Hlavní obsah

Opozice zablokovala volby radních ČT, chce hlasovat až po volbách

Foto: Profimedia.cz

Proti současnému vedení České televize vystupují hlavně politici hnutí ANO, SPD a KSČM.

Reklama

Po další dlouhé debatě poslanců o České televizi je možné, že od konce května zůstanou v patnáctičlenné Radě ČT čtyři volná místa. Pro šéfa televize Petra Dvořáka to znamená větší naději, že se udrží ve funkci.

Článek

K odvolání generálního ředitele České televize musí podle zákona hlasovat aspoň deset z celkem patnácti členů Rady ČT. Po středečním večerním jednání Sněmovny se zdá, že se tolik hlasů k sesazení nynějšího šéfa televize Petra Dvořáka bude hledat hůř.

Stranám, které brání současné vedení televize, se totiž opět podařilo zablokovat výběr čtyř členů Rady. Po dlouhé debatě si poslanci demokratické opozice a vládní ČSSD vzali přestávky až do rána. To vedlo k přerušení schůze.

Ukazuje se, že část opozice spolu se sociálními demokraty je odhodlaná bránit dosazení Dvořákových odpůrců třeba až do říjnových sněmovních voleb. Což je ostatně jejich netajený cíl.

Třem dosavadním členům Rady ČT skončí funkční období s koncem května. Další místo je uvolněné už od března, kdy z Rady odešel psycholog a kněz Jan Maxmilián Kašparů. V Radě by tak zůstalo jen 11 obsazených míst.

Původně se mělo o čtyřech nových radních rozhodnout už v dubnu. Kandiduje dvanáct uchazečů, které vybral volební výbor. Opozice však už dříve hlasování oddálila.

Ve středu se nejprve zdálo, že radní tentokrát budou zvoleni. Poslanci hnutí ANO, KSČM a SPD prosadili, že se bude moci hlasovat třeba i v nočních hodinách.

Předpokládalo se, že tato „televizní koalice“ si prosadí své kandidáty. Nejčastěji se hovořilo o bývalém mediálním poradci hnutí ANO Danielu Váňovi, který už v Radě ČT seděl uplynulých šest let, bývalém televizním dramaturgovi Jaroslavu Kravkovi, bývalém policejním instruktorovi a propagátorovi práva na nošení zbraně Pavlu Černém a ekonomovi Radku Žádníkovi. Všichni čtyři se stavějí k nynějšímu šéfovi ČT Dvořákovi kriticky.

Jejich zvolení měla usnadnit tajná volba, kterou se část opozice marně snažila nabourat a místo toho prosadit volbu veřejnou.

A právě o způsobu volby se mezi jednotlivými poslaneckými tábory občas i vypjatě debatovalo.

„Jděte se vycpat,“ prohlásil například pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, když reagoval na poslance za hnutí ANO Aleše Juchelku, který opakovaně kritizoval opozici za obstrukci hlasování. Ferjenčík se také ohradil proti „orbánizaci“ veřejnoprávních médií.

„Žiju už 60 let a už od školky jsem zaznamenal, že lidé se nechovají na rovinu,“ řekl v jednom ze svých přednesů poslanec za ANO Jiří Bláha, podle kterého veřejné hlasování dostává lidi pod tlak jako za komunistického režimu před rokem 1989.

S dlouhým projevem vystoupil šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek, který se znovu soustředil na kritiku televizní radní Hany Lipovské, vyhraněné odpůrkyně Petra Dvořáka. Už dříve během schůze neúspěšně navrhoval, aby poslanci hlasovali o odvolání Lipovské.

Právě Lipovská se stala zosobněním sporu o současné vedení ČT. Ekonomka, která působí v Institutu svobody a demokracie někdejší moderátorky a političky Jany Bobošíkové, nedávno Dvořáka obvinila ze střetu zájmů a dalších prohřešků. Její argumenty o porušování zákona se však zatím nepotvrdily.

Reklama

Doporučované