Hlavní obsah

Ostravu zaplnili pouliční umělci, na Festival v ulicích vyrazily stovky lidí

Foto: Getty Images

Ostrava.

Reklama

Už dlouho nebylo v centru Ostravy tak živo. Hlavní Masarykovo náměstí a přilehlé okolí zaplnili při Festivalu v ulicích pouliční umělci, akrobati, hudebníci a stánky s občerstvením i zábavou.

Článek

Přehlídka v ulicích potrvá i v sobotu. V jednu chvíli například lidé v jednom rohu náměstí sledovali ohňovou show, zatímco v druhém se hrálo na bubínky a na protější straně už se v krojích řadily před pódiem děti z folklorního souboru. Návštěvníci si mohou vyzkoušet řadu stolních her a u toho třeba ochutnat popcorn z fluidního popcornovače Vysoké školy báňské. Kdo chce, může si zkusit zarapovat nebo si zatančit ve swingové tančírně. Své stánky na náměstí mají i Ostravská univerzita, různé neziskové organizace či město.

Program je rozptýlený po celém centru, lidé procházejí mezi mnoha menšími stanovišti. Festival je trochu jiný než v předešlých letech, organizátoři jeho formu uzpůsobili, aby snížili případná epidemická rizika.

„Velkou inspirací při pořádání Festivalu v ulicích jsou nám velká evropská města, jako například Edinburgh, Vídeň, Paříž nebo Berlín. Věříme, že realizací festivalu přispějeme k tomu, aby Ostrava byla ještě větším turistickým lákadlem, a že akce přivede do města nové návštěvníky,“ uvedla ředitelka festivalu Petra Hradilová

Lidé v ulicích viděli či ještě uvidí akrobaty na chůdách, obří loutky, žongléry, tanečníky, zástupce nového cirkusu. Kromě tuzemských účinkujících přijeli i umělci z Polska, Německa, Rakouska či Španělska. Divákům zahrála kapela Lovesong Orchestra, dál se mohou těšit na Janáčkovu filharmonii Ostrava, sbor Permoník nebo na senegalské bubeníky Batocu.

Stejně jako dnes i v sobotu začne program ve 14:00. Mluvčí přehlídky Jiří Sedlák uvedl, že k atraktivním bodům bude patřit například ve 14:45 vodní show nebo v 18:00 představení Vysoké snění souboru V.O.S.A. Theatre, v němž budou vystupovat akrobaté na obrovských kolech či velocipedech. Na závěr festivalu ve 21:30 bude připraveno světelné divadlo Návštěvníci, diváci uvidí velké světelné loutky ze dna oceánu.

Reklama

Související témata:

Doporučované