Hlavní obsah

Paní vakcína. Imunita národa je v rukách ženy, kterou Babiš nalákal do politiky

Foto: ČTK, ČTK

To jsem si dala, vytáhla jsem si nejkratší slámku, říká Věra Adámková o svém místě v čele výzkumu české vakcíny.

Reklama

Vývoj české vakcíny proti nemoci covid-19 jakožto desátý úvazek hyperaktivní kardioložky, poslankyně hnutí ANO a vášnivé myslivkyně Věry Adámkové, jež dnes vydělává tolik, co prezident.

Článek

Ve světě se rozpoutal dlouho nevídaný závod, kdo dříve vyrobí vakcínu proti infekční chorobě covid-19. Usilovnou práci mnoha desítek věděckých týmů zaštiťují vrcholní politici, protože pochopili, že v sázce je nejen zdraví populace, ale i otázky národní bezpečnosti a ekonomické stability.

Americký prezident Donald Trump v polovině května uvedl, že USA by mohly mít očkovací látku k dispozici už na konci letošního roku. O projektu nazvaném Warp Speed (Warpová rychlost) hovoří jako o největší operaci od dob projektu Manhattan,v rámci něhož Spojené státy za druhé světové války vyvinuly první atomovou bombu.

Trump na tiskové konferenci představil i vedoucího týmu, který má vše na starosti. Je jím muž marockého původu Moncef Slaoui, dnes už bývalý dlouholetý šéf vývoje vakcín ve farmaceutickém gigantu GlaxoSmithKline.

V Česku se něco podobného odehrálo už o deset dnů dříve.

Práci na ryze české vakcíně před novináři k údivu odborné veřejnosti prezentoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nominován za ANO). A to za asistence ředitelů tří státem řízených ústavů. Jako vedoucí společného týmu zde byla představena profesorka Věra Adámková, poslankyně a předsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví za vládní hnutí ANO.

Právě její jméno však už od počátku spíše sráží hodnověrnost celého domácího projektu. Stejně tak oznámení o chystaných státních investicích v řádu desítek milionů korun, které jsou v hrubém nepoměru s tím, kolik vývoj vakcíny obvykle stojí (řádově miliardy dolarů).

Sama vědecká komunita se pozastavuje nad tím, že vedoucí týmu Věra Adámková není odbornicí přes vakcíny a imunitu, nýbrž kardioložkou. „Aby pracovník kardiologie vedl výzkum vakcíny, to je český unikát,“ uvedl pro Seznam Zprávy vědecký sekretář České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

„Koncept projektu na vývoj inaktivované vakcíny proti koronaviru za několik desítek milionů korun zcela zlehčuje závažnost celé problematiky a vyvolává podezření, že u jeho zrodu stáli lidé bez kompetentních znalostí a potřebných zkušeností,“ napsali následně v otevřeném dopise ministrovi Vojtěchovi zástupci Učené společnosti ČR.

Nejde však jen o odborné předpoklady poslankyně Adámkové, ale i o to, že pro ni je to jen jedna z mnoha aktivit, nikoliv prioritní práce na stoprocentní výkon. Z detailní analýzy Seznam Zpráv vyplývá, že projekt vakcína je už desátým pracovním či mimopracovním závazkem této poslankyně.

„Ona je doslova hyperaktivní, ale samozřejmě nelze vše dělat naplno, něco z toho musí vždy ošidit,“ říká nejmenovaný politik, který Věru Adámkovou velmi dobře zná nejen z prostředí Poslanecké sněmovny a vládního hnutí ANO.

20 let s Babišem

Sama poslankyně Adámková komentuje dění kolem vakcíny rozmrzele.

„To jsem si dala, vytáhla jsem si tu nejkratší slámku… Byla jsem sama překvapena tím, co jsem si o sobě potom v novinách přečetla,“ říká.

Média po inkriminované tiskové konferenci připomněla i to, že loni získala od Českého klubu skeptiků anticenu Bludný balvan za šíření pavědy, když sebe sama označila za certifikovaného homeopata. Ona prý doteď o udělení ani nevěděla.

Během rozhovoru sedí profesorka Adámková v bílém plášti s rouškou na ústech ve své vlastní ordinaci. V pavilonu S2 pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Právě zde se nachází pracoviště preventivní kardiologie, kde je už mnoho let přednostkou.

Zůstala jí i po roce 2017, kdy se nechala přemluvit ke vstupu do politiky. A tím, kdo ji opakovaně lákal na tenký politický led, až se mu to povedlo, byl šéf hnutí ANO a nynější premiér Andrej Babiš. Jak lékařka také přiznává, znají se už asi dvacet let. Ještě z dob, kdy velkopodnikatel Babiš pouze řídil svou skupinu Agrofert.

Za jakých okolností se potkali, neřekla, prý to ale se zdravotnictvím nesouviselo. „Normálně, jak se lidé potkávají,“ uvedla neurčitě.

Vyvrací v politických kuloárech tradované informace, že pro celou rodinu Babišových dříve plnila i roli rodinné lékařky. „Vždyť já nikdy praktická lékařka nebyla,“ namítá.

Nezastírá ale, že ji Andrej Babiš v minulosti opakovaně nabízel post ministryně zdravotnictví a ona jej vždy odmítla.

Nezvládnutá tiskovka

O Věře Adámkové se říká, že k současnému ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi nemá zrovna pozitivní vztah. Poslankyně se však na adresu resortního šéfa nechce vůbec vyjadřovat. „Nebudu to komentovat,“ reaguje na dotaz.

Tvrdí, že o pozici vedoucí týmu pro vývoj vakcíny nijak neusilovala. Ani Andrej Babiš či Adam Vojtěch na tom podle ní nemají žádnou zásluhu. Bylo to prý přání ředitelů tří zainteresovaných státních ústavů, kteří se na vývoji podílejí. Tedy jejího domovského IKEM, Státního zdravotního ústavu a Ústavu hematologie a krevní transfuze.

Jak také zdůrazňuje, právě šéfové těchto institucí zůstávají pro ministra zdravotnictví garanty celého českého projektu, nikoliv tedy ona samotná.

„Ta tisková konference, kde byl projekt představen, nebyla dobře zvládnuta. Bylo to šité trochu horkou jehlou, panu ministrovi jsem to také řekla,“ komentuje Věra Adámková dosavadní mediální prezentaci, která vyvolala hlavně kritiku a úšklebky.

Sama poslankyně a kardioložka ale stojí za tím, že jde od počátku o seriózní záměr, nikoliv o politický marketing vládního hnutí ANO, jak to celé mnozí vnímají.

Nespoléhat na jiné

Vývoj české vakcíny je zatím pouze v první fázi, laboratorní. Zda se vše nakonec může dostat až do fáze klinického hodnocení, nebo dokonce k samotné sériové výrobě vakcíny, Věra Adámková netuší. Všichni zúčastnění jsou prý ale připraveni se pružně přizpůsobit tomu, jak se situace bude dále vyvíjet. Změnila by se například v případě, kdyby někdo uvedl na světový trh vakcínu, která by byla pro Česko v potřebném množství dostupná a zaplatitelná, nebo na ni poskytl licenci.

Podle Věry Adámkové je však moudřejší spoléhat se primárně sami na sebe než věřit tomu, že se jiné státy o výsledky svého bádání budou ochotny podělit. To prý ale neznamená, že bychom neměli spolupracovat na celoevropském projektu, do něhož Česko zatím vložilo pouhé tři čtvrtě milionu eur, když dárcovská konference za jediný den posbírala od donátorů téměř celou cílovou částku 7,5 miliardy.

Zhruba ke konci letních prázdnin by měla být laboratorní fáze ukončena, potom se podle Adámkové provede dílčí vyhodnocení. „Sama budu chtít, aby k tomu proběhla široká oponentura,“ říká poslankyně a také uvádí, že by si přála, aby se do celé práce zapojilo co nejširší spektrum českých odborníků. Nejen z vědecké, ale i výrobní sféry, pokud by se vakcína měla v Česku následně začít i vyrábět.

Věra Adámková dříve prohlásila, že zatím všichni zainteresovaní na studii proveditelnosti k české vakcíně pracovali zdarma ve svém volném čase. Týká se to i její osoby. Teď ale upřesňuje, že to úplná charita ze strany jednotlivých aktérů není, protože všichni vlastně dělají tu práci, za kterou jsou běžně placeni. „I pro mě je to jedna z mnoha studií, na kterých jsem se už podílela,“ doplňuje poslankyně.

To nelze stíhat

Stále však přetrvávají pochybnosti, jak může Věra Adámková v této hektické době ku prospěchu projektu svěřenou roli zvládat, když už má tolik aktivit. Podivila se nad tím i profesorka Blanka Říhová, předsedkyně Učené společnosti ČR.

„Je třeba si uvědomit, že je poslankyní, primářkou kardiologického centra IKEM a ještě má ambice být vedoucí týmu provádějící výzkum vakcíny, pak musí být i laikovi jasné, že se to nedá v žádném případně odpovědně stíhat. Některá z těch funkcí musí být hodně ošizená. Ale která? Všechny jsou velmi důležité a na čas neobyčejně náročné. Jen v případě vedení týmu pro vývoj vakcíny by to jistě znamenalo dvanáct a více hodin denně, včetně sobot, nedělí, svátků i dovolených. Vím o tom své, mám s výzkumy bohaté celoživotní zkušenosti,“ uvedla v rozhovoru pro Eurozprávy.cz respektovaná imunoložka Říhová (77).

Když ale během rozhovoru s Věrou Adámkovou přišla řeč na téma údajného zaneprázdnění, odvětila úsečně: „Všichni pracujeme osmnáct hodin.“ Nemyslí si, že by ve svém programu nedokázala najít dostatek času na věci kolem vakcíny.

Profesorka Adámková je ale nejen poslankyní a předsedkyní výboru pro zdravotnictví, ale také předsedkyní správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. A to není zdaleka vše. Jak zjistily Seznam Zprávy, kromě práce přednostky v IKEM, kde má dnes podle sdělení managementu nadpoloviční úvazek (přesně 0,6), má další dva úvazky na vysokých školách.

Jednak na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a také na ČVUT. Na první škole jde jen o desetinový úvazek, působí na klinice nefrologie, na druhé poloviční a pracuje pro kladenskou Fakultu biomedicínského inženýrství ČVUT.

„Tento úvazek paní profesorka realizuje přednáškami, konzultacemi a také jako členka komise při státních závěrečných zkouškách,“ popisuje práci Věry Adámkové děkan Fakulty biomedicínského inženýrství Ivan Dylevský.

Aktivity a příjmy poslankyně Věry Adámkové

1) Poslankyně, předsedkyně výboru pro zdravotnictví

- Od letošního roku má v této funkci základní měsíční plat 127 800 Kč

2) Předsedkyně správní rady VZP

- Měsíční odměna 35 000 Kč

Pozn.: 20 tisíc je paušál, 15 tisíc je za účast na jednání, kterých je 11 za rok

3) Přednostka pracoviště preventivní kardiologie IKEM (nynější pracovní úvazek 0,6)

- V roce 2018 za práci v IKEM přiznala celkový příjem 1 573 356 (průměr za měsíc 131 113 Kč)

Pozn.: V roce 2018 měla poslankyně podle vlastního vyjádření úvazek 0,8

4) 1. lékařská fakulta UK, klinika nefrologie (nynější pracovní úvazek 0,1)

- V roce 2018 od tohoto zaměstnavatele inkasovala příjem celkem 36 100 Kč (průměr za měsíc 3 008 Kč)

5) ČVUT, Fakulta biomedicínského inženýrství (nynější pracovní úvazek 0,5)

- V roce 2018 od tohoto zaměstnavatele inkasovala celkem 61 870 Kč (průměr za měsíc 5 156 Kč)

Pozn.: V roce 2018 měla podle vlastního vyjádření úvazek jen 0,25

6) Agentura pro zdravotnický výzkum ČR, dohoda o provedení práce

- V roce 2018 od agentury inkasovala celkem 101 500 Kč (průměr za měsíc 8 458 Kč)

Pozn.: Jde podle poslankyně o časově omezený pracovní kontrakt, který by měl letos končit

7) Nadace Agrofert, členka vědecké rady

- Podle vlastního vyjádření bez nároku na odměnu

8) Nadační fond Healthy Heart, zakladatelka a předsedkyně správní rady

- Podle vlastního vyjádření bez nároku na odměnu

9) Myslivecké sdružení Světice, předsedkyně kontrolní komise

- Podle vlastního vyjádření bez nároku na odměnu

10) Vedoucí společného výzkumného týmu pro přípravu vakcíny proti nemoci covid-19

- Podle vlastního vyjádření bez nároku na odměnu

S vášní pro myslivost

Ale to stále nejde o finální výčet. Vedle toho Věra Adámková stíhá i práci pro Agenturu pro zdravotnický výzkum ČR a také několik nevýdělečných aktivit.

Třeba jde o Nadační fond Healthy Heart, který sama založila a kde jsou s ní ve vedení například známý kardiolog Jan Pirk nebo bývalý tenisový reprezentant Radek Štěpánek.

Věra Adámková také působí ve vědecké radě Andrejem Babišem založené Nadace Agrofert. A v neposlední řadě je aktivní i v mysliveckém spolku ve Světicích v okrese Praha-východ, kde předsedá kontrolní komisi.

Myslivost je pro ni, jak sama uvádí, celoživotní vášní. „Dnes už ale chodím hlavně krmit,“ odmítá, že by to bylo výlučně kvůli lovu zvěře.

Poslankyně v únoru v prostorách Sněmovny dokonce uspořádala středoevropskou konferenci žen v myslivosti. Však je Věra Adámková vedle výboru pro zdravotnictví i místopředsedkyní sněmovního podvýboru pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství.

prof. MUDr. Věra Adámková, CSc. (65)

- Lékařka a kardioložka, od roku 2017 i poslankyní za hnutí ANO (původně členkou hnutí nebyla, od loňska je ale už i místopředsedkyní pražské organizace)

- Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze

- Po studiu medicíny působila v Sedlčanech a Třebotově

- V roce 1982 nastoupila do pražského IKEM, v letech 1987 až 1995 pracovala v Nemocnici Na Homolce

- Od roku 1995 je opět v IKEM, kde je dnes přednostkou na pracovišti preventivní kardiologie

- Od února 2014 je členkou správní rady VZP, od února 2018 předsedkyní

Stále v mých možnostech

Není bez zajímavosti, že poslaneckým asistentem Věry Adámkové je někdejší jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Vladimír Broukal, jinak též kolega ze sdružení ve Světicích. Přes myslivost se s Věrou Adámkovou prý spojil i advokát Vojtěch Slówik, bývalý poslanecký asistent exministra zemědělství Jaroslava Palase.

„S paní profesorkou jsem se už před dávnými lety seznámil přes pana Broukala, když jsme řešili zákon o myslivosti,“ říká nimrod Slówik, který je nyní veden jako šéf dozorčí rady v již zmíněném a poslankyní založeném Nadačním fondu Healthy Heart.

Slówik mluví i o tom, jak za myslivci ve Světicích občas sám vyrazí vlakem na pivo a řízek. „Od nás z Uhříněvsi to mám jen tři zastávky. Poklábosíme a za tři hodiny jedu zpátky,“ popisuje. I on o Věře Adámkové mluví jako o hyperaktivní ženě.

Profesorka Adámková si ale myslí, že se svými výdělečnými i nevýdělečnými aktivitami ani mezi poslanci nijak extrémně nevyniká a za hranu zvládnutelného se ještě nedostala.

„Sladění povinností voleného zástupce lidu s mojí hlavní profesí přednostky pracoviště preventivní kardiologie IKEM jsem vyřešila ihned po nástupu do Poslanecké sněmovny, a to snížením úvazku. Mé povinnosti na ČVUT a na 1. lékařské fakultě jsou pouze v mezích možného, jde o malé závazky. Myslivecké aktivity i mé členství v nadacích vykonávám bez nároku na odměnu ve volném čase. Toho sice není mnoho, ale vzhledem k možnosti plánovat účast na zasedáních spolků a nadací, stejně jako na zasedáních správní rady VZP, je plnohodnotné plnění povinností stále ještě v mých možnostech,“ tvrdí Věra Adámková.

Kolem 300 tisíc měsíčně

Rozsáhlé aktivity ve Sněmovně i mimo ni přinášejí profesorce i vysoce nadstandardní příjmy, které by odpovídaly spíše příjmům generálního ředitele středně velkého firmy. Nebo také platu českého prezidenta, který je letos ve výši 302 700 Kč. Jsou určitě vyšší, než ze státního dostává český premiér (243 800 Kč) nebo ministři (173 200 Kč).

Redakce Seznam Zpráv spočítala, že kolem 300 tisíc korun měsíčně je nyní i hrubý příjem Věry Adámkové. Jen plat z IKEM vychází zhruba na 131 tisíc korun, tedy více než je její současný příjem z parlamentu, kde jako předsedkyně výboru má 127 800 Kč. Z VZP pobírá dalších 35 tisíc měsíčně.

Výpočet vedlejších příjmů (viz výše uvedený infobox) vycházel z posledního dostupného majetkového přiznání Adámkové za rok 2018. V něm sice původně byl uveden pouze seznam pracovních kontraktů bez jakýchkoliv částek, ale Věra Adámková na vyžádání redakce své přiznání nakonec doplnila. „Šlo o nějaké technické nedopatření a jsem ráda, že jste mě na to upozornili,“ komentovala to.

I ke svým příjmům dodává, že si nemyslí, že by nějak i mezi poslanci v tomto směru vyčnívala. „Nevím, jestli se vám na tom zdá něco divného, ale mnozí jsou na tom podobně. Některé roky jsou lepší, některé horší,“ upozorňuje, že záleží i na aktuální výši úvazků, které se jí občas mění.

Každopádně i výše příjmů může vysvětlovat, proč si Věra Adámková může dovolit na projektu vakcína pracovat dlouhodobě i bez nároku na odměnu.

A také, proč ji moc neláká práce ministra zdravotnictví místo často kritizovaného Adama Vojtěcha. „Tohle jsem nikdy neřešila, já ani nevím, kolik dnes ministr bere. Pro mě je klíčové, že mohu vedle té politiky dále dělat i medicínu a věnovat se i svým pacientům,“ označuje rozhodující důvody Věra Adámková.

Pozn.: Po dodatečném upozornění jednoho z čtenářů doplňujeme, že poslankyně Věra Adámková je kromě již uvedených funkcí ještě navíc členkou zastupitelstva Městské části Praha-Libuš.

Reklama

Související témata:

Doporučované