Hlavní obsah

OSN: Ve městě Dúmá v Ghútě je stále uvězněno až 150 000 civilistů

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Boje východní Ghútou zmítají od roku 2013. Jde o jeden z nejkrvavějších střetů syrské vlády a rebelů od začátku války.

Článek

Ve městě Dúmá ve východní Ghútě je podle odhadů OSN stále 80 000 až 150 000 civilistů, kteří se v důsledku mnohaletého obléhání a bojů ocitají v naprosto zoufalé situaci. Podle agentury Reuters to dnes v Ženevě řekl poradce OSN pro humanitární otázky Jan Egeland. Je proto zásadní, aby jim byla poskytnuta okamžitá humanitární pomoc, upozornil.

Syrská povstalecká skupina Džajš al-Islám mezitím dnes podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) v rámci dohody o evakuaci Dúmy, což je největší město ve východní Ghútě, propustila pět zajatců. Zajatce unesla skupina Džajš al-Islám z nedalekého města Ádrá zhruba před pěti lety. Syrská státní televize nezávisle na této zprávě uvedla, že vládní vojska osvobodila čtyři ženy a jednoho muže v Dúmě a hodlají osvobodit všechny další zajatce, které povstalci na místě drží.

Východní Ghúta, která leží na okraji Damašku, se ocitla v obležení vládních jednotek na jaře 2013 krátce poté, co ji ovládli povstalci. V katastrofálních podmínkách tam žilo na 400 000 lidí. Od začátku vládní ofenzivy v polovině února si bombardování vyžádalo životy 1600 lidí.

Na základě dohod mezi Damaškem a rebely bylo podle úřadů z regionu do Idlibu evakuováno přes 46 000 osob. Poslední povstalci, kteří vyjednávají s vládou o evakuaci východní Ghúty, patří ke skupině Džajš al-Islám. Podle ruského ministerstva obrany město Dúmá na základě dohody v úterý opustilo přes 1100 povstalců s rodinami. Zamířili do rebely ovládaného regionu na severozápadě země. Kolik rebelů ve východní Ghútě zbývá, není jasné.

Egeland však dnes v Ženevě oznámil, že rozhovory povstalců se syrskou vládou a Ruskem stále pokračují a město Dúmá pořád kontroluje Džajš al-Islám. Nejvíce podle něj v důsledku zdlouhavých jednání trpí civilisté.

Reklama

Doporučované