Hlavní obsah

Sněmovna pátrá, kdo vynesl tajný záznam. V podezření jsou Babišovi lidé

Foto: EPA-EFE/Profimedia

K události došlo na debatě ve sněmovním klubu hnutí ANO.

Reklama

Neznámý člověk zneužil nahrávací zařízení Sněmovny a vynesl videozáznam z debaty poslanců s generálním ředitelem veřejnoprávní televize Petrem Dvořákem.

Článek

Minulé úterý byla Sněmovna téměř prázdná. Zasedly tři výbory, konaly se dva semináře, jeden kulatý stůl, jedna vernisáž a jedno představení knihy. Schůze nad daňovým balíčkem se teprve chystala. Mimo veškerou pozornost tak prošlo, že se na půdě Sněmovny bude vyšetřovat nepříjemná věc.

V čase, kdy většina zákonodárců ještě dlela mimo sněmovní lavice, si totiž kancelář Sněmovny pozvala experta, aby zjistil, jakým způsobem unikl na veřejnost záznam z uzavřeného semináře konaného v prostorách klubu ANO.

Šlo o jednání, kam si poslanci 8. října pozvali generálního ředitele České televize Petra Dvořáka a členy Rady ČT. Obsah semináře měl podle slibu daného řediteli Dvořákovi zůstat takříkajíc v místnosti.

Není proto divu, že když se pak záznam debaty objevil na veřejnosti – zveřejnil ho na YouTube spolupracovník veřejnoprávního rozhlasu Luboš Xaver Veselý, bylo to bráno jako podraz.

Tím spíš, že debata kolem České televize (schvalovaly se výroční zprávy ČT) byla na plénu Sněmovny i v kuloárech napjatá. Značná část Sněmovny má k České televizi vyhraněně kritický postoj a kdyby poslanci odmítli schválit dvě po sobě jdoucí výroční zprávy ČT, ohrozilo by to v důsledku i setrvání Petra Dvořáka v čele veřejnoprávní instituce.

Motivem zahájit vyšetřování, jak mohl záznam ze semináře uniknout, bylo tedy samozřejmě i to, že se obsah videa stal v diskusi kolem ČT několikrát municí pro její odpůrce.

Například k televizi kritické Parlamentní listy se pochlubily, že záznam mají a to pod titulkem: „Bordel v ČT? Je jasno. Nahrávka, na kterou se čekalo“.

Ve hře byla však také čest zaměstnanců Sněmovny. Ti si zakládají na své loajalitě k úřadu a tady na ně padlo podezření, že by mohli mít v úniku videa prsty.

Dalším důvodem k pozvání experta byla obava poslanců hnutí ANO, zda nemohou být podobně pirátsky nahrána a zveřejněna jejich interní jednání.

K pořízení zmíněného záznamu totiž kdosi zneužil zařízení Sněmovny, respektive sálu, kde poslanci s ředitelem a Radou České televize jednali a kde se jinak – jak bylo uvedeno – běžně konají schůze poslaneckého klubu ANO.

Sál – ve sněmovní hantýrce místnost 205 – je přitom v rámci komplexu Sněmovny výlučný. Je to prostor, který byl nedávno zmodernizován tak, aby mohl případně sloužit jako záložní sál pro schůze celého poslaneckého pléna, kdyby hlavní a tradiční jednací sál nebylo možné například z technických příčin využívat.

I proto byla místnost 205 vybavena obdobným systémem jako hlavní jednací sál a to včetně záznamových zařízení s kamerami.

Někdo to nelegálně nahrál

Na pomoc při „vyšetřování“ byl pozván zástupce společnosti, která systém do nové záložní místnosti instalovala.

Co zjistil? Že ven se obrázky z uzavřeného jednání nemohly dostat jinak než přes jeden ze dvou salonků – říká se jim růžový a modrý – které se sálem sousedí. Stačilo se z nich napojit na televizní okruh v sále a nahrát streamovaný obraz do počítače.

„Prověřování potvrdilo, že je to nejpravděpodobnější varianta,“ řekl Seznamu ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch. K dalším konkrétním výsledkům „vyšetřování“ – kdo to provedl – je však už skeptický. „Těžko se bude konkrétním osobám dokazovat, že záznam pořídily. Nám šlo o to, zajistit, aby se nic podobného nemohlo opakovat,” uvedl.

Hypotéz přitom bylo zpočátku více. Od varianty, že někdo „naboural“ systém Sněmovny zvenku, přes možnost, že záznam nahrál někdo ze sněmovních techniků. A zvažovalo se i to, že někdo potajmu nahrál jednání s Petrem Dvořákem na vlastní kameru.

Zamkl a stahoval

Organizátorem semináře byl předseda Sněmovny Radek Vondráček. Seznamu řekl, že nechtěl akci pořádat přes svůj předsednický aparát, a proto požádal o přípravu poslanecký klub ANO.

Z něho – konkrétně od poslance ANO Stanislava Berkovce – pak přišel na kancelář Sněmovny požadavek, aby bylo jednání o České televizi streamováno do jednoho ze dvou zmíněných salonků sousedících s místností 205, které slouží jako zázemí při jednání – servíruje se tu běžně například občerstvení. Právě proto nebyl požadavek nijak výlučný a předpokládalo se, že Berkovec ho vznesl proto, aby zákonodárci mohli seminář s ředitelem ČT sledovat, i když se občerstvují.

Sám poslanec však nyní Seznamu přiznal, že jeho motivace byla jiná. „Měli jsme v salonku svého spolupracovníka,“ uvedl s tím, že chtěl, aby poslanecký seminář mohl sledovat i konzultant hnutí ANO, který jako „neposlanec“ měl přístup zakázán.

Z toho, co zjistili technici, plyne, že právě do salonku někdo přinesl počítač, napojil ho na televizní okruh a celý streamovaný seminář do něj stáhl.

Berkovec se však dušuje, že s pořízením záznamu nemá nic společného. „Můžu se zaručit, že ani já, ani náš pan konzultant nic nenahrával,“ zdůrazňuje. Jméno konzultanta však za žádnou cenu prozradit nechce. Říká také, že jeho člověk žádné nahrávání neviděl.

K tomu je dobré připomenout, že přístup do salonků z chodeb Sněmovny je možný jen s čipem, který vlastní lidé z hnutí ANO. Průchod do salonků z jednacího sálu pak byl podle poslanců, kteří Seznamu seminář o České televizi popisovali, v době konání semináře uzamčen – což je překvapilo. Zjistilo se to hned na začátku a to vlastně náhodou – když bylo třeba ze salonků doplnit do sálu židle.

I proto se nyní pracuje se scénářem, že dveře mezi sálem a salonky byly uzavřeny právě proto, aby někdo mohl stahování streamu nerušeně připravit.

Když tak jim domluvím

Generální ředitel České televize Petr Dvořák s odstupem Seznamu řekl, že určitou formu úniku ze semináře očekával.

„To, že je záznam nyní veřejný, mi nevadí,“ uvedl. „Za velmi znepokojivé však považuji metody, které se v posledních měsících při projednávání výročních zpráv objevovaly – od trestních oznámení přes lživé anonymní dokumenty kolující po poslaneckých kancelářích až po tento únik záznamu z oficiálních kamer Poslanecké sněmovny.“

Předseda Sněmovny Radek Vondráček pak říká, že případ uniklého záznamu bere osobně.

Jednak s nápadem na uspořádání semináře přišel a také to byl právě on, kdo slíbil Petru Dvořákovi, že jednání bude přísně neveřejné – i proto, aby se z něj nestalo politikum.

„Důležité je, že víme, že pokud nejsou kamery zapnuté, nahrávat opravdu nejde nebo není možné nabourat systém zvenku," řekl Seznamu ke zjištění techniků. Epizoda s nahráváním má podle něj do budoucna už jeden jasný výstup. „Kamery nebude moci zapnout jen na základě poslaneckého požadavku, ale s vědomím kanceláře Sněmovny,” uvedl.

A co udělá s těmi, kteří seminář nahrávali, pokud se to zjistí a pokud to třeba budou jeho straničtí kolegové?

„Budu to řešit přátelskou domluvou.”

Reklama

Související témata:
Nahrávání

Doporučované