Hlavní obsah

Barmská vůdkyně Su Ťij odložila kvůli krizi s Rohingy návštěvu Česka

Organizace spojených národů (OSN) podle zjištění BBC pochybila v otázce barmských RohingůVideo: Reuters

 

Reklama

Barmská politička Su Ťij odložila plánovanou návštěvu České republiky, oznámilo to v pátek české Ministerstvo zahraničních věcí.

Článek

Bývalá disidentka a držitelka Nobelovy ceny za mír chce zůstat v zemi kvůli napětí v Arakanském státě, kde barmská armáda podle mezinárodních organizací provádí etnickou čistku menšinového etnika Rohingů. Su Ťij se v Česku měla sejít s nejvyššími představiteli státu.

„Důvodem je aktuální situace v Arakanském státě a nutnost její přítomnosti v zemi,” stojí v oznámení Černínského paláce, které zveřejnila ČTK. Informace o násilném postupu barmské armády vůči Rohingům se objevují již několik týdnů. Organizace Human Rights Watch v úterý uvedla, že na muslimské menšině jsou páchány zločiny proti lidskosti. 

Pobočka Organizace spojených národů (OSN) v Barmě podle nových informací BBC v letech před vypuknutím krize pochybila v otázce muslimských Rohingů. Dostatečně se totiž nezabývala problematikou jejich práv. Organizace však toto tvrzení razantně odmítla.

Zdroje z OSN na dotaz novinářů uvedly, že čtyři roky před začátkem současné krize se vedoucí barmské pobočky OSN Kanaďanka Renata Loková-Dessallienová dopustila několika pochybení. Snažila se prý zamezit lidskoprávním aktivistům cestovat na území obývané Rohingy a dokonce izolovala zaměstnance, kteří upozorňovali na potenciální hrozbu etnické čistky.

Několik dalších zdrojů z barmské komunity podle BBC tvrdí, že na setkání OSN v Barmě bylo téměř nemožné ptát se autorit na otázky týkající se dodržování práv Rohingů.

Bývalá pracovnice barmské pobočky OSN Caroline Vandenabeeleová uvedla, že se posléze ukázalo, že poukazovat na problémy Rohingů nebo varovat před etnickými čistkami na setkáních OSN je nepřijatelné. To samé potvrdil i novinář Jonah Fisher, který působil jako barmský zpravodaj BBC. Podle něj jen velmi málo zaměstnanců OSN mluvilo o Rohinzích ochotně a otevřeně.

OSN uvedla, že barmská vláda odložila plánovanou návštěvu představitelů OSN v barmském Arakanském státě. Čtvrteční návštěva humanitárních pracovníků OSN měla být první od 25. srpna, kdy v Arakanském státě vypukly násilnosti a následný exodus.

Humanitární organizace OSN musely Arakanský stát opustit poté, co barmská armáda zahájila tažení proti rohingským povstalcům. Ti v srpnu zaútočili na bezpečnostní složky. Barmská armáda podle svědků poté začala vypalovat rohingské vesnice a páchat násilí na civilistech.

Americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová vyzvala země vyvážející zbraně do Barmy, aby export pozastavily kvůli násilí páchanému v této zemi vůči menšinovým muslimským Rohingům. Řekla, že bojkot by měl trvat, dokud barmská armáda své akce ověřitelným způsobem nezastaví, uvedla agentura Reuters. Podle dat OSN počet rohingských uprchlíků překročil symbolickou hranici půl milionu.

Reklama

Doporučované