Hlavní obsah

Pellegrini si stojí za přístupem slovenské vlády ke kauze Skripal. Uvedl to při setkání se Zemanem

Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman se při své návštěvě Slovenska setkal s premiérem Pellegrinim. Ten řekl hlavě českého státu, že povolání slovenského vyslance v Rusku ke konzultaci považuje za adekvátní reakci na celou kauzu otráveného agenta Skripala.

Článek

Slovenský premiér Peter Pellegrini tlumočil českému prezidentovi Miloši Zemanovi při jejich čtvrteční schůzce ve Vysokých Tatrách postoj slovenské vlády, která považuje povolání velvyslance v Moskvě na konzultace do Bratislavy za dostatečnou reakci na otravu někdejšího ruského agenta Sergeje Skripala v Británii. Slovensko v kauze na rozdíl od většiny členských zemí EU včetně Česka k vyhoštění ruských diplomatů nepřistoupilo, což kritizoval slovenský prezident Andrej Kiska.

„S ohledem na důkazy, které jsme dosud měli k dispozici, považujeme postoj Slovenské republiky a stažení velvyslance z Moskvy za dostatečné,” řekl Pellegrini novinářům po schůzce se Zemanem.

Zeman předtím uvedl, že má určité pochybnosti o vypovídání zahraničních diplomatů, byť respektuje dělbu kompetencí v této věci.

Pellegrini řekl, že se Zemanem hovořil i o nadcházejícím slovenském předsednictví v uskupení Visegrádská čtyřka (V4), do kterého kromě Česka a Slovenska patří také Maďarsko a Polsko. „Potvrdili jsme si vzájemné postoje, že formát V4 vnímáme jako velmi důležitý pro tento region. Právě díky němu jsme schopni podstatně lépe prosazovat postoje středoevropského regionu na celoevropské úrovni,” řekl Pellegrini, který se premiérem stal před dvěma týdny.

Zeman se podle Pellegriniho zajímal i o nedávnou politickou krizi na Slovensku, která propukla po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Krize vyústila v demisi bývalého premiéra Roberta Fica a k vytvoření nového kabinetu, ve kterém zůstala většina ministrů Ficovy vlády.

Pellegrini ve středu zavítá na oficiální návštěvu České republiky. Se svým českým kolegou Andrejem Babišem chce jednat o hospodářské spolupráci mezi oběma zeměmi.

Reklama

Související témata:

Doporučované