Hlavní obsah

Pardubický kraj připravuje další opravy zámku v Pardubicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pardubický kraj chce letos dokončit obnovu hlavního paláce pardubického zámku za více než 110 milionů korun. Zároveň už připravuje další opravy národní kulturní památky.

Článek

Na zámku vznikne návštěvnické centrum a stálé expozice Východočeského muzea a také reprezentativní společenský sál se zázemím. Náklady se předběžně odhadují na 180 milionů korun.

Budova s popisným číslem 3 na nádvoří zámku, kde je dnes Východočeská galerie, bude přeměněna na moderní návštěvnické centrum. Vzniknou v ní také stálé expozice Východočeského muzea, které byly při předešlých úpravách vymístěny ze zámeckého paláce. Kvůli nákladům kolem 60 milionů korun by se úpravy měly rozdělit do dvou etap.

„Severní křídlo paláce bude sloužit společenskému a kulturnímu životu. Společenský trakt zahrnuje reprezentativní sál ve třetím podlaží a reprezentativní foyer včetně zázemí pro catering, šatny a hygienické zázemí ve druhém podlaží,“ uvedl mluvčí hejtmanství Dominik Barták. Společenský sál pojme více než 200 návštěvníků, bude splňovat akustické, estetické a požární parametry a bude mít bezbariérový přístup. Cena úprav se odhaduje na 120 milionů korun.

Studii architektonického řešení vytvořili Eva Jiřičná a Petr Všetečka, pro další rozpracování projektu budou jejich návrhy závazné. Radní Pardubického kraje už vybrali projekční kancelář, zpracuje podklady na obě části oprav.

Na financování obnovy hlavního paláce pro pernštejnskou expozici získalo hejtmanství evropskou dotaci. S penězi z Integrovaného regionálního operačního programu počítá i pro další fáze úprav.

Reklama

Doporučované