Hlavní obsah

OSN: Austrálie jedná s uprchlíky krutě a nelidsky

Uprchlické tábory na ostrovech Manus a Nauru by měly být postaveny mimo zákon, tvrdí zpravodaj OSN.

 

Reklama

V táborech trpí i děti, které vykazují znaky depresí a úzkostí. Austrálie podle OSN o problému dlouhou dobu ví, ale nic pro jeho řešení nedělá.

Článek

Austrálie nese podle zpravodaje OSN pro lidská práva a migraci Françoise Crépeaua odpovědnost za špatný fyzický i duševní stav uprchlíků, kteří jsou zadržováni v centrech pro migranty.

Tábory na ostrovech Manus, jenž patří Papui Nové Guineji, a Nauru, oceánskému státu, by měly být podle Crépeaua postaveny mimo zákon. Jednání se zadrženými označil za kruté, nelidské a ponižující. Austrálie navíc podle Crépeaua o bezútěšné situaci, jež má na migranty zničující dopad, celou dobu ví.

„Zadržení často trpí depresemi či úzkostmi, znaky těchto duševních nemocí vykazují i malé děti,” uvedl Crépeau. Mnoho migrantů navíc trvale užívá antidepresiva a léky na spaní.

Uprchlíci a migranti se na ostrově Nauru necítí podle Crépeaua bezpečně. „Spousta migrantů nahlásila napadení jak slovní, tak fyzické, i přes stížnosti místní policii ale nedošlo k žádnému vyšetřování. Proto zůstávají podobné případy nenahlášené, zadržení nemají důvěru v tamní bezpečnostní složky,” zjistil Crépeau. Množí se také zprávy o znásilnění a sexuálním zneužívání ze strany dozorců.

Austrálie tvrdí, že za podmínky v centrech jsou zodpovědné vlády obou ostrovů. OSN ale míní, že zodpovědnost leží na bedrech Austrálie.

Reklama

Doporučované