisková konference ANO před začátkem schůze.

12:08 - K Okamurovi a komunistům jsou Piráti chladní. „Ke kandidátům SPD a KSČM do vedení Sněmovny je náš postoj, řekněme, vlažný,” dodal Bartoš.

12:07 - Piráti podporují do čela mandátového a imunitního výboru Sněmovny Petra Gazdíka. Po jednání poslaneckého klubu to dnes řekl předseda strany Ivan Bartoš. Hnutí STAN navrhlo Gazdíka do čela mandátového a imunitního výboru minulý týden. Piráti už předtím vyzývali k tomu, aby vedení tohoto výboru připadlo některé z opozičních stran. „My jsme dnes pana Gazdíka kontaktovali, setkali jsme se s ním. Jeho nominace bude vznesena a my jsme odhlasovali podporu panu Gazdíkovi,” řekl Bartoš. Kromě Gazdíka se o funkci ve vedení výboru bude ucházet i kandidát KSČM Stanislav Grospič, kterému vyslovila podporu i SPD.

12:05 - Piráti: Budeme konstruktivní opozicí. Šéf Pirátů Ivan Bartoš řekl, že budou konstruktivní, nikoliv blokační opozicí. Chce ale vydání Babiše a Faltýnka.

11:58 - Koten nemá vazby na Rusko. Hnutí Svoboda a přímá demokracie navrhuje do čela hospodářského výboru svého místopředsedu Radima Fialu, na šéfa bezpečnostního výboru pak nominovalo lídra své kandidátky na Vysočině Radka Kotena. Šéf SPD Tomio Okamura dnes před začátkem ustavující schůze Sněmovny řekl, že jde o člověka, na kterém není žádný bezpečnostní škraloup. Fiala dodal, že Koten nemá žádné vazby na Rusko či Spojené státy.

11:55 - Nemáme proruskou politiku. „Chceme spolupracovat se všemi okolními zeměmi,” odpověděl Okamura, zda je SPD proruská. „Naše zahraniční politika je spolupráce, ne konfrontace, se všemi zeměmi okolo nás. Dosavadní politika nás přivedla k imigrační krizi. Chceme hájit naše zájmy, ale nemáme ani protiruskou, proamerickou, máme pročeskou politiku,” dodal Okamura.

11:48 - Okamura: Čelím rasismu. „SPD absolutně odmítá rasisimus a xenofobii,” řekl Okamura k incidentům při oslavách 17. listopadu na Národní třídě. „Podpůrci pana Drahoše a Kalouska mě tam častovali rasistickými urážkami. Najednou se musím bát chodit na Národní třídu, protože jsem častován rasisty. Svých šikmých očí se zbavit nechci, ale mám strach, bál jsem se tam jít, byl jsem skoro fyzicky napaden při kladení věnců rasisty z řad multikulturalistů. Je absurdní, že se musím bát chodit na Národní třídu,” dodal Okamura.

11:40 - Poslanecká sněmovna nechť se řídí volbami. „Trváme na poměrném zastoupení, ve výborech, ve vedení Sněmovny, nevidíme důvod ke změně stanoviska,” řekl Tomio Okamura, šéf SPD.

11:32 - Grospič do čela imunitního výboru? Do čela mandátového a imunitního výboru komunisté nominují Stanislava Grospiče. Při debatě o složení Sněmovny komunisté navrhnou, aby vzniklo pět místopředsednických postů. Kromě ústavně právního výboru by se pak neměl zvyšovat počet poslanců ve výborech.

11:26 - „O podpoře vládě nemůže být řeč.” Pavel Kováčik z KSČM, předseda poslaneckého klubu, řekl: „Jdeme především po programových věcech. Co jsme slíbili voličům, to hodláme dodržet.“

11:24 - Bude-li nejhůř, komunisté budou ANO tolerovat. Šéf sněmovní frakce KSČM Pavel Kováčik uvedl, že jeho straně je podsouvána vládní spolupráce s hnutím Andreje Babiše. „Bude-li nejhůř, můžeme ji tolerovat,” konstatoval s tím, že ANO a KSČM jsou programově nesourodé strany. Cílem komunistů je, aby Sněmovna začala fungovat. Připomněl, že řada stran šla do voleb se slibem zvyšování mezd. „Aby k tomu došlo, musí být schválen rozpočet,” uvedl. Sněmovní výbory by se návrhem rozpočtu měly podle něho začít zabývat co nejdříve.

11:22 - KSČM nechce rozpočtové provizorium. Komunisté chtějí co nejrychleji schválit státní rozpočet pro příští rok.

11:15 - KomunIsté podpoří Radka Vondráčka za hnutí ANO. Vojtěch Filip, šéf KSČM, dnes řekl, že na post předsedy Sněmovny podpoří kandidáta hnutí ANO. Dodal, že věří, že už příští týden se začnou výbory zabývat státním rozpočtem.

10:50 - „ANO se věnuje kampani místo řešení povolební situace.” Předseda lidovců také kritizoval ANO za způsob vedení jednání o ustavení Sněmovny. „Žádná dohoda zatím není, pokud vím, tak ani nebylo žádné jednání všech politických stran, které by hnutí ANO svolalo a kde bychom si potvrdili rozdělení výborů. Považuji to za nezodpovědné, jsem přesvědčen, že v den, kdy Sněmovna začíná svoje jednání, by mělo být jasno, jak jsou rozděleny výbory,” řekl. Představitelé ANO se podle něj věnují kampani, místo aby řešili povolební situaci.

Tisková konference KDU-ČSL.

10:40 - Pavel Bělobrádek: Ve vládě nesmí být člověk, kterému hrozí kriminál. „ANO nám nenabídlo místo ve vládě, jak tvrdí Jaroslav Faltýnek, řešili jsme vedení Sněmovny,“ řekl Pavel Bělobrádek. Předseda KDU-ČSL dodal, že byli připraveni jednat o vládě, ale ANO jim to nenabídlo. „Pokud se naše podmínky naplní, jsme o vládě připraveni jednat. A podmínky, které jsme si vytyčili, trvají. Ve vládě nesmí být člověk, kterému hrozí kriminál. Je potřeba, aby si kluci z ANO vyjasnili stanoviska. Teď to vypadá, že blábolí.“

10:33 - TOP 09 vidí paralelu s Německem. Situaci v Česku srovnal Kalousek s tím, co se děje v Německu, kde v noci na dnešek ztroskotala po čtyřech týdnech jednání mezi konzervativní CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, Zelenými a svobodnými demokraty. „V SRN byly volby před dvěma měsíci, vedla se skutečná, nikoliv předstíraná jednání o ustavení vlády,” uvedl Kalousek. V Česku podle něj přišel šéf ANO Andrej Babiš s myšlenkou menšinové vlády po pouhém týdnu předstíraných jednání. Kalousek upozornil, že demokratická ústava se v Německu aplikuje zcela jinak. „Když včera padla informace, že (jednání) nevedou k cíli, nenapadlo designovanou premiérku jít za prezidentem se slovy: Oni si se mnou nechtějí hrát, tak já budu vládnout menšinovou vládou bez důvěry,” uvedl Kalousek. To, jak nakládají s ústavou Babiš a prezident Miloš Zeman, který hovoří o možnosti dlouhého fungování vlády bez důvěry a vylučuje předčasné volby, podle něj nemá nic společného s demokratickou aplikací ústavy.

10:26 - Kalousek: Volba předsedy bude testem. Volba předsedy Poslanecké sněmovny bude testem, zda platí prohlášení stran, že budou v opozici, řekl před dnešním zahájením ustavující schůze komory šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Pokud post získá kandidát ANO Radek Vondráček, bude to podle Kalouska díky stejné většině, která chce umožnit vládnout menšinovému kabinetu ANO třeba i bez důvěry. Kalousek varoval před vznikem druhé opoziční smlouvy, tentokrát však nikoliv přiznané, ale ve formě tichých společníků. Vondráčka by měli kromě ANO podpořit také komunisté, poslanci SPD a Piráti. Strany však zároveň hovoří o tom, že budou v opozici, jen KSČM za určitých okolností připouští toleranci vlády ANO.

10:20 - Jako první vystoupil Miroslav  Kalousek z TOP 09, který řekl, že prvním úkolem Sněmovny je odvrátit hrozbu ústavního puče. „Nevyjádříme důvěru vládě vedené bývalým komunistickým agentem tajných služeb, člověkem, který je stíhán a evidentně zneužívá moc,” řekl Kalousek.

Tiskovka Miroslava Kalouska.

A co všechno nové poslance čeká?

Všichni musí složit poslanecký slib. Před dosluhujícím předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem přednese některý z místopředsedů tato slova: „Slibuji věrnost České republice, slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.”

Poslanci pak podle abecedy připojí: „Slibuji.”

Dále by měli vyslechnout informace o vzniku volební komise a zřídí se mandátový a imunitní výbor. Vyhlásí se také lhůta pro nominace kandidátů do vedení dolní komory. Samotné hlasování o vedení Sněmovny by pak mělo přijít na řadu ve středu.

Nové zákonodárce ale bude v pondělí čekat také oficiální focení.

Reklama

Doporučované