Hlavní obsah

„Oplotí“ nás sousedi? Střední Evropa sleduje vývoj v Česku

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Středoevropská média přinesla ve středu podobné titulky: V Česku padl další rekord. Covidová exploze v ČR… Česko má za den stejně případů jako osmkrát větší Německo. Středoevropský deník přináší srovnání vývoje u našich sousedů.

Článek

Německo: jen o 12 případů víc než Česko

Spolková republika nahlásila za úterý číslo 1176, v celé zemi tudíž přibylo jen o 12 nových případů nákazy koronavirem víc než v mnohonásobně menším Česku.

Ve středu odpoledne v Německu zasedne grémium Institutu Roberta Kocha a spolkové vlády, rozhodovat se bude o zavedení možných opatření vůči České republice a dalším zemím. Podle diplomatického zdroje Seznam Zpráv německá strana s největší pravděpodobností zařadí Prahu mezi rizikové oblasti, a to s platností od čtvrtka.

Hranice by se zavírat neměly a mimopražské pendlery opatření nijak nepostihne. Pro služební cesty z Prahy do Německa bude zapotřebí maximálně 48 hodin starý test. Německá strana věří, že pražská čísla brzy umožní, aby bylo město zas vedeno jako bezrizikové, dodal zdroj s tím, že oficiálně informaci Německo potvrdí večer.

List Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) už v úterý napsal, že se „opatrnost Čechů rozplynula“. Připomíná přitom červencovou sousedskou hostinu na Karlově mostě, která měla oslavit konec koronavirové krize. „Radovali se příliš brzy,“ píšou k tomu přední německé noviny.

Připomínají také, že Česko společně se Slovenskem na začátku pandemie velmi brzy přijaly přísná opatření. „Ta způsobila po celé Evropě poprask jako velmi závažné omezení osobní svobody. Průběh pandemie ale potvrdil premiéra Babiše a slovenského kolegu Matoviče jako průkopníky,“ píše FAZ. „Konec povinnosti nošení roušek ale vyslal klamný signál, že se situace vrátila k normálu,“ píšou noviny s tím, že Češi přestali být disciplinovaní.

V Německu se jednotlivá opatření proti šíření pandemie liší podle jednotlivých spolkových zemí. Boj s koronavirem ale zastřešuje Institut Roberta Kocha, do kterého putují celostátní data. Síť hygienických stanic a zdravotních úřadů má podle kancléřky Angely Merkelové posílit. Vláda chce do jejich rozvoje do roku 2026 investovat v přepočtu 106 miliard korun.

Slovensko: zavření hranic jednou z možností

Podrobně situaci v Česku sledují slovenská média i politici. Ministr zahraničních věcí Ivan Korčok před jednáním vlády uvedl, že zavírání hranic je až krajním řešením.

„Osobně se přimlouvám za to, abychom hledali taková řešení, která nám dají před tímto uzavřením hranic určitou flexibilitu. Samozřejmě nemůžeme nevidět, že v sousedních státech, zvlášť v Česku a Rakousku, dramaticky narostla čísla infikovaných,“ cituje Korčoka agentura TASR. Alternativ k zavírání hranic je podle ministra vícero. „Umíme si představit leccos - časové omezení pro návštěvy, testování, měření teploty,“ dodal Korčok.

O možnosti zařazení Česka a Rakouska mezi rizikové země už minulý týden mluvil slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí.

Slovensko od začátku března zaznamenalo 4888 případů koronaviru (Česko v úterý téměř 1200 případů za jediný den). Nově infikovaných ale v zemi v posledních týdnech přibývá. Za úterý to bylo 161 případů, rekord je zatím 226 z minulého pátku. Nejvíc případů přibývá v hlavním městě Bratislavě. Přibývá i lidí hospitalizovaných v nemocnicích.

Podrobnosti o hraničním styku s Českem se dají očekávat ve středu odpoledne, kdy se ve Vídni schází takzvaný slavkovský formát - rakouský kancléř Sebastian Kurz a premiéři Česka a Slovenska Andrej Babiš a Igor Matovič.

Polsko: od jara povinné roušky

Úterní nárůst v Česku je také o 261 pozitivních vzorků vyšší, než je dosavadní rekord v Polsku. Ten naši severní sousedé zaznamenali 21. srpna. Od té doby počty nových případů klesají. Za úterý hlásí Polsko 421 nových případů při téměř 19 000 provedených testů. Minulý týden se čísla nově nakažených pohybovala zhruba od 500 do 700 denně a testy od 12 500 do 34 000.

Polská tisková agentura připomíná, že v české metropoli začal komunitní přenos. „V Praze se stalo problémem trasování kontaktů nakažených a zjišťování zdrojů nákazy,“ píše PAP ve zprávě ze středečního rána. Debata o uzavření hranic s Českem se ale v zemi zatím nevede.

V Polsku na rozdíl od Česka v létě nepřestala platit povinnost nošení roušek v hromadné dopravě či obchodech, stát naopak v srpnu přitvrdil ve vymáhání dodržování nařízení. Země také nedávno vyměnila ministra zdravotnictví.

Šéf rezortu Adam Niedzielski oznámil, že už se nebudou zavádět plošná drastická opatření. Experti podle deníku Rzeczpospolita ministra pochválili za racionální přístup. Na podfinancování a nedostatečnou personální obsazenost si ale stěžují okresní hygienické stanice. Svazy měst a obcí vyzvaly vládu k reformě systému.

Omezení se řídí celorepublikovým semaforem, kde se situace v jednotlivých okresech barevně označuje. V červeném okresu se v polovině srpna ocitla i Krynice-Zdrój, kde se každoročně koná známé ekonomické fórum. Akce se proto přesunula z Malopolska do krkonošského Karpacze. Ve čtvrtek na fórum zavírá lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská.

Rakousko: schůzka Kurz, Babiš, Matovič

Rakouský deník Heute připomíná už zmíněnou středeční slavkovskou schůzku ve Vídni a účast českého premiéra. „Česká republika byla považována v koronavirové krizi za jednu z nejúspěšnějších zemí a Babiš se chlubil zejména brzkým zavedením povinnosti nošení roušek,“ zmiňuje Heute v textu Covidová exploze v Česku.

Jako příčinu vysokého nárůstu případů přitom rakouská média zmiňují návrat Čechů z dovolené v Chorvatsku. Připomínají také úterní vyjádření Světové zdravotnické organizace o znepokojivém vývoji v ČR.

Rakousko hlásí za úterý 502 nových infekcí, z toho 258 bylo zachyceno ve Vídni. V pondělí zaznamenali Rakušané 589 nových případů, což byl nejvyšší nárůst od konce března. Minulý týden vláda kvůli koronaviru oznámila nová doporučení. Původně se přitom předpokládalo, že půjde přímo o nařízení.

Doporučení zahrnují kromě dodržování minimální vzdálenosti a hygienických opatření a nošení roušek také stanovení maximálního počtu lidí na oslavách na 25. Před řečnické pultíky politiků přibyla plexiskla, která byla vidět na tiskových konferencích na jaře. Kabinet kancléře Sebastiana Kurze také v pátek spustil koronavirový semafor. Ten se kvůli připomínkám spolkových zemí rodil dlouho a složitě.

Reklama

Doporučované