Hlavní obsah

Ostřešany chtějí na kopci stavět rozhlednu

Foto: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Obec Ostřešany na Pardubicku chce na kopci, který je v jejím katastru, postavit menší rozhlednu. Byl by z ní dobrý výhled na všechny světové strany, když je dobrá viditelnost, jsou vidět Krkonoše, Orlické hory i Železné hory.

Článek

„Kopec je směrem, když se jede z Ostřešan na Chrudim a je tam odbočka doleva. Vzhledem k tomu, že jsme blízko letiště, šla by tam udělat menší rozhledna 6,5 metru vysoká,“ řekl starosta Josef Vodrážka (SNK Za obnovu a rozvoj obce).

Podle starosty je na kopci dobrý výhled do všech směrů, i když člověk stojí na zemi. Stavět rozhlednu na druhém kopci, který je v katastru Mikulovic, vhodné není, protože tam výhled není tak dobrý, dodal Vodrážka.

Obec si nechá vypracovat studii, která navrhne přístup pro pěší, cyklisty a podobu stavby. „Studii zadáváme, jestli by tam šlo ochoz postavit a za jakých podmínek,“ řekl starosta.

Projekt by mohl podpořit i Pardubický kraj. „Záměr vybudovat rozhlednu v tomto místě je zajímavý, protože se nachází na kopci a je odsud velmi dobrý výhled do širokého okolí. Dílčím problémem je limitace výšky rozhledny na 6,5 metrů vzhledem k blízkosti pardubického letiště. V případě, že se záměr dostane do realizace, jsme připraveni pomoci, a to jak při výstavbě rozhledny, tak například s její lepší dostupností,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Ostřešany už jedno turistické lákadlo mají, na druhém kopci v katastru Mikulovic je pozorovatelna civilní obrany, vojenský klub ji opravil a pravidelně tam pořádá prohlídky.

„Máme něco, co jiná obec nemá, během léta je pozorovatelna hodně navštěvovaná. Patřila krajským hasičům, pak státu. Vydražili jsme ji za 183.500 korun. Obec je vlastníkem objektu a pozemků a spolku vše bezplatně pronajímáme a podporujeme je,“ dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Doporučované