Hlavní obsah

Oprava Notre-Dame? Dvacet let a sto milionů eur

Příčina požáru pařížské katedrály Notre-Dame dosud není známa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V pondělí večer zachvátil požár katedrálu Notre-Dame, jednu z nejznámějších evropských památek. Francouzský prezident Emmanuel Macron krátce na to slíbil, že katedrála bude opravena. Jak dlouho to ale může trvat a kolik to bude stát?

Článek

Teprve brzy ráno se hasičům podařilo dostat plameny pod kontrolu, a rozsah škod proto zatím nebyl přesně určen. Již nyní je ale zřejmé, že byla zcela zničena střecha budovy a jedna z věží, která se v důsledku požáru zřítila.

Plameny zachvátily i jednu z hranatých čelních věží. Následky na budově navíc zanechal i zásah hasičů. Záhy po vypuknutí požáru se lidé začali ptát, proč hasiči nehasí také ze vzduchu, například pomocí vrtulníků. Nejvíce rezonoval zřejmě tweet amerického prezidenta Donalda Trumpa, který radil, aby hasiči použili doslova „létající vodní nádrže“. Hasiči ale uvedli, že tento typ hašení by ikonickou památku ještě více poškodil – klenby by nemusely vydržet takový nápor vody.

Francouzský deník Le Parisien dává tuto událost do srovnání s opravou katedrály svatého Petra a Pavla ve městě Nantes, kterou požár zničil v roce 1972. Plameny pohltily střechu a zničily také podstatnou část konstrukce budovy. Katedrála byla kvůli rekonstrukci uzavřena tři roky, menší opravné práce ale na budově dělníci prováděli i v novém tisíciletí. Tato událost ale prý může být pro Francouze nadějí, neboť opravená budova je podle odborníků k nerozeznání od té původní.

Podívejte se, jak to u katedrály aktuálně vypadá. Živě z Paříže:

Živě z Paříže.Video: AP

Podle odborníka, kterého oslovila televize Sky News, by ale oprava této významné památky mohla trvat až 20 let. Cena rekonstrukce by podle odhadů mohla přesáhnout 100 milionů eur.

Vybrat peníze ale zřejmě nebude problém. Již krátce po vyhlášení sbírky přislíbil 100 milionů eur na opravu francouzský miliardář François-Henri Pinault, vlastník řady luxusních módních značek. V ranních hodinách pak oznámila dar 200 milionů eur rodina Arnaultových a její koncern LVMH vyrábějící luxusní zboží. Majitel koncernu Bernard Arnault patří podle časopisu Forbes mezi pětici nejbohatších lidí světa.

Také na internetových stránkách GoFundMe pro organizování pomoci dobrovolných dárců bylo v pondělí zahájeno více než 50 kampaní, které se snaží vybrat peníze na opravu. Tisíce dolarů se tak již podařilo vybrat i od drobných dárců.

Reklama

Doporučované