Hlavní obsah

Oprava silnice z Turnova na hranice kraje po roce a půl skončila

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Rekonstrukce silnice druhé třídy 610 z Turnova k hranici se Středočeským krajem za více než 200 milionů korun po roce a půl skončila. Součástí prací byla i oprava silnice třetí třídy z Turnova do Ohrazenic.

Článek

Nových je více než sedm kilometrů na obou silnicích, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Libereckého kraje Jan Mikulička.

Stavba patřila mezi největší společné projekty v kraji. „Jsem rád, že se na rekonstrukci finančně podílely i okolní města a obce. Turnov, Přepeře, Ohrazenice, Svijany a Příšovice zaplatily například úpravu chodníků, přechodů pro chodce, autobusových zastávek či veřejného osvětlení,“ uvedl dnes hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok) uvedl, že jde o největší dopravní projekt v Turnově minimálně za posledních sedm let, náročná byla i příprava. „Projekční přípravy trvaly pět let,“ uvedl na webu města Hocke. Turnov se podílel 18 miliony korun.

Na silnici druhé třídy je 5,8 kilometru opravené vozovky. Úprav se dočkaly i čtyři mosty a pět propustků a ve Svijanech klasickou křižovatku silnic II/610 a II/279 nahradil kruhový objezd. Na křižovatce ulic Nádražní a Přepeřská v Turnově je nyní silnice níže, než byla. Díky tomu mohou pod viaduktem projíždět i vyšší vozidla. „Právě podjezd a křižovatka v jeho blízkosti byly velmi komplikovaným a nejproblematičtějším místem celé stavby. Prolínalo se zde na malém prostoru mnoho inženýrských sítí od více různých investorů,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (SLK). Pod viaduktem dělníci předělávali vodohospodářské sítě, překládali plynové vedení a vybudovali nové kryté vedení pro Odolenovický potok.

Rekonstrukce silnice druhé třídy přinesla také sjednocení šířky silnice. V místě tedy půjde vybudovat cyklostezku. Jeden úsek už vznikl, mezi Přepeřemi a Příšovicemi za 11 milionů korun a podílely se na něm obě obce. Délka nové stezky je 625 metrů.

Opraveno je také 1,4 kilometru silnice III. třídy z Turnova do Ohrazenic. „Vozovka dostala nové odvodnění a povrch včetně dopravního značení, nechybí nové chodníky, veřejné osvětlení a autobusové zastávky,“ uvedl Mikulička.

Na obnovu silnice II. třídy získal kraj evropskou dotaci, 146 milionů korun. „V současné době dokončujeme další dvě akce, spolufinancované z Integrovaného regionálního operačního programu,“ uvedl krajský radní Michal Kříž (ANO). Do konce listopadu by měly být hotové výstavba severozápadního obchvatu města Zákupy za 46,5 milionu a oprava silnice III. třídy v Oldřichově v Hájích za 148 milionů. „V příštím roce budou dokončeny další dvě rekonstrukce částečně hrazené z evropské dotace, a to silnice z Mimoně na hranici kraje a z České Lípy do Dobranova,“ dodal.

Reklama

Doporučované