Hlavní obsah

Pardubický kraj připravuje další úpravy zámku Pardubice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Pardubickém zámku by měl vzniknout společenský sál pro více než 200 lidí a zázemí pro personál i hosty.

Článek

Pardubický kraj připravuje další úpravy zámku Pardubice po dokončení současných oprav. Za zhruba 200 milionů korun chce vybudovat reprezentativní sál a foyer se zázemím pro společenský trakt zámeckého paláce a také návštěvnické centrum a prostory pro stálé expozice. Více než 80 procent nákladů chce získat z evropských dotací.

„Nové společenské prostory zámku bude tvořit sál ve třetím patře, foyer a zázemí pro catering, šatny a hygienické zázemí ve druhém patře. Obě podlaží se propojí tak, aby oba velké sály severního křídla tvořily organický celek. Bude zajištěno i vertikální spojení schodištěm a výtahem,“ uvedla Zuzana Nováková z kanceláře hejtmana. Kapacita sálu by měla být více než 200 míst. Zároveň bude doplněn mobiliář a dokončen prohlídkový okruh zámeckého paláce. Návrh na společenský sál zpracoval ateliér AI-DESIGN architektů Evy Jiřičné a Petra Vágnera.

Po odstěhování Východočeské galerie do Automatických mlýnů získá Východočeské muzeum severní a východní trakt bývalých hospodářských budov. Studie ateliéru Transat architekti předpokládá vznik návštěvnického centra s pokladnou, informacemi pro návštěvníky, prodejem suvenýrů a zázemím pro návštěvníky. V patře pak budou výstavní sály pro stálé muzejní expozice, které byly vymístěny ze zámeckého paláce. V další etapě se pak předpokládá propojení budov s venkovním areálem na valech.

Pardubický zámek v současnosti podstupuje opravy za přibližně 120 milionů korun. Svou podobu změní palác i hospodářské budovy, dostaví se výstavní sály na místě někdejších zámeckých sýpek a vzniknou nové expozice.

Goticko-renesanční zámek v Pardubicích vybudoval rod pánů z Pernštejna na místě původního hradu. V roce 1560 prodali Pernštejnové Pardubice králi. Zámek je známý jako reprezentativní renesanční sídlo vybudované v kulisách gotického hradu a opevnění. Hlavní společenský sál byl ve své době druhý největší v Čechách po Vladislavském sále. Navrhl ho architekt Aostalli de Sala v 70. letech 16. století. V roce 1920 zámek koupil Musejní spolek s přispěním města a dalších příznivců historie. Nyní památka patří Pardubickému kraji. V roce 2017 byl zámek prohlášen národní kulturní památkou.

Reklama

Doporučované