Hlavní obsah

Polsko bude do deseti let novým Německem Evropy, věští Orbán

Foto: Kancelaria prezesa Rady ministrów/Krystian Maj

Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán.

Reklama

Páteční Středoevropský deník se věnuje proroctví maďarského premiéra Viktora Orbána. Píšeme i o ostrém vyjádření polského premiéra na adresu Ruska nebo německém lavírování kolem budoucnosti plynovodu Nord Stream 2.

Článek

Viktor Orbán o střední Evropě

„Střední Evropa je ve velmi dobré kondici a pokud se podíváme na čísla a polské hospodářské výsledky, risknu strategické tvrzení, že za 10 let bude Polsko novým Německem Evropy,“ prohlásil v pátek maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarsko má s Polskem historicky blízké vztahy, spolupráci zemí navíc v posledních letech výrazně prohlubuje ideová blízkost národně-konzervativních vlád.

Orbán mluvil o ekonomické situaci v Evropě v pravidelné relaci Dobré ráno, Maďarsko na Rádiu Kossuth. „Na světě přichází velká změna, která rozhodne o tom, kde bude místo Západu, lidí Západu, světa Západu, Evropy a v ní střední Evropy. Jsme uprostřed velkého procesu přeměn,“ tvrdí Orbán.

Evropa podle něj slábne, situaci ale Maďaři vyřešit nemohou. „Musí to vyřešit Němci, Britové –⁠ kteří už se vyslovili za odchod z EU, když nás uznali za beznadějný případ –⁠ či Francouzi. To oni musí dát odpovědi na strategické otázky,“ dodal maďarský premiér.

O střední Evropě nemluvil Orbán v poslední době poprvé. V projevu z 20. srpna řekl, že by se měly středoevropské národy semknout, aby zachovaly své křesťanské kořeny v době, kdy západní Evropa experimentuje s homosexuálními rodinami, přistěhovalectvím a ateismem. „Západní Evropa se vzdala křesťanské Evropy a namísto toho experimentuje s bezbožným vesmírem, duhovými rodinami, migrací a otevřenými společnostmi,“ prohlásil Orbán.

Rozhovor s Jozefem Kuciakem

Na Slovensku doznívá čtvrteční rozsudek v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Kuciakův otec Jozef poskytl v pátek Seznam Zprávám rozhovor.

Morawiecki ostře o Putinově Rusku

Polský premiér Mateusz Morawiecki označil režim ruského prezidenta Vladimira Putina za nepřátelský. Vyjádřil se tak ke zprávám o otravě ruského opozičníka Alexeje Navalného, který se teď léčí v Německu.

„Kolik budíčků potřebujeme, abychom si konečně uvědomili, že máme co do činění s nepřátelským režimem,“ napsal na Twitteru anglicky Morawiecki a vyjmenoval Gruzii 2008, Krym a Donbas od roku 2014, sestřelený let MH17, otravu v Salisbury 2018, vraždu v Berlíně 2019 a nakonec Navalného 2020. „Dialog, partnerství, kompromis - to jsou pro ně cizí slova. Čas vyvodit závěry,“ píše premiér.

Na Twitteru se ve čtvrtek večer vyjádřilo i polské ministerstvo zahraničních věcí. „Jsme hluboce znepokojeni Navalného otravou novičokem použitým rovněž k útoku na Skripala. Důrazně odsuzujeme tento odporný čin. Viníci pokusu o vraždu zakázanou bojovou chemickou látkou musí nést odpovědnost. Přejeme Navalnému uzdravení,“ napsal úřad.

Zastavení Nord Stream 2 nesmí být tabu, zaznívá z Německa

Otrava Alexeje Navalného dál zvyšuje v Německu tlak na spolkovou vládu, aby coby možnou reakci vtáhla do hry zastavení výstavby plynovodu Nord Stream 2 po dně Baltského moře. Dosavadní trvání na dokončení projektu kritizoval pro Spiegel třeba předseda frakce Evropské lidové strany (EPP) v Evropském parlamentu Manfred Weber. Europoslanec za bavorskou CSU, která je součástí berlínské vládní koalice, mluví o „několikaleté frustraci Evropy kvůli postoji Německa k plynovodu z Ruska“.

Foto: mapy.cz

Plynovod Nord Stream 2 vede z Ruska po dně Baltu do Německa.

Annalena Baerbocková, spolupředsedkyně německých Zelených, pak rovněž pro Spiegel uvedla, že pokus o vraždu ruského opozičního politika byl řízený z Kremlu, tudíž je podle ní správné, že kancléřka Merkelová volila vůči ruskému státu tvrdá slova. Baerbocková připomíná celou sérii ruských vražd a atentátů, kterou podle ní Evropané nemohou přijmout jako něco běžného.

Baerbocková si myslí, že by jasnou odpovědí mělo být neprodlené zastavení projektu Nord Stream 2 a trvalé zastavení příslušných stavebních prací v Meklenbursku-Předním Pomořansku. „Roury, které jsou položené na dně Baltu, jsou teď náš nejmenší problém. Plynovod Evropu rozděluje. Je to sázka proti unijním klimatickým cílům a protipól energetické diverzifikace,“ dodala šéfka Zelených. Ta zkritizovala šéfa německé diplomacie Heika Maase z SPD, který podle ní chodí kolem horké kaše a neumí ani veřejně informovat o tom, že si předvolal ruského velvyslance.

Covid-19 zavírá vykřičený dům

Jeden z největších evropských nevěstinců krachuje. Veřejný dům Pascha v německém Kolíně nad Rýnem bankrotuje v důsledku koronavirové krize. Podle ředitele Armina Lobscheida, kterého citoval lokální deník Express, je příčinou to, že podnik vyčerpal během koronavirového zákazu prostituce veškeré finanční rezervy. Zákaz před pěti měsíci vyhlásila spolková země Severní Porýní-Vestfálsko.

Nevěstinec sídlí v jedenáctipatrové budově, kde pracuje na 60 lidí včetně masérů a kuchařů a asi 120 prostitutek „na volné noze“, důvodem vyčerpání finančních rezerv - zákaz prostituce Lobscheid zemskou vládu zkritizoval za to, že není jasné, kdy se zákaz prostituce zruší a podnik tudíž nemohl sestavit záchranný plán. Organizace sexuálních pracovnic už od léta upozorňují na to, že dlouhodobý zákaz povede k nelegální prostituci.

Reklama

Související témata:

Doporučované