Hlavní obsah

Optimismus v době koronakrize: Většina lidí a firem se nebojí o práci

Rozhovor o průzkumu se zakladatelem StartupJobs Filipem Mikschikem.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Z průzkumu společnosti StartupJobs vyplývají překvapivě pozitivní údaje. Firmy ani zaměstnanci se nebojí, že by ztratili práci, a druhé vlně čelí mnohem lépe připraveni.

Článek

Společnost StartupJobs oslovila přes 1200 lidí a firem. Ptala se jich, jak byli připraveni na druhou pandemie a čeho se obávají. A výsledky jsou až překvapivě pozitivní.

StartupJobs

Pracovní portál pro startupy založil v roce 2012 Filip Mikschik.

Denně jej navštíví přes šest tisíc lidí.

Působí nejen v ČR, ale i v zahraničí.

Na jaře firmy peníze držely, teď utrácejí

„Ten výhled je překvapivě optimistický. My sledujeme, jak firmy pracují s kredity a jak u nás nakupují. Společnost u nás může buď vystavit nabídku a zaplatit ji hned, nebo si nakoupit nějaké kredity. Firmy, které očekávají, že budou nabírat, nakupují kredity - a zatímco v rámci první jarní vlny nákup kreditů výrazně opadl, teď naopak roste. Firmy tedy předpokládají, že budou nabírat a budou utrácet,“ říká zakladatel StartupJobs Filip Mikschik.

Na jaře tedy firmy spíše vyčkávaly, peníze držely na svých účtech a nepočítaly s navyšováním týmů, nyní je situace jiná. Větší jistotu cítí i zaměstnanci. Zhruba 60 procent respondentů v průzkumu StartupJobs totiž uvedlo, že se ztráty zaměstnání nebojí, na jaře to bylo o deset procent méně. Množství práce se také výrazně nezměnilo: Lidé mají práce většinou stejně nebo dokonce více. Nárůst zakázek zaznamenal především sektor IT, zde uvedlo 92 procent pracovníků, že zaznamenalo navýšení množství práce.

O průzkumu

Osloveno bylo 1214 respondentů.

Jednalo se o uživatele StartupJobs.cz a sociálních sítí.

Sběr dat probíhal 22.-29. 9. 2020.

Zaměstnanci se potkávají hlavně online

„Zhruba polovina firem zavedla remote (vzdálenou práci, pozn. red.) jako běžnou součást, zaměstnanci nemusí do kanceláře. Jsou připraveni, že pokud přijde lockdown, budou i nadále fungovat. Zhruba 40 procent firem ale začalo rušit akce, jako jsou teambuildingy,“ komentuje další zajímavá data z průzkumu Mikschik.

Kromě odvolávání hromadných akcí zaváděla čtvrtina oslovených firem i další opatření proti šíření koronaviru v týmech, menšina z nich pak byla nucena propouštět nebo snižovat platy svých zaměstnanců.

Reklama

Doporučované