Hlavní obsah

Tip na výlet: Nejenom na kole Opárenským údolím a kopec Lovoš

Foto: Profimedia.cz

Podél celého udolí se táhne cyklostezka, která lemuje místní stavení, mlýny nebo zříceninu hradu Oparno.

Reklama

Vesnice Oparno se nachází nedaleko nejvyššího vrchu Českého středohoří Milešovky, nejdrsnější a největrnější hory v Česku – kam se hrabe Sněžka. Letní tip Naděždy Kubalíkové, editorky byznysové rubriky Seznam Zpráv.

Článek

Přímo ve vesnici je zřícenina, což v tomto kraji hradů a Přemysla Oráče není nic výjimečného. Hned pod vesnicí je Opárenské údolí kolem potoka, který se po pár kilometrech vlévá do Labe.

A už je jasné, k čemu směřuji: ideální základna pro cyklisty všeho druhu. Vrchaři a elektrikáři můžou na Milešovku (fakt výzva!) nebo na blízký kopec Lovoš (také výzva), odkud jsou super výhledy do kraje. O bezpočtu zřícenin nemluvě. Lenoši si užijí pohodovou a malebnou cestu podél potoka a pak klidně dál podél Labe - na jednu stranu do Lovosic, na druhou do Ústí…

Opárenské údolí

Podél celého udolí se táhne cyklostezka, která lemuje místní stavení, mlýny, hospůdky, ale také zříceninu hradu Oparno. Na vrcholu Lovoš oceníte krásné výhledy na České středohoří. Občerstvit se můžete v místní turistické chatě, která na vrcholu stojí již od roku 1892.

Nejbližší parkoviště: obec Velemín

Nejbližší vlak: Oparno

Na své si přijde i ten, kdo má rád zvířátka (nebo s sebou děti). Hned pod Oparnem je Černý mlýn, kde je v první řadě úžasná zahrádka a v druhé řadě ohrada s milionem různobarevných koz a kozlíků, kteří se ochotně nechají krmit.

Reklama

Doporučované