Hlavní obsah

Peníze jsou krev a kdo nemá krev, umírá, říká majitel Koh-i-nooru Bříza

Celý díl Magazínu Byznys zblízka - hlavním hostem byl šéf Koh-i-nooru Vlastislav Bříza.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Vlastislav Bříza říká, že myslel dopředu a 100 milionů na výplaty má. Kdo přežije, se podle něj ukáže za půl roku. „U těch, co nepomysleli na zadní vrátka, se budou skládat dřív, mnohem dřív,“ myslí si majitel Koh-i-nooru.

Článek

Poslední měsíce holding Koh-i-noor výrazně proměnily. Zahraniční trhy se zastavily, hotely zavřely, tužky a pastelky mířily z velké části do skladu. Zaměstnanci z divize automotive zůstali doma. To má samozřejmě dopad na hospodářské výsledky firmy. „Ebitda (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) bude nižší o 30 až 40 procent,“ říká Bříza s tím, že největší propad je u automotivu.

I když české automobilky výrobu už obnovily, jeho firmy, které pro automotive dodávají díly, zatím ve většině stojí. „Automotive má velkou setrvačnost a zpoždění je tak zcela logické. Prodej automobilů nejde zdaleka tak dobře, jak by měl jít. I já sám jsem škrtl nákup 13 aut do holdingu, takže ten náběh je pomalý,“ říká Bříza s tím, že i odvolávky od automobilek spadly o 30 procent.

Aby tužkárna nemusela zastavit výrobu, vyráběla z větší části na sklad. A zavřené zůstaly i všechny čtyři hotely, které Koh-i-noor vlastní.

Ten nejnovější, Sporthotel Olympia na šumavském Zadově, přitom Vlastislav Bříza otevřel teprve v únoru. Na nákup hotelu a jeho přestavbu padlo více než 200 milionů korun a během nuceného zavření vyrostl účet za prázdný hotel o dalších tři a půl milionu korun.

Účty se budou skládat za půl roku

„Účty se budou skládat za půl roku, a bude to mazec. U těch, co nepomysleli na zadní vrátka, se budou navíc skládat dřív, mnohem dřív,“ říká Bříza.

„My toto období cashově přežijeme. V byznysu se totiž dlouhodobě řídím Napoleonovým heslem ‚Vítězství je na straně poslední zálohy‘. Stejně jako každý jsem sice C19kou překvapený, ale jsem připraven. Takže těch 80 až 100 milionů, co musím mít každý měsíc na výplaty, mám a zbraně rozhodně neskládám,“ dodává.

Zpomalení ekonomiky by ale nemělo mít dopad na další rozvojové plány společnosti Koh-i-noor. Na pozemcích, které v Českých Budějovicích holding vlastní, by Bříza rád vystavil novou čtvrť. Teď jsou na místě dvě velké prodejny potravin, které mají smlouvu až do roku 2027.

Novou čtvrť zafinancují banky

„Po roce 2027 už by tam prodejny v této podobě stát neměly. Opravdu si moc přeji, aby se tam postavilo něco pořádného a něco tady po mně zůstalo. Jsme ale teprve v roce 2020 a všechno se tak bude odvíjet od toho, co nám město dovolí. Představuji si něco jako Véčko v Praze, nebo třeba H jako Hardtmuth. Zkrátka něco, co by celou tu čtvrť někam posunulo a vyrostla v Českých Budějovicích i pěkná nadčasová architektura,“ říká Bříza s tím, že s budováním by se mělo začít hned v roce 2027.

Celý projekt by měl podle Břízy ladit s městem, nabídnout byty, kanceláře a samozřejmě služby pro občany. V tuto chvíli se pracuje na územním plánu. „Ještě máme šest let, první bude ten územní plán,“ říká Bříza, který se nebojí, že by na projekt nesehnal finance. „Z profinancování strach nemám. Ten pozemek tam je a věřím, že banky na to budou slyšet,“ říká Bříza.

Reklama

Doporučované