Hlavní obsah

Pacienty s lehčím průběhem covidu-19 hospitalizují i v Bohnicích

Foto: Psychiatrcká nemocnice Bohnice.

Psychiatrická nemocnice Bohnice.

Reklama

Pražský magistrát vyčlenil lůžka pro klienty pobytových služeb s onemocněním covid-19, kteří mají mírný nebo bezpříznakový průběh onemocnění. Budou i v prázdném pavilonu Psychiatrické nemocnice Bohnice.

Článek

Některé z těchto kapacit mohou být využity i pro jiné pacienty, kteří potřebují následnou péči. Praha tak chce být připravena na situaci, kdy by fakultní nemocnice potřebovaly uvolnit rychle se zaplňující akutní lůžka a ve státních nemocnicích by chyběly kapacity následné péče. Mezi vytipovanými místy jsou nyní prostory Městské nemocnice následné péče ve Vysočanech, jedno patro Domova pro seniory Zahradní Město a jeden prázdný pavilon Psychiatrické nemocnice Bohnice.

„Praha má nejvíce nakažených a musíme počítat se situací, kdy by se akutní lůžka v nemocnicích zřizovaných státem zaplnila. Pro tento případ jsme připravili nové prostory pro pacienty s lehčím průběhem onemocnění a pro následnou péči. O možnostech jsem informoval členy Ústředního krizového štábu, stejně jako jsme je požádali o pomoc se zajištěním personálu, který zatím pro nové prostory nemáme,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Lůžka mají sloužit pro klienty domovů pro seniory, kteří mají lehčí průběh nebo se z onemocnění zotavují. Státní nemocnice je během první vlny na jaře nepřijímaly, jak ale upozornilo vedení Prahy, v domovech pro seniory není možné zajistit dostatečná karanténní opatření. Některé vytipované kapacity mohou být využity i pro jiné pacienty, kteří již nepotřebují akutní lůžkovou péči, avšak s ohledem na jejich zdravotní stav je stále není možné propustit do domácího ošetřování.

„Nejdříve by měly být vyčerpány všechny možnosti ve zdravotním sektoru. Až následně by přicházelo v úvahu využití kapacity zařízení sociálních služeb. Pokud by k jejich využití došlo, bude se jednat pouze o místa, v nichž je možné zajistit vlastní vchod a oddělené provozy. Na prvním místě pro nás bude vždy zajištění bezpečí stávajících klientů a personálu služby,“ popsala radní pro sociální politiku a zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

V Prahou zřizované Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech se v těchto měsících rekonstruují tři z pěti pater a pro následnou péči o covid pozitivní pacienty je připravena vyčlenit část postupně uvolňovaných kapacit. Vedle toho má hlavní město pronajatý nevyužívaný pavilon v Psychiatrické nemocnici Bohnice, kde se o prázdninách uskutečnilo celostátní cvičení Českého červeného kříže ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou, a místo se plně osvědčilo pro přijetí pacientů s covidem-19.

Součástí návrhu povinně vyčleněných lůžek je také jedno patro nově zrekonstruovaného objektu Domova pro seniory Zahradní Město, kde z celkových pěti pater jsou standardní sociální službou aktuálně obsazena jen dvě. V jednom z volných pater se nyní připravuje nouzová odlehčovací služba pro seniory, kteří přijdou o péči, protože rodina nebo pracovníci služby budou muset do karantény či izolace. Poslední patro je rezervní. Objekt má dva vchody na úrovni přízemí, respektive třetího patra, a možnost vyčlenit jeden výtah výhradně pro covid+ provoz. Díky tomuto stavebnímu oddělení nehrozí žádné křížení cest a infikování čistých provozů, tedy vlastního domova a plánové nouzové odlehčovací služby.

„Vše samozřejmě budeme konzultovat s pražskou hygienou. Bez detailního plánu na zajištění bezpečnosti klientů domova a bez souhlasu hygieny prostory nemůžeme poskytnout,“ doplnila Johnová.

Reklama

Doporučované