Hlavní obsah

OSN tvrdě zatlačila na Severní Koreu, uvalila ekonomické sankce

Rada bezpečnosti odsouhlasila další sankce KLDRVideo: AP, Ruptly

 

Reklama

Rada bezpečnosti OSN zakázala KLDR vyvážet textil a drasticky omezila dovoz ropy do země.

Článek

Všech 15 členů Rady bezpečnosti OSN schválilo nové sankce vůči KLDR. Jedná se o reakci na jaderný test Severní Koreje, v pořadí již šestý a doposud nejsilnější. Nynější usnesení je již devátým takovým dokumentem, ani jeden dosud neměl kýžený účinek a raketové a jaderné testy dále pokračují.

Rezoluce zavádí zákaz vývozu zemního plynu. Vývoz ropy do země omezuje na úrovni za posledních 12 měsíců. KLDR také bude moci podle nových sankcí dovézt nejvýše dva miliony barelů ropných produktů ročně, tedy polovinu stávajícího exportu.

Sankce zakazují Severní Koreji mimo jiné vyvážení textilu, ten byl loni druhou nejvíce vyváženou položkou země a téměř 80 procent ho směřovalo do Číny. Jeho hodnota činila 752 milionů USD. Zákaz vydávání nových pracovních povolení Severokorejcům v zahraničí je také součástí dnešní rezoluce, zahraniční pracovní síla přitom představuje pro vládu důležitý zdroj financí. Takto ročně přijde o příjem ve výši 500 milionů dolarů (téměř 11 miliard Kč) nebo i více.

USA původně požadovaly přísnější sankce - úplný zákaz dovozu ropy a zmrazení majetku severokorejského vůdce Kim Čong-una. Nakonec od svého návrhu ustoupily, aby získaly podporu ostatních spojenců.

KLDR provedla celkem šest jaderných testůVideo: Reuters, Ruptly

Reklama

Doporučované