Hlavní obsah

Tip na výlet: Polské Krkonoše a Podkrkonoší

Foto: Michaela Rambousková

Výhled z polské strany Krkonoš na Sněžku.

Reklama

Máte už prochozenou českou stranu Krkonoš, vyražte za hranici, protože krásné výhledy a náročné výšlapy nabízí i polská strana našich nejvyšších hor. Letní tip Michaely Rambouskové, redaktorky domací rubriky Seznam Zpráv.

Článek

Pokud nepotřebujete parkovat přímo u chaty a nevadí vám se trochu zapotit s krosnou na zádech, k ubytování se nabízí nejkrásnější polská bouda Samotnia ležící u jezera Malý Stav. Stylová chalupa s věžičkou určitě nenabízí komfort pětihvězdičkového hotelu, ale krásná lokalita a výborná polská kuchyně za „nekrkonošské“ ceny potěší.

Vyrazit můžete z Pece pod Sněžkou, kam je možné přijet autobusem nebo zaparkovat své auto. Od stanice lanovky vyrazte po modré Obřím dolem až pod Sněžku, odkud je to na Samotniu zhruba hodinová procházka kolem další slavné polské chaty, Strzechy Akademicke.

Samotnia bude skvělým výchozím bodem pro túry po okolí. Kromě například Bialego Jaru, kde se před 52 lety prohnala zatím největší a nejtragičtější lavina v Krkonoších, nebo výstupu na Kopu, se nabízí i výlet do polského krkonošského střediska Karpacz. Stezka od Samotnie vede přímo k vikinskému kostelíku Wang, který se do Krkonoš přestěhoval v 19. století z Norska.

Polské Krkonoše

V polských Krkonoších najdete ledovcová jezera, vodopády či živá horská městečka. Ve městě Karpacz se nachází unikátní dřevěný kostelík Wang přenesený z Norska. Za návštěvu stojí i podzemní uranové doly ve vesnici Kowar.

Nejbližší parkoviště: Pec pod Sněžkou

Nejbližší autobusové spojení: Pec pod Sněžkou, aut. st.

Nedaleko kostelíku, kousek od dolní stanice lanovky z Kopy, se vyskytuje i gravitační anomálie, kde voda teče do kopce a do kopce se sama rozjíždějí i nezabržděná auta. Na anomálii turisty upozorňuje informační cedule.

Reklama

Doporučované