Hlavní obsah

Nedořešená záhada Vojtěchova odchodu. Rezignace, nebo vyhazov?

Foto: Profimedia.cz

Adam Vojtěch byl ten nejlepší. A proto podle Andreje Babiše musel odejít.

Reklama

Článek

Nejhodnějšího ministra zdravotnictví střídá ten nejpřísnější. V souvislosti s rezignací Adama Vojtěcha ale zůstává jedna nezodpovězená otázka: odešel z čela resortu dobrovolně, nebo hodil Babiš svého odchovance přes palubu?

Těsně před krajskými volbami klesly hnutí ANO preference, boj s epidemií se nedaří, lidem se nelíbí rekordní zadlužení státu a do toho ještě soud začal projednávat brněnskou korupční aféru Stoka.

To je tak nepříjemná kombinace problémů, že premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš musel zasáhnout. Odnesl to nejmladší člen Babišova týmu Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví.

„V podstatě jsme sledovali světovou premiéru. Nejlepší a nejpracovitější ministr všech dob, alespoň podle Andreje Babiše, musel opustit vládu,“ říká reportérka Lucie Stuchlíková.

„A co víc, neodchází kvůli skandálu, že by něco ukradl, získal podvodem dotaci nebo si půjčil na byt od strýčka. Musel z vlády kvůli tomu, že byl moc slušný, alespoň podle premiéra,“ dodává Václav Dolejší.

Ačkoliv marketing hnutí ANO celou situaci prodává jako „rezignaci slušného člověka, který v tom hnusném politickém prostředí dál nemohl“, autoři politického podcastu Vlevo dole se díky různým detailům a důkazům domnívají, že s Vojtěchovým vyhazovem z vlády to bylo trochu jinak.

Proč je Andrej Babiš v nervu? A jak jsme předpověděli, že souboj Prymula vs. Vojtěch dopadne v květnu? Poslechněte si celý díl podcastu v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované