Hlavní obsah

Peníze pro kadeřnice nebo fitness centra. Vláda schválila nové kompenzace

Foto: vlada.cz

Zavřené provozovny by mohly dosáhnout na nový program podpory, slibuje vicepremiér Karel Havlíček.

Reklama

aktualizováno •

Šance pro fitness centra, bazény, ale i kosmetičky. Vláda v pondělí schválila nový program pro všechny uzavřené provozovny. Získají nově 400 Kč na zaměstnance denně.

Článek

Vláda po urgencích a stížnostech ze strany provozovatelů akvaparků či fitness center rozšířila program podpory pro podnikatele i mimo gastronomický sektor. V pondělí odpoledne oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, že všechny provozovny uzavřené kvůli epidemii nového koronaviru budou mít nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den.

Vláda tak rozšířila dříve schválený program COVID gastro určený pro stravovací zařízení s alokací 2,5 miliardy korun. Tato suma prozatím zůstává. V případě jejího vyčerpání bude vláda jednat o způsobu dalšího financování programu.

Na dotaci budou mít nárok podnikatelé, kterým byl omezen nebo zakázán prodej zboží či služeb alespoň v části období od 14. října loňského roku do 10. ledna.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) očekává, že na program bude třeba šest miliard korun. Se zveřejněním výzvy a spuštěním příjmu žádostí se podle dokumentů počítá v průběhu ledna. MPO tak musí pro program zajistit notifikaci Evropské komise.

Na dotaci budou mít nárok podnikatelé, kterým byl omezen nebo zakázán prodej zboží či služeb alespoň v části období od 14. října loňského roku do letošního 10. ledna. Období může být podle vládních materiálů prodlouženo v návaznosti na vývoj pandemické situace.

Dotace 400 korun na den bude na zaměstnance, ale také spolupracující osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Do výpočtu se nezahrnují zaměstnanci v odvětvích, která byla podpořena v programech COVID kultura, COVID ubytování a COVID sport.

Podnikatelé zasažení v souvislosti s pandemií koronaviru a souvisejícími vládními opatřeními dosud mohli podle Havlíčka čerpat také plné náhrady mezd, odvodů, nájmu za čtvrtý kvartál loňského roku, případně i kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ).

„Jde o rozšíření programu COVID Gastro na všechny uzavřené provozovny. Maloobchod, služby, fotky, bazény, kadeřníci. Jinými slovy, vše dáváme pod jeden program,“ řekl pro Seznam Zprávy ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček s tím, že tento program bude fungovat paralelně vedle programů Nájemné, Antivirus a Kurzarbeit.

Karel Havlíček pro Seznam přidal i podrobnosti k programu. „Nájemné za poslední čtvrtletí bude 50procentní, ale protože už je to podruhé vztažené k poslednímu čtvrtletí, tak je to 100 procent,“ vysvětluje Havlíček.

Program hradí i mzdy. „Kompenzace mezd je 100 procent. Nový program COVID Uzavřené provozovny je v návrhu jako rozšíření programu COVID Gastro, tedy má stejné podmínky. To znamená 400 korun na zaměstnance za den,“ dodává Havlíček.

Při počtu pěti zaměstnanců jsou to tedy 2 tisíce korun denně. „To je čistý nový zdroj pro majitele. Pokud to v pondělí projde vládou,“ dodává Havlíček.

Reklama

Doporučované