Hlavní obsah

Padlý americký pilot bude po 74 letech pohřben ve vlasti. Vědci našli ve Francii jeho letoun

Zesnulý pilot, kterého sestřelili během 2. světové války, bude po 74 letech pohřbenVideo: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Vědci z Wisconsinské univerzity našli trosky amerického bojového letadla, jež bylo sestřeleno za 2. světové války nad Francií. Našli i pozůstatky pilota, které budou převezeny zpět do USA a letec se dočká řádného pohřbu.

Článek

Marcovi Coochemu bylo teprve dvanáct let, když před svým domem na severu Francie viděl zřícení sestřeleného letadla. „A když se to stalo, když letadlo dopadlo, stále kolem létaly střely,“ řekl agentuře AP Cooche.

Necelý týden před dnem D, tedy před vyloděním v Normandii, bylo nad Francií sestřeleno bojové letadlo. Jednalo se o americkou stíhačku P-47 Thunderbolt, která dopadla špičkou na pole a vytvořila v zemi hluboký kráter. „Slyšeli jsme ránu a potom viděli plameny. Šlehaly do výšky 4 nebo 5 metrů,“ uvedl Marc Cooche.

Letoun pilotoval Američan Frank Fazekas, který po sestřelení stíhačky zahynul. Poté, co vládní úředníci prohlásili, že trosky není možné nalézt, bylo letadlo s pilotem ponecháno na místě nehody dalších 70 let. Dočasný hrob na poli byl zasypán, aby mohli obyvatelé znovu farmařit. Poručíkovi Franku Fazekasovi bylo pouhých 22 let. Zanechal po sobě ženu a šestiměsíčního syna - nyní je mu 74 let.

Jako malý kluk četl Frank Fazekas mladší otcovy dopisy z války. V dospělosti se chtěl stát válečným pilotem jako jeho otec a chtěl létat se zásobami do Vietnamu. „Protože mám stejné jméno jako můj otec, snažil jsem se jít v jeho stopách,“ říká syn Franka Fazekase.

Rodina si vždycky myslela, že Frank Fazekas starší byl po sestřelení pohřben na belgickém hřbitově. Poté, co jeho žena zemřela v roce 2012, chtěl syn rozprášit popel matky vedle svého otce. Ozvali se mu ale vědci z Wisconsinské univerzity s tím, že vědí, kde se nachází stále nevyzvednuté trosky letadla jeho otce. Pravděpodobně i s jeho pozůstatky.

Vědci z Wisconsinské univerzity nyní pracují s americkým ministerstvem obrany na novém projektu. Pátrají po pozůstatcích pohřešovaných vojáků. Více než 82 tisíc Američanů je po 2. světové válce a dalších konfliktech stále pohřešovaných.

Vědci v letech 2016 a 2017 odkryli pilotovy pozůstatky, včetně zbraní a trosek letounu. Místo navštívil i Frank Fazekas mladší. „Být na místě, kde zahynul jeho otec, pro něj bylo samozřejmě velmi emotivní a citlivé,“ říká Leslie Eisenbergová, archeoložka Wisconsinské univerzity. „On si dokonce nandal rukavice a začal hledat části otcova letadla,“ dodala.

Ve Francii se Fazekas mladší setkal i s Marcem Coochem, který mu odvyprávěl poslední momenty otcova života. Očitý svědek celé události stále žije 300 metrů od místa nehody. „Byli skoro jako moje rodina. On a jeho žena byli tolik milostiví a příjemní. Bylo to úžasné. Bylo mu tenkrát 12 let a dal mi informace, které nikdo neměl,“ dodává Frank Fazekas mladší.

Téměř 75 let po jeho smrti byly pozůstatky Franka Fazekase konečně odvezeny domů do Spojených států. Tento měsíc bude pohřben na Arlingtonském národním hřbitově, spolu s popelem jeho ženy. „Chtěl jsem to pro něj udělat, chtěl jsem to udělat pro mámu. Chtěl jsem, aby měl pohřeb se vší ctí, jaký si zaslouží,“ uvedl jeho syn.

Reklama

Související témata:

Doporučované