Hlavní obsah

Pardubice chtějí sloučit několik sociálních organizací na jednu adresu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pardubice chtějí sloučit několik organizací pro handicapované osoby do jednoho objektu v Bělehradské ulici. Zde by mohly být služby pro zrakově a sluchově postižené, lidi s duševními onemocněními společně například s ranou péčí.

Článek

V Bělehradské ulici sídlí v jedné budově raná péče, národní rada osob se zdravotním postižením a péče o duševní zdraví. Objekt je třeba opravit a zajistit mu bezbariérový přístup. „Záměrně nechci říkat náklady, protože v této chvíli je to věštění z křišťálové koule. Musíme prověřit investici, jestli jsme schopni objemově všechny služby do lokality umístit,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

V pravém křídle město skladuje nábytek, po modernizaci a případné přístavbě by tam mohly fungovat organizace, které se věnují zrakově a sluchově postiženým lidem.

„Vyhodnotili jsme, že bude lepší než hledat separátní nebytové prostory, služby dostat na jedno místo. V řadě případů služby na sebe navazují,“ řekl Rychtecký.

Místo je podle náměstka vhodné, protože je blízko hlavní silnice s trasou MHD a lokalita není moc členitá. Město teprve musí schválit záměr. Na investici by mohla přispět Evropská unie až 85 procent a radnice by ji mohla uskutečnit v příštích letech.

Například zrakově postiženým lidem se v Pardubicích věnuje TyfloCentrum, TyfloServis. Lidem se sluchovými obtížemi pomáhá Audio Help nebo Helpcentrum.

Reklama

Doporučované