Hlavní obsah

Palestinci demonstrují v Pásmu Gazy. Při protestech zemřelo nejméně 15 lidí

Palestinci demonstrují za návrat do „své země“, izraelská armáda zabila nejméně 15 lidí.Video: Eliška Kolomazníková, AP

 

Reklama

Na místě zasahuje izraelská armáda, nejméně 15 lidí podle místních úřadů zemřelo a více než 1400 osob bylo zraněno.

Článek

Protesty na hranici Pásma Gazy s Izraelem vypukly v pátek na několika místech podél hraniční linie, původně jako poklidná demonstrace vsedě. Brzy se však vymkly kontrole. Demonstranti, kterých je podle odhadu izraelské armády na 30 tisíc, začali na vojáky házet kameny a zapalovat pneumatiky.

Izraelský deník také s odvoláním na úřady v Pásmu Gazy uvedl, že izraelská armáda zastřelila 11 protestujících a jednoho farmáře na poli zabila izraelská tanková střela. Podle některých zdrojů se údajně chystal nastražit u hranic výbušninu.

Protesty organizuje několik skupin z Pásma Gazy, v čele s radikálním hnutím Hamás, které tuto oblast ovládá. Demonstrovat se má až do poloviny května, kdy bude izraelský stát slavit výročí vzniku. Cílem akce je návrat Palestinců na nyní izraelská území.

„Před sedmdesáti lety jsme odtamtud odešli a teď jsme se rozhodli vrátit do naší země,“ řekl agentuře AFP šéf skupiny Islámský džihád Chálid Batš, jeden z organizátorů protestů.

Na mysli měl květen roku 1948, kdy na části někdejší Palestiny vznikl stát Izrael. Podle plánu OSN měly vzniknout v Palestině dva státy – židovský a arabský. Arabské státy ale s plánem OSN nesouhlasily a okamžitě po vzniku Izraele vypukla první arabsko-izraelská válka.

Reklama

Doporučované