Hlavní obsah

Ostrý spor o Notre-Dame. Prezident s generálem chtějí moderní věž, architekt historickou

Foto: Profimedia.cz

Katedrála Notre-Dame

Reklama

Ve Francii vrcholí spor o podobu rekonstrukce katedrály Notre-Dame. Jeho hlavním předmětem je, zda vystavět věž věrnou historické předloze, nebo ji vystavět v moderním duchu.

Článek

Krátce poté, co hasiči dohasili světoznámou Notre-Dame, rozhořel se ve Francii spor o podobu rekonstrukce katedrály. Dubnový požár zničil podstatnou část střechy a v plamenech se k zemi zřítila také jedna z velkých věží.

Právě o design nové věže, která se má brzy začít stavět, se ve Francii vedou hluboké debaty napříč uměleckými i politickými kruhy. Finální rozhodnutí má padnout během příštího roku.

Do ohniska sporů se dostaly především dvě osobnosti. Hlavní architekt zodpovědný za Notre-Dame Philippe Villeneuve a generál Jean-Louis Georgelin, jehož prezident Emmanuel Macron pověřil dohledem nad rekonstrukcí katedrály.

„Opravíme Notre-Dame, bude ještě krásnější než předtím. Chtěl bych, abychom toho dosáhli do pěti let,” řekl po požáru Macron a spustil koloběh diskuzí, ve kterých se mísí rozdílné rekonstrukční přístupy s bojem o prestiž.

V dubnu Francie vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž, do které mohli architekti posílat své návrhy na podobu věže. Architekt Villeneuve zastává názor, že nová věž má být od té původní k nerozeznání a nehodlá při rekonstrukci historické budovy přistoupit na inovace. Zajedno je s ním starostka Paříže Anne Hidalgová.

Generál Jean-Louis Georgelin chce naopak věž vystavět v moderním duchu. Stejný názor zastává také Macron.

Zmlkněte!

Dlouhodobý spor eskaloval v momentu, kdy Georgelinovi ujely nervy a obořil se na Villeneuveho. Svou zlost navíc filtroval veřejně.

„Už několikrát jsem ho (Villeneuveho) žádal, aby zavřel pusu, abychom se mohli posunout a moudře vybrali tu nejlepší volbu pro Notre-Dame,“ prohlásil Georgelin na zasedání výboru pro kulturní záležitosti.

Ministr kultury Franck Riester komentoval incident na Twitteru. Podle něj je generálovo jednání neakceptovatelné. „Respekt je základní hodnota v naší společnosti. Jako veřejní činitelé musíme jít příkladem,“ napsal ministr.

Ať už bude podoba věže katedrály jakákoli, velkou neznámou je časový horizont, v jakém se má stavba dokončit. Ačkoli Macron chce, aby z Notre-Dame zmizelo lešení ještě před letními olympijskými hrami v Paříži v roce 2024, mnozí experti tvrdí, že je to až příliš ambiciózní plán.

Restaurační expert Frédéric Létoffé pro CNN například sdělil, že reálně se rekonstrukce dokončí za deset až patnáct let.

Pařížská katedrála Notre-Dame se 15. dubna v 18:50 ocitla v plamenech. Střecha a věž 850 let staré katedrály se následně zřítila. S plameny bojovalo 400 hasičů za pomoci 18 automobilových stříkaček. Z hořící katedrály se hasičům podařilo zachránit umělecká díla a významné náboženské předměty, především trnovou korunu a roucho svatého Ludvíka.

Reklama

Doporučované