Hlavní obsah

Ostrov láká turisty. V ceně je rekreace i očkování

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Pacifický ostrov Guam oživuje svůj turistický průmysl a přebytek vakcín se snaží využít ve svůj ekonomický prospěch. První turisté z Tchaj-wanu se tak mohou na ostrov vydat rekreovat a zároveň nechat naočkovat.

Článek

V úterý odpoledne nastoupilo 164 pasažérů na letadlo směr pacifický ostrov Guam v Mikronésii. Jednalo se o první skupinu Tchajwanců, kteří na ostrov odletěli na dovolenou v rámci kampaně „vacation while you wait“ (prázdniny, zatímco čekáte), informuje britský The Guardian. Cestovní balíček kromě odpočívání a užívaní si prázdnin nabízí očkování uskutečněné v den příjezdu.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Guam se tak snaží ekonomicky zvednout poté, co má naočkovaných 75 % dospělé populace a navíc disponuje vakcínami navíc. Na Tchaj-wanu je situace zcela jiná. Ostrov jich má nedostatek. První dávku očkování dostalo pouze 10 % lidí, obě pak 0,2 %.

Prázdniny spojené s očkováním slaví mezi movitými Tchajwanci úspěchy a cestovní kanceláře hlásí několik vyprodaných zájezdů. „Tento program dává příležitost demografické skupině cestujících po celém světě, kteří jsou unavení z čekání na očkování v době této pandemie,“ uvedl v červnu Carl Gutierrez, prezident cestovní asociace na ostrově. „To poskytne našemu cestovnímu ruchu šanci prostřednictvím této jedinečné a hodnotné služby, která nabídne příležitosti, jak vrátit naše lidi zpět do práce a znovu nastartovat ekonomiku,“ vysvětluje dále. Dodává, že v plánu má Guam přijmout v červenci celkem 2160 Tchajwanců, informuje server Guam PDN.

Turisty tak přivítají desítky hotelů, které nabídnou zázemí pro Tchajwance, co se na místních soukromých klinikách nechají naočkovat vakcínami od společností Pfizer/BioNTech, Moderna nebo Johnson & Johnson. „Je to dobrá zpráva pro mnoho lidí, co přišli o práci v době pandemie. Je to skvělé, ale zároveň i děsivé,“ uvádí prodavačka v obchodu se suvenýry Jen Veeová.

Pro bohatší Tchajwance (zájezd začíná na 1400 dolarech) se jedná o příležitost, jak získat očkování i v případě, že nespadají do prioritní očkovací skupiny. Z dat cestovní kanceláře Lion Travel vyplývá, že o cesty do prázdninové a očkovací destinace mají zájem především mladší lidé, kteří vládě ohledně rychlosti očkování nedůvěřují.

Tchaj-wan zažil první vlnu covidu-19 v zemi v květnu a červnu. Na konci května, kdy země evidovala nejvyšší počet nově nakažených za den, se čísla průměrně pohybovala kolem pěti set nakažených. Aktuálně denně přibývá několik desítek případů. Tchajwanská premiérka Tsai Ing-wenová včera uvedla, že do konce měsíce má být v zemi naočkováno 25 % populace. Do konce týdne by pak do země mělo dorazit sedm milionů dávek vakcín, píše server Tchaj-wan News.

Reklama

Doporučované