Hlavní obsah

Opravu sokolovny v Náměšti n. O. prodraží výměna střechy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Náměšť nad Oslavou na Třebíčsku rozšířila opravu sokolovny z roku 1924 i o střechu nebo výměnu některých trámů.

Článek

Střecha je na hranici své životnosti. Původní projekt opravy starý asi sedm let s výměnou střechy nepočítal. Práce navíc opravu sokolovny prodraží asi o tři miliony korun, celkové náklady překročí 48 milionů korun.

„Strop nad levým přísálím se musel zcela demontovat, byl dřevokazným hmyzem napaden natolik, že se nedal umístit zpátky,“ řekl starosta města Vladimír Měrka (SNK).

Nahradil ho železobetonový strop. Měnit se bude muset i většina trámů nad hlavním sálem a především střešní krytina. „Ponechat na zrekonstruované sokolovně původní střechu by bylo v podstatě poměrně dost velké riziko do dalších deseti nebo 15 let,“ řekl Měrka. Na rekonstrukci sokolovny pracuje společnost Atos z Ledče nad Sázavou

Opravu sokolovny a stavbu jejího nového vstupu, které mají zlepšit zázemí pro návštěvníky i obsluhu, připravovala radnice několik let. Práce začaly v lednu. Skončit mají v roce 2022. Při demolici přístavby se podařilo najít základní kámen položený 13. července 1924. Uvnitř kamene byla schránka z pozinkovaného plechu. Ukrývala informace o stavbě sokolovny, fotografie města, drobné mince i několik výtisků novin, které vyšly v červenci 1924. Teď jsou předměty v rukou restaurátorů. Do pamětní skříňky se zřejmě vrátí jen jejich kopie. Originály město uloží a příležitostně také vystaví.

Reklama

Doporučované