Hlavní obsah

Opavská část festivalu Jeden svět by měla nabídnout pět filmů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Opavská část Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jeden svět, který pořádá organizace Člověk v tísni, by měla letos nabídnout na terase Obecního domu pět filmů.

Článek

Pokud to epidemická situace umožní, bude se přehlídka konat od 10. května do 6. června. „Z pestré nabídky už opavská komise vybrala čtyři snímky, o pátém rozhodne v nejbližší době,“ řekla koordinátorka festivalu Vladana Kašpar Fuchsová. Letošní motto Vypadáváš se podle ní inspiruje současnou dobou, kdy přesun do digitálního světa zvýraznil společenské nerovnosti a člověk může často ze sítě i virtuálního života vypadnout.

„I když současná situace kultuře stále nepřeje, věříme, že bude příznivější a zájemcům budeme moci v rámci festivalu nabídnout už off-line zajímavé snímky, například australský dokument Ponor o potápění v hlubokých ledových vodách Islandu nebo dánský snímek Jak se staví hora o futuristické spalovně odpadu, ale také besedy se zajímavými hosty z našeho regionu,“ uvedla ředitelka organizace Marcela Mrózková Heříková.

Připravena je podle ní i on-line verze festivalu, která nabídne na sociálních sítích dokumentární snímky i doprovodnou aktivitu. „V současné době připravujeme aplikaci Tourstories ve které vytváříme procházku s názvem Zapomenuté příběhy židovské Opavy. Ta zavede zájemce spolu s historickým výkladem třeba do opavské synagogy, která byla vypálena během Křišťálové noci v roce 1938, nebo na židovský hřbitov v komplexu Městského hřbitova v Otické ulici,“ dodala za organizátory Simona Juchelková.

Reklama

Doporučované