Hlavní obsah

Pardubická bez Váni? Kdepak, trochu protivná legenda u Velké bude

 

Reklama

V neděli se běží 126. Velká pardubická, dostih s nejdelší tradicí. Seznam Zprávy hovořil s šéfem představenstva Dostihového spolku Pardubice Richardem Benýškem.

Článek

Když Josef Váňa oznámil, že kvůli pádu v jednom z kvalifikačních závodů stahuje svého koně z Velké pardubické, přišel dostih pro letošní ročník o svou největší současnou legendu. Ale není to tak docela pravda. Josef Váňa nepojede v sedle koně, ale do dostihu, který se běží v neděli, pošle hned tři své svěřence, které trénuje. A také svého syna v roli žokeje, takže nakonec ani jméno Josef Váňa ve startovní listině chybět nebude.

Načuřená legenda

„On obecně často bývá načuřený a protivný, ale letos to s ním možná bude lepší, bude pod menším tlakem,“ řekl předseda představenstva Dostihového spolku Pardubice Richard Benýšek v rozhovoru pro Seznam Zprávy, když popisoval, co ho čeká během nedělního dostihu.

Podle Benýška letošní ročník přináší – ačkoliv Váňa nejede – ještě víc příběhů než minulé ročníky. Všichni přejí úspěch žokeji Marku Stromskému, který na dráze vyhrál Velkou pardubickou už dvakrát, ale ani jednou ještě jeho jméno v listině vítězů legendárního tuzemského dostihu nezůstalo. Poprvé ho o primát připravila chyba, když nedodržel kurz Velké, podruhé – loni – pak dopingový nález v těle jeho koně.

Možná proto se před startem 126. ročníku skloňuje jeho jméno víc než jméno Josefa Váni.

Prokleté počasí

Letos pojede Velkou jenom 15 koní, žádný zahraniční. Předpokládá se, že vzhledem k počasí čeká pole jezdců a koní velmi náročný terén. Po extrémně dlouhém suchu – v Pardubicích v minulých týdnech prakticky nepršelo – se v posledních dnech snesl na východ Čech vydatný déšť, takže dráha bude v hloubce tvrdá a na povrchu rozbahněná. „Čekám těžký závod,“ předpovídá Benýšek.

Dostihový spolek pod jeho vedením v posledních letech čelí kritice, že žije z velké tradice slavného dostihu, ale málo rozvíjí život na závodišti mimo druhý říjnový víkend, kdy se tradičně jede Velká. Benýšek v rozhovoru pro Seznam Zprávy prozradil, že do Pardubic chce přivést „áčkové“ závody v parkurovém skákání a mistrovství republiky ve všestrannosti.

„To by mohlo být atraktivní, protože diváci u těchto závodů mohou až na dráhu, do bezprostřední blízkosti koní.“

V rozhovoru (pusťte si jeho plné znění na konci tohoto článku) Benýšek také zmiňuje, jak si vítězové Velké pardubické rozdělují price money, tedy odměnu pro vítěznou stáj, či další plány spolku se slavným závodem.

Reklama

Doporučované