Hlavní obsah

Palestinský Hamás řídí své hackery z Istanbulu. Bez vědomí Erdogana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Bojovník vojenského křídla hnutí Hamás.

Reklama

Palestinské islamistické hnutí Hamás koordinuje kybernetické útoky proti svým nepřátelům z kanceláří v tureckém Istanbulu. Informovaly o tom tamní zpravodajské služby, podle nichž o tajném centru Hamásu nevědí ani turecké úřady.

Článek

Kybernetické centrum Hamásu vzniklo v Istanbulu už před dvěma lety, informoval ve svém článku britský list The Times. Centrum je oddělené od tamní oficiální pobočky organizace, která se zabývá koordinací akcí a financováním hnutí, sdělily mu tajné služby nejmenované západní země.

O otevření centra, které řídí z Gazy vojenské křídlo Hamásu, nevěděly ani turecké úřady. Členy jednotky v Istanbulu neznají ani jejich kolegové působící v Turecku. Šéfem týmu je Samach Sarádž sídlící v Gaze, který přímo podléhá šéfovi celého hnutí Jahíju Sinwarovi.

Istanbulský tajný tým má tři hlavní úkoly. Prvním je nákup vybavení, které se dá použít k výrobě zbraní. Druhým je koordinace počítačových útoků proti nepřátelům Hamásu uvnitř arabského světa – sem patří jak pobočka Palestinské samosprávy v Pásmu Gazy, tak i ambasády Saúdské Arábie či Spojených arabských emirátů na Blízkém východě i v Evropě. Třetím úkolem je dohled nad sledováním a v některých případech i vyslýcháním těch členů hnutí, kteří jsou podezřelí ze zrady.

Hamás se v posledních letech potýká s problémy se svými pobočkami. Mnohé z nich musel zavřít, poté co se arabské režimy obrátily proti Muslimskému bratrstvu, z jehož učení Hamás vychází. Arabští autokraté totiž muslimské bratry považují za jedny z hlavních organizátorů protestů známých jako arabské jaro. Například v Sýrii zase musel Hamás ukončit činnost kvůli tamní občanské válce.

Hlavním sídlem hnutí zůstává Gaza, tam ale Hamás omezují blokády ze strany Izraele a Egypta. Proto operativci Hamásu potřebují i další útočiště. Jedním z nich se stalo právě Turecko – prezident Recep Tayyip Erdogan dovolil Hamásu otevřít své istanbulské kanceláře v roce 2012. Operace řízené z této pobočky ale pečlivě sledují turecké tajné služby, a Hamás proto potřeboval další centrum, které by už Erdoganovi lidé nekontrolovali.

V září se v Istanbulu uskutečnily rozhovory mezi zástupci dvou znesvářených palestinských hnutí, Hamásu a Fatahu. Zatímco Hamás ovládá Pásmo Gazy, Fatah vládne bohatšímu Západnímu břehu. Jednání o volbách v roce 2021 ale ještě nebyla ukončena a usmíření obou frakcí čelí značné opozici na obou stranách.

Šéf Hamásu Sinwar by rád v čele Palestinské autonomie nahradil stárnoucího prezidenta Mahmúda Abbáse: Tomu je už 84 let a ve funkci zůstává jen proto, že na palestinských územích neproběhly od roku 2005 žádné prezidentské volby.

Dror Šalom, šéf zpravodajského oddělení izraelské armády, považuje Sinwara za pragmatika. „Bude připravený jednat s Izraelem o příměří a přerušení teroru – ne o odzbrojení –, pokud si bude myslet, že mu to pomůže získat kontrolu. Sám sebe vidí jako budoucího vůdce palestinského lidu,“ řekl Šalom v rozhovoru pro The Times.

Reklama

Doporučované