Hlavní obsah

Parkovné se začne v Pardubicích platit od 4. května

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Od pondělí 4. května v Pardubicích opět začnou platit parkovací zóny a řidiči budou platit za parkovné. ČTK to dnes řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Článek

Krizové opatření vláda v pondělí zrušila ode dneška. Mnohá města na to reagují se zpožděním, protože se o rozhodnutí vlády dozvěděla na posledních chvíli a nestihnou se na obnovení zón připravit. Parkovací zóny ve městech byly zrušeny od 16. března.

„Kompletní provoz spustíme v pondělí 4. května včetně kontrol městské policie. Budou funkční automaty, budou funkční mobilní aplikace, bude možná platba formou SMS,“ řekl Kvaš.

Aktuálně jsou zablokované na 85 automatech mincovníky i platby pomocí textové zprávy. Město má ještě starší parkovací automaty, které musí technici obejít a platbu mincemi znovu povolit. „Proto je tam nezbytný čas pro přípravu,“ řekl Kvaš.

V Ústí nad Orlicí připravují zprovoznění parkovacích zón a výběr parkovného také od 4. května. „Městská policie začne vykonávat kontrolu v pondělí. Nemyslím, že to s kontrolami budeme přehánět. Tento týden mají řidiči čas na rekonvalescenci,“ řekl starosta Petr Hájek (Oušťáci).

Chrudim počká s placením parkovného do 11. května, dává motoristům čas, aby se o usnesení dozvěděli. „Kdybychom spustili placené parkování dnes, byla by policie benevolentnější. Abychom tomu předešli, spustíme to později, ale se vším všudy,“ řekl starosta František Pilný (ANO).

Se zahájením nouzového stavu město Pardubice automaticky na neurčito prodloužilo lidem parkovací karty, které měly platnost do konce března. Karty mají nově platnost do konce května, předprodej nových začne v úterý 5. května s účinností od 1. června.

„Obáváme se front. Je to ale každoroční kolorit. Snad to takhle bude poslední rok, příští rok už snad bude elektronický systém, kdy si řidiči velkou část úkonů provedou doma u počítače, na úřad přijdou jen údaje verifikovat,“ řekl Kvaš.

Podle Kvaše po dobu nouzového stavu polevila morálka řidičů a méně dodržovali pravidla silničního provozu. Ztrátu z parkovného město bude mít kolem dvou milionů korun měsíčně.

Letos změny v parkovacích zónách řidiče v Pardubicích nečekají. Nově ale město zavádí prvních 15 minut u vlakového nádraží zdarma, kde byl dřív na části parkovacích míst režim Kiss and Ride, což umožňuje zastavit na kratší dobu. K tomu zlevní celodenní stání u mlýnů o 20 korun na 40 korun.

Reklama

Doporučované