Hlavní obsah

Pavel Zeman zahájil politickou operaci, chce do Štrasburku

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Pavel Zeman se stal nejvyšším státním zástupcem na začátku roku 2011. Teď by rád kancelář v Brně vyměnil za evropský soud ve Štrasburku.

Reklama

Nejvyšší žalobce Pavel Zeman se chce stát soudcem Evropského soudu pro lidská práva. Jeho nominaci by musela schválit vláda Andreje Babiše, kterému Zeman loni obnovil trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Článek

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se rozhodl, že podstoupí nelehkou zkoušku. Přihlásil se do výběrového řízení na soudce Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku, který spadá pod mezinárodní organizaci Radu Evropy.

Pokud by ve složitém procesu uspěl, vláda by hledala nového šéfa žalobců. Vzhledem k tomu, o jak důležitou postavu z hlediska vyšetřování kauz jde, lze očekávat citlivý a ožehavý proces.

Pavel Zeman, o jehož zájmu stát se soudcem včera informovaly Lidové noviny a Česká justice, například jako nejvyšší státní zástupce loni v prosinci otočil vývoj v premiérově kauze týkající se podezření z dotačního podvodu kolem farmy Čapí hnízdo. Babišovo stíhání zastavené městským žalobcem v Praze obnovil a nechal případ znovu vyšetřovat.

Pátek třináctého

Nejprve se ale podívejme, co Pavla Zemana a dalších šest českých zájemců o post evropského soudce nyní čeká. Půjde o náročnou cestu, do které se zapojí vrcholní politici, soudci či advokáti.

Důležitý den nastane v pátek 13. listopadu. „To se uskuteční pohovory na Ministerstvu spravedlnosti. Komise na jejich základě vybere tři nejvhodnější kandidáty, kteří budou tvořit kandidátní listinu za ČR. Kandidáti na ní budou uvedeni v abecedním pořadí,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Následně vzniklou kandidátní listinu posoudí poradní panel pro kandidáty na funkci soudce štrasburského soudu zřízeného Výborem ministrů Rady Evropy.

„Poté, co tento panel odsouhlasí všechny tři kandidáty, předloží ministryně spravedlnosti kandidátní listinu ke schválení vládě. Samotnou volbu jednoho soudce za ČR z kandidátní listiny schválené vládou provede Parlamentní shromáždění Rady Evropy,“ popsal mluvčí Řepka.

Uchazeče o soudcovský talár čeká pohovor před devítičlennou komisí. Jejími členy budou: ministryně spravedlnosti Marie Benešová, ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD), vládní zmocněnec pro zastupování ČR před ESLP Vít Schorm, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy, předseda Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec, ombudsman Stanislav Křeček, člen jmenovaný předsedou České advokátní komory a člen jmenovaný děkany právnických fakult veřejných vysokých škol. S tím, že uvedené osoby se mohou nechat zastoupit.

Pohovory se kvůli koronavirové pandemii podle Ministerstva spravedlnosti uskuteční za přísných bezpečnostních a hygienických opatření. „V případě jejich dalšího zpřísnění je možné, že by se formát pohovorů změnil například na videokonferenční. To v tuto chvíli ale nepředpokládáme a doufáme, že vše proběhne ve standardní podobě,“ dodal mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

Zemanův trumf

Jedním z těch, kdo bude v Parlamentním shromáždění Rady Evropy hlasovat, bude lidovecký poslanec Ondřej Benešík. Je členem Stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy a v rámci této mezinárodní organizace to pro něho bude premiéra - dosud řešil personální nominace při rozhodování o postech v rámci Evropské unie (neplést s Radou Evropy).

„Znalosti, vědomosti, erudice a praxe se počítají podobně jako při rozhodování o důležitých postech v rámci institucí EU. Rada Evropy je širší, jejími členy jsou například i Rusko, Turecko či Ázerbájdžán. Soudci Evropského soudu pro lidská práva musí daleko víc zvažovat a rozlišovat kulturní nuance členských států, mnohem více než v případě členů Evropské unie, která je daleko homogennější. Jako fakt to nebude sranda, musíte vážit na lékárnický vahách,“ řekl Seznam Zprávám Benešík.

Podle předsedy sněmovního výboru pro evropské záležitosti bude pro adepty klíčové zaujmout členy evropského výboru a poradního panelu. „Ve finále schvaluje nominaci Parlamentní shromáždění. Klíčové ale je, že nominanti procházejí velice sofistikovaným sítem jak na národní úrovni, tak na té v Radě Evropy. Z působení v mezinárodních institucích mám zkušenost, že je důležité zaujmout výbory, které pak dávají plénu doporučení. Parlamentní shromáždění hodně hledí na doporučení svých orgánů,“ popsal Benešík.

Pavel Zeman, který se o funkci přihlásil, nese podle poslance trumf v podobě své funkce - nejvyššího žalobce. „Z mého pohledu je to dost silný trumf. Je to opravdu velmi silná kvalifikace i na evropské úrovni, jde o člověka, který v právním prostředí zastává vysoký post, není žádné ořezávátko, splňuje formální předpoklady,“ dodal Benešík.

Delikátní operace

Do výběrového řízení se přihlásilo sedm kandidátů. „Pro tento krok se (Pavel Zeman) rozhodl po pečlivém zvažování a považuje za správné svoji kandidaturu oznámit veřejně,“ uvedl v pondělí v tiskové zprávě mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Mezi dalšími adepty jsou podle serveru Česká justice soudce Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek a advokát Jiří Kmec z Advokátní kanceláře Havel & Partners. Stejný zájem oznámila v rozhovoru pro Lidové noviny i ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková.

Největší pozornost vzhledem ke své funkci budí šéf žalobců Zeman. Pokud by před výběrovou komisí uspěl, jeho nominaci by do Rady Evropy musela odeslat vláda. Ta vláda, kterou řídí premiér Andrej Babiš, jehož stíhání v kauze Čapí hnízdo obnovil na konci loňského roku právě Zeman.

Letos v srpnu pak nejvyšší státní zástupce v rozhovoru pro Seznam Zprávy naznačil, že probíhá vyšetřování Babišova střetu zájmů zjištěného v auditu Evropské komise. „Řekněme, až bude nějaký okamžik, ze kterého vyplyne další postup ve věci. Konkrétnější odpověď vám nemohu dát. Omlouvám se,“ uvedl Zeman tajuplně.

Seznam Zprávy hovořily se třemi vlivnými pražskými advokáty, kteří se shodovali v tom, že Zemanova nominace na evropského soudce by byla „win-win“ situací. Pro Zemana v tom, že sám chce do Štrasburku odejít. Pro vládu a hlavně pro Babiše v tom, že by jim nejvyšší žalobce zmizel z cesty - a to bez jakéhokoliv odvolávání, které by popouzelo veřejnost.

Hledá se nástupce?

Je to nyní hypotéza, protože Pavla Zemana z Brna do Štrasburku čeká složitá cesta. Kdyby ale uspěl, nabízí se otázka, kdo by nastoupil na jeho místo. Nejvyššího státního zástupce jmenuje vláda na návrh ministra spravedlnosti, tento post nyní zastává Marie Benešová (za ANO).

Je známo, že mezi ní a pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou nepanuje vřelý vztah, tudíž se nyní nezdá jako pravděpodobné, že by v éře Marie Benešové pražská vrchní žalobkyně povýšila.

Není žádným tajemstvím, že Benešová naopak tíhne k vedení olomouckého vrchního zastupitelství, zejména pak k náměstkovi Pavlu Komárovi. O něm se v souvislosti s postem nejvyššího státního zástupce spekulovalo v roce 2018.

Seznam Zprávy u zdroje blízkého vedení Nejvyššího státního zastupitelství narazily v daném kontextu i na jméno místopředsedy Ústavního soudu Jaroslava Fenyka, který v letech 1999 až 2006 působil jako náměstek právě u tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové.

Reklama

Doporučované