Hlavní obsah

Pacientů s covidem-19 přibývá, ale nemocnice tvrdí: Zatím stíháme

Foto: Pixabay

Lůžek pro covid pozitivní máme zatím dost, zní z nemocnic.

Reklama

Za poslední dva týdny se v Česku počet lidí hospitalizovaných s covidem-19 zdvojnásobil. Lůžková péče ale podle oslovených nemocnic zatím ohrožena není.

Článek

Denní nárůsty nakažených koronavirem jsou v Česku tento týden na rekordních hodnotách. Spolu s novými případy se navíc zvyšují i počty pacientů s těžším průběhem covidu-19, kteří potřebují hospitalizaci. V nemocnicích je nyní kvůli takovým potížím 244 pacientů, z toho je 57 v těžkém stavu.

Na sociálních sítích se zároveň objevila anonymní tvrzení o tom, že některé nemocnice nezvládají přijímat nové pacienty. Jak ale vyplývá z informací, které redakci poskytla oslovená zařízení, lůžková kapacita zatím ohrožena není – oproti jaru totiž mají pacientů zatím stále o poznání méně.

„Na jednotkách intenzivní péče máme tři pacienty, kteří jsou na plicních ventilátorech, a 18 na normálních infekčních odděleních – takže dohromady máme 21 pacientů s covidem-19. Počet pacientů u nás zůstává v poslední době víceméně stejný a nárůst není markantní,“ uvedla mluvčí pražské Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová. Na jaře se podle ní Bulovka za první měsíc starala zhruba o 40 až 60 covid pozitivních pacientů.

Podobnou zkušenost má i Fakultní nemocnice Hradec Králové. Jak uvedl mluvčí Jakub Sochor, nyní zařízení pečuje o 12 lidí s covidem-19, z toho osm je na Klinice infekčních nemocí a čtyři na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM).

„Během první vlny jsme měli odhadem 50 pacientů. Pohyb byl měsíčně mezi deseti a patnácti. Takže se dá říci, že jsme na tom stejně, co se počtu pacientů týče, jako v první vlně,“ dodal.

Deník Neovlivní.cz ale anonymně hovořil s jedním z ředitelů nemocnic, který tvrdí, že situace tak klidná není. Ředitelé si však na jméno podle něj stěžovat nechtějí, aby svůj špitál nepoškodili. „Situace se zhoršuje, počet vážně nemocných narůstá a valí se to na nás. Máme zprávy, že infekční kliniky nechtějí tyto pacienty přebírat. Argumentují tím, že na jaře jsme si na základě nařízení měli zřídit v nemocnicích infekční oddělení pro tyto případy. Jenže tato lůžka už jsou vesměs zrušená. Z finančních důvodů nebylo možné dál je držet prázdná. A žádné peníze na jejich obnovu jsme nedostali,“ popsal údajnou realitu citovaný ředitel.

Oficiální vyjádření nemocnic ale ničemu takovému nenasvědčují. Pouze jednotky pacientů v nejtěžším stavu hlásí brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny, která se aktuálně stará o tři pacienty. Všichni byli přijati v druhé půlce srpna a lékaři je léčí remdesivirem.

„V tuto chvíli máme 12 lidí pozitivních, z toho tři jsou ve vážnějším stavu a leží na oddělení resuscitace a jednotce intenzivní medicíny,“ popsala situaci ve Fakultní nemocnici Ostrava mluvčí Pavlína Karnovská.

Dostatečné kapacity hlásí i liberecká nemocnice, ta je v kraji jediná vyčleněná pro příjem pacientů s covidem-19. Nyní může přijmout až 25 lidí na infekčním oddělení a případně využít další lůžka na jiných odděleních. Teď má čtyři pacienty.

„Zatím stíháme a vše je v pohodě,“ dodal k aktuální situaci mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Důležité číslo

Počet lidí hospitalizovaných kvůli covidu-19 je jedním z klíčových ukazatelů, podle kterého ministerstvo i statistici hodnotí vývoj epidemie.

Jak pro Seznam Zprávy potvrdil Vladimír Černý, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, který je zároveň vedoucím Klinické skupiny COVID při ministerstvu, možnosti lůžkové péče jsou jedním z indikátorů, které se sledují na denní bázi.

„V tuto chvíli není s lůžkovou kapacitou žádný problém. Oblast sledujeme denně a vidíme, jaký je stav lůžek, technologií i personálu,“ řekl Černý.

Na nemoc stále neexistuje oficiálně potvrzený lék, jako nejvíce nadějný pro nejzávažnější případy se však zatím jeví právě zmiňovaný remdesivir, který se na začátku prázdnin do českých nemocnic dostal ve více než 1 100 dávkách. V léčbě pacientů se středně závažným průběhem covidu-19 se jako pomoc osvědčuje takzvaná rekonvalescentní plazma.

Reklama

Doporučované