Hlavní obsah

Reakce na otravu Navalného: Němci mluví o stopce plynovodu z Ruska

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Čtvrteční Středoevropský deník se věnuje dění v Německu v souvislosti s otravou ruského opozičníka Alexeje Navalného. Píšeme i o kontroverzních výrocích polského ochránce práv dětí.

Článek

Co s plynovodem Nord Stream 2?

Tvrdá slova kancléřky Angely Merkelové, podle níž má odpovědi na otravu Alexeje Navalného bojovou látkou typu novičok ruský stát, mají v Německu pokračování. Podle tamních médií se ve Spolkové republice množí požadavky na tvrdou reakci, včetně ukončení strategického a lukrativního projektu plynovodu Nord Stream 2.

„Režim, který organizuje vraždy s použitím jedu, nám nemůže být partnerem pro projekty vzájemné spolupráce, včetně výstavby plynovodů,“ prohlásil podle televize ARD šéf opozičních liberálů Christian Lindner.

Velmi podobné hlasy ale zaznívají taky z vládního tábora. Že plynovod vedoucí po dně Baltského moře nesmí být dokončen, si myslí i zahraničněpolitický expert CDU Norbert Röttgen.

„Kdyby se teď Nord Stream 2 dokončil, bylo by to pro Vladimira Putina potvrzení a povzbuzení, že má pokračovat přesně v téhle politice, protože za ni bude ještě odměněn,“ myslí si Röttgen, který předsedá zahraničnímu výboru Bundestagu.

ARD připomíná, že sama Angela Merkelová dosud kontroverzní plynovod vždy podporovala. Mimo jiné proto, že se jedná o pracovní místa v jejím volebním okrsku ve spolkové zemi Meklenbursko – Přední Pomořansko.

Spolkové ministerstvo zahraničí si podle Spiegelu už předvolalo ruského velvyslance v Berlíně Sergeje Něčajeva. Toho německá diplomacie vyzvala k úplnému a transparentnímu objasnění otravy hlavního ruského opozičního politika. Podle Putinova mluvčího Dmitrije Peskova v tuto chvíli „Moskva na požadavek Berlína nebude kvalifikovaně reagovat“.

V Německu je ale i velmi silná lobby, která dlouhodobě usiluje o dobré vztahy s Ruskem, včetně zmírnění či odstranění unijních sankcí. Do tohoto tábora je možné řadit i dlouholetého šéfa Mnichovské bezpečnostní konference Wolfganga Ischingera. Podle něj si teď údajně „nemůžeme dovolit postavit zeď mezi Západem a Ruskem“.

„Potřebujeme Rusko v klimatických otázkách, v otázce Ukrajiny a v mnoha dalších oblastech,“ cituje Ischingera ARD. I veterán zahraniční politiky a někdejší diplomat ale uznává, že „vztahy mezi Německem a Ruskem dosáhly nového nejnižšího bodu“.

Šok pro Slovensko

Slovensko šokoval rozsudek nad Marianem Kočnerem a Alenou Zsuzsovou, které obžaloba označuje za strůjce vraždy Jána Kuciaka. Při té byla v únoru 2018 zavražděna i Kuciakova snoubenka Martina Kušnírová.

Specializovaný trestní soud v Pezinku ve čtvrtek Kočnera a Zsuzsovou osvobodil. Trest dostal jen Tomáš Szabó, který byl šoférem (už odsouzeného) vraha Miroslava Marčeka, a podílel se tak na vraždě. Podle nepravomocného rozsudku si má odsedět 25 let.

Procesu se podrobně věnujeme od jeho začátku letos v lednu. Odůvodnění rozsudku a reakce na Kočnerovo osvobození sledujeme v online reportáži.

Polský dětský ombudsman: tabletky měnící pohlaví

Polskem už několik dní rezonují výroky dětského ombudsmana Mikołaje Pawlaka. Ochránce dětských práv v úterý v televizi TVN prohlásil, že v Polsku existují případy, kdy lektoři sexuální výchovy dávají „nevyrovnaným, zanedbaným dětem nějaké farmakologické přípravky, aby se změnilo jejich pohlaví, bez vědomí a souhlasu rodičů a lékařů“.

Pawlak, kterého do funkce v roce 2018 vybrala vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost, tím obhajoval svůj přístup k sexuální výchově. Podle něj ji mají zajišťovat učitelé, a ne zvláštní lektoři „zvenčí“, často z neziskových organizací.

Jako případ rozdávání „tablet na změnu pohlaví“ jmenoval Pawlak školy v Poznani, odkázal se přitom „na média“. Ve středu dětský ombudsman na podezření kvůli nelegálnímu obchodu s prostředky, které mají nezletilým pomáhat se změnou pohlaví, upozornil prokuraturu. Poznaňský magistrát, který školy ve městě provozuje, se proti slovům ombudsmana ohradil.

Foto: Profimedia.cz

Polský dětský ombudsman Mikołaj Pawlak.

Pawlak v úterním rozhovoru mluvil i o „ideologii LGBT“ a LGBT aktivistech, jejichž jednání je prý v rozporu s polským vlastenectvím. Hájil tak politiku vlády.

Opozice žádá Pawlakovo odvolání, zesměšnil prý svůj úřad a slouží vládní ideologické válce. „To už není cynická propaganda, ale začátek čistého šílenství,“ komentovala výroky levicová poslankyně Wanda Nowická. K odstoupení Pawlaka vyzval i komentář středového deníku Rzeczpospolita.

Podle europoslance vládnoucí pravicové trojkoalice Adama Bielana, který má blízko k Jarosławu Kaczyńskému, není jeden „nepřesný rozhovor“ důvodem pro konec Pawlaka ve funkci. Zastání našel dětský ombudsman i u krajní pravice.

Reklama

Související témata:

Doporučované