Hlavní obsah

Opozice se spojila, chce odvrátit „ďábelskou koalici“

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Okamura, Babiš, Filip a jejich poslanci – to je takzvaná ďábelská opozice.

Reklama

Ve Sněmovně se schyluje k volbě nový členů do Rady České televize a Rady Českého rozhlasu. První kolo přijde příští pátek.

Článek

Ve Sněmovně se rozehrála důležitá politická partie o budoucnost Rady České televize a Českého rozhlasu.

Už příští týden v pátek musí volební výbor Sněmovny z téměř 90 uchazečů předvybrat 18 vážně míněných kandidátů pro Radu ČT a šest kandidátů do Rady ČRo. Druhé kolo, tedy konečná volba šesti lidí do televizní rady a dva do rady rozhlasové, by pak mělo celé plénum Sněmovny vybírat hned následující týden.

I když nejde o finální volbu, důležité je i první kolo v příštím týdnu. Zejména opozice si uvědomuje, že musí prosadit do předvybrané osmnáctky i „své“ lidi nebo alespoň takové, kteří jsou „neutrální“. Proto už tento týden probíhaly ve Sněmovně „konzultace“, při nichž se strany tzv. demokratického bloku (ODS, lidovci, STAN, TOP 09) spolu s Piráty snaží domluvit na jménech, která by rády do užšího výběru prosadily.

Ve čtvrtek předsedové a zástupci stran probírali jméno po jménu, aby vybrali ty kandidáty, kteří mají nezpochybnitelné renomé a zároveň jsou přijatelní také pro strany vládní koalice.

„Jednotící linkou není, koho by ta která strana chtěla, protože je blízký její politice, ale snažíme se vytipovat lidi, aby rada byla skutečně nezávislá a nestávala se politickým bičem,“ řekl Seznam Zprávám předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Snahu dojednat společné kandidáty potvrdili Seznam Zprávám i zástupci ostatních politických stran. „Je to taková hodinářská práce,“ komentoval hledání kandidátů jeden z účastníků vyjednávání.

Se společným seznamem pak chce opozice oslovit vládní strany, respektive ANO a ČSSD.

„Jdeme do těch debat s optimismem. Věřím, a tak k tomu i přistupujeme, že volba není o tom osedlat si Radu České televize nebo Českého rozhlasu, ale zvolit lidi, kteří budou garantovat objektivitu,“ řekl Ivan Bartoš na otázku, zda má z vládní koalice signály, že zvolená strategie může být úspěšná.

Smířlivý tón přichází i od hnutí ANO, respektive od jeho poslanců ve volebním výboru.

„Nebudeme podporovat kandidáty SPD,“ říká jeden z nich a další kolega z výboru a sněmovní frakce dodává: „Nechceme už žádné excesy.“

Poslanci pak říkají, že jim takový postup předestřel i předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Ve sněmovních kuloárech se pak hovoří o změně strategie hnutí ANO kvůli tomu, že někteří kandidáti podporovaní například hnutím SPD (jako Petr Žantovský a spol.) se v důsledku neosvědčili – jsou totiž neřiditelní, a tedy nepotřební.

Jaká bude konečná strategie hlavní vládní strany, se však podle oslovených členů volebního výboru frakce rozhodne až těsně před hlasováním příští pátek. „Sejdeme se s šéfem klubu a rozhodneme, koho podpoříme a koho ne,“ uvedl již citovaný poslanec hnutí ANO.

To je v případě mediálních rad už historicky názorově nejednotné. Na jedné straně jsou ti, kteří tvrdí, že po krku současnému šéfovi ČT Petru Dvořákovi primárně nejdou a chtějí jen vyváženost. Na druhé jsou pak ředitelovi tvrdí odpůrci, kteří by rádi poměry v radě změnili tak, aby Petr Dvořák v čele ČT skončil.

Druhá skupina se už na podzim pokusila ve spojení s SPD a komunisty přesvědčit Sněmovnu, aby opakovaně odmítla zprávy o hospodaření veřejnoprávní televize, a tím dala prostor k výměně celé patnáctičlenné Rady ČT. Nakonec Andrej Babiš své poslance e-mailem požádal, aby hlasovali pro schválení dokumentů, a ti jej až na jednoho poslechli.

Důležitá je tak podle opozičních vyjednavačů soudržnost „ďábelské koalice“, jak se v kuloárech říká společnému hlasování ANO, SPD a komunistů.

„Jak jsou zkoordinovaní, se ukáže příští pátek při volbě,“ říká k tomu jeden z poslanců opozičních stran.

A neméně zásadním je i to, jak která strana chápe slovo „exces“.

Z rozhovorů s umírněnými poslanci ANO totiž vyplývá, že pro ně není zas tak problematický moderátor Luboš Xaver Veselý nebo ekonomka Hana Lipovská, tedy jména, která v rámci nominací do rad vzbudila prozatím největší kontroverze.

Konečný výběr by se pak měl vejít i do rámce, kdy jedno místo z šesti uvolněných by mělo připadnout v rámci nepsané dohody komunistům (končí totiž někdejší poslankyně KSČM Ivana Levá, která již nebude kandidovat) a jedno místo by měli získat sociální demokraté. Jim zas končí jejich nominant Vratislav Dostál. Ten sice znovu kandiduje, jeho pozice je ale podle zjištění Seznam Zpráv jistější v bloku opozičních stran než u sociální demokracie.

ODS s Piráty, Starosty a lidovci drží ve volebním výboru sedm hlasů, hnutí ANO rovněž sedm. Po jednom hlase pak mají komunisté a socialisté, SPD pak další dva.

Reklama

Doporučované