Hlavní obsah

Oslavy na Hradě jen pro papaláše? Slavte si, ale jinde, vzkázala veřejnosti Kancelář prezidenta

Veřejnost na Hradě slavit může, ale jinde než hradní páni Martin Nejedlý nebo Vratislav Mynář.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Veřejnost na Hradě slavit může, ale jinde než hradní páni Martin Nejedlý a Vratislav Mynář. Kvůli bezpečnosti.

Článek

I když už vybral na akci skoro 900 tisíc korun, nakonec Mýdlo na Hradě cestovatel a režisér Petr Horký nejspíš neuspořádá. Proběhnout mělo 9. září.

Kancelář prezidenta republiky mu v pondělí e-mailem oznámila, že do Jižních zahrad, kde měla akce proběhnout, pustí při jeho slavnosti maximálně 150 lidí. Horký jich tam přitom chtěl vzít zhruba 400.

„Na webu Hradu je uvedeno, že kapacita zahrad je 1200 lidí, tak jsem šel na 400,” řekl organizátor Seznam Zprávám krátce potom, co stanovisko Hradu oznámil na Facebooku veřejnosti.

Podle Kanceláře prezidenta republiky nemůže do zahrad víc lidí hlavně kvůli bezpečnosti.

„Slavte si, ale jinde”

Správa Hradu Horkému zároveň nabídla alternativu - prostor mezi Míčovnou a Letohrádkem královny Anny. To ovšem pro pořadatele není řešení.

„Přijmout se mi to nechce. Je to místo, které už je za hradním příkopem. Je to odlišné místo, než o kterém hovořil pan mluvčí Ovčáček, když říkal, že by se na to mohl složit kdokoli a kdokoli si to pronajmout," uvedl Horký.

Jsou oslavy a oslavy

Petr Horký se rozhodl uspořádat Mýdlo na Hradě v reakci na oslavy narozenin poradce prezidenta Martina Nejedlého a hradního kancléře Vratislava Mynáře. Právě ten si pro svoji akci už dvakrát vybral Jižní zahrady.

Letos v červnu tam na Mynářovu oslavu padesátin dorazila zhruba stovka hostů. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček později prohlásil, že koho to pobuřuje, může si přece na stejném místě uspořádat oslavu vlastní.

„Celou akci pořádám, abych zjistil, jak je to s papalášismem na Pražském hradě. Teď se obávám, že se limitně blížím k jednoznačnému výsledku," dodal Horký.

Celý rozhovor o Mýdlu na Hradě s Petrem Horkým si pusťte ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované