Hlavní obsah

Peníze měly jít na amatérský sport. Až 850 milionů ale skončí u profesionálů

Foto: Petr Eret / MAFRA / Profimedia

Čím více fanoušků zůstane před branami stadionu nebo haly, tím vyšší příspěvek profesionální kluby dostanou.

Reklama

Národní sportovní agentura jedná s Ministerstvem průmyslu a obchodu o novém podpůrném programu pro profesionální sport, který v této sezoně omezí vládní koronavirová opatření. Prostředky půjdou ze zbylé dotace pro amatéry.

Článek

Prakticky od jara volají zástupci profesionálního sportu Babišovu vládu o pomoc. Žádají o náhrady za uplynulou sezonu, která se buď nedohrála, jako v případě hokeje, nebo pouze za striktních podmínek, jako v případě fotbalu. Nejvyšší hokejová soutěž pak vyčíslila ztrátu na 450 milionů, fotbalová na 270 milionů korun.

Na náhradu škod za jaro mohou sice kluby zapomenout, přesto si na státní peníze patrně sáhnou, a to za podzimní finanční ztráty. V jednání je totiž nový dotační program Covid sport 2, který by mohlo v nejbližší době vypsat Ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle informací Seznam Zpráv se počítá s německým modelem výplaty za neobsazená místa pro diváky na stadionu kvůli koronavirovým opatřením.

„V současné době probíhají přípravy programu, takže na podrobné specifikace je ještě brzy. Můžeme říci, že se jedná o program, který by měl v tomto případě po vzoru Německa nebo Švédska pomoci zejména profesionálním prvoligovým klubům, které jsou zasaženy současnými epidemiologickými opatřeními. Celkově na restart sportu byla určena miliarda, tudíž budeme pokračovat v jejím čerpání i v rámci Covid sport 2,“ přibližuje plány mluvčí Národní sportovní agentury Jakub Večerka.

Co nevyčerpali amatéři, zbylo na profesionály

Nový dotační program tak úzce souvisí s původní finanční podporou pro amatérský sport. Na ten vláda poslala v červnu miliardu Národní sportovní agentuře (NSA). Jenže o program nebyl takový zájem, jak si NSA představovala. Původní úvaha, že si malé sportovní kluby a tělovýchovné jednoty budou nárokovat minimálně 500 milionů za provozní výdaje, zrušené akce a pronájmy, vzala rychle za své.

Ke konci předminulého týdne bylo v programu Covid sport podáno 1076 žádostí za zhruba 137 milionů korun. Program měl původně skončit k 31. srpnu, agentura ale termín prodloužila až do konce září, aby skutečně všichni zájemci stihli podat žádost.

Jak už Seznam Zprávy popsaly v polovině července, kluby by samozřejmě o finanční pomoc stály, jenže se nevešly do poměrně striktních podmínek dotace. Nájmy se totiž kvůli koronaviru promíjely a zrušených akcí nebylo tolik, tím pádem spolky neměly jak upsat ztráty, nebo lépe řečeno „ušlý zisk“, ze kterého například dotují provozní výdaje sportoviště.

A právě zbylé peníze z Covid sport půjdou profi klubům. S dalším programem pro amatéry se už totiž podle NSA nepočítá, ačkoliv předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička mluvil v polovině července o případné další dotaci na podporu mládežnických trenérů.

„V současné době o dalším programu na podporu amatérského sportu neuvažujeme,“ dodává Večerka.

Zatím sice alokaci nového podpůrného programu nikdo oficiálně nepotvrdil, dá se ale předpokládat, že z původní výzvy zbude zhruba 850 milionů, které se přesměrují právě do druhého dotačního kola.

Místo na malé vesnice, které musely rušit akce, nebo do sportovních klubů, které nemají na opravu sokoloven nebo hal, protože je dotují z nájmů, které zcela vypadly, tak státní peníze doputují k obchodním společnostem, jejichž rozpočet začíná minimálně na desítkách milionů korun. A to přes to, že premiér Andrej Babiš v červnu tvrdil, že miliarda půjde především amatérům.

„Dotace by měla být určená hlavně pro malé sportovní kluby,“ prohlásil Babiš na začátku června.

Pro Slavii 6,5 milionu, pro Jablonec nic

Proč bude ale vypisovat program Ministerstvo průmyslu, a ne opět Národní sportovní agentura? Profesionální týmy jsou totiž ve většině případů obchodními společnostmi a ty NSA podporovat ze zákona nesmí. Dotace může vypsat pouze pro neziskové sportovní organizace.

MPO ale na dotaz Seznam Zpráv zatím žádné další podrobnosti k nové dotaci nesdělilo.

„MPO je s Národní sportovní agenturou v kontaktu, s konkrétním návrhem výzvy má přijít právě NSA, program k podpoře sportu je v její gesci,“ říká mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

Dotační podmínky lze ale přiblížit programem, kterým se NSA inspirovala, tedy tím německým pro profesionální kluby. U našich západních sousedů mají kluby nárok na 80 procent očekávaného příjmu ze vstupenek, maximálně ale 800 tisíc eur (v přepočtu 21 milionů korun). Netýká se to ale týmů první a druhé fotbalové ligy, u nás si však na příspěvek naopak sáhnou jen nejvyšší soutěže.

Právě tuto formu náhrady pro profesionální sportovní kluby zmínil předseda NSA Hnilička poprvé v rozhovoru pro iDnes.cz. Agentura by podle tohoto plánu dorovnávala klubům ztráty za diváky, kteří kvůli opatřením nemohou na stadion, a to do průměrné návštěvnosti z minulé sezony.

Na rozdíl od hokejistů se už fotbalisté do nové sezony pustili, a tak lze demonstrovat na některých příkladech jejich případné ztráty. Podle aktuálních vládních opatření může třeba na stadion fotbalového mistra Slavie Praha maximálně 10 185 diváků, tuto informaci už dříve sdělil Seznam Zprávám její mluvčí Michal Býček.

Průměrně přitom na domácí zápasy Slavie chodilo loni 16 029 fanoušků. NSA by tak fotbalistům z Edenu doplácela za 5844 diváků, kteří kvůli platným omezením nemohli na stadion. Pokud vezmeme orientačně nejlevnější verzi permanentek a vstupenek, v rámci německého modelu by Slavia měla právo hrubým odhadem na 800 tisíc korun za každý domácí zápas, do konce roku tedy téměř 6,5 milionu. Kolik peněz bude ale NSA vyplácet za každé neobsazené místo, ještě není jasné.

Naopak FK Jablonec, který měl loni druhou nejhorší návštěvnost, necelé 3 tisíce diváků, by neměl nárok ani na korunu dotace. Aktuální vládní opatření mu totiž umožní otevřít více než polovinu z jejich domácího stánku Střelnice, který má kapacitu 6108 míst, tím pádem i s omezeným počtem sedaček stále přesáhne průměrnou loňskou návštěvnost.

Stejná pravidla by platila i pro hokejovou extraligu. Podle informací deníku Sport by kluby tratily jen za základní část na vstupném 150 milionů korun. Na nejvyšší podporu na zápas by měl nárok Litvínov, protože za současných opatření může otevřít halu jen pro ani ne tři tisíce diváků. Při započtení průměrné ceny vstupenky v extralize – 120 Kč – by mohl do konce prosince dosáhnout zhruba na 4 miliony korun.

Otázkou zůstává, jestli stejná forma podpory půjde i dalším kolektivním sportům, například basketbalu, volejbalu, házené, nebo florbalu, které se těší menšímu diváckému zájmu a na příspěvek by dosáhl jen malý počet klubů.

Dotace do konce roku. Jinak propadne státu

Zajímavým problémem je, že se 850 milionů musí vyčerpat do konce roku, výdaj je totiž zanesený do aktuálního státního rozpočtu. Pokud by peníze v programu zbyly, vrátily by se na státní účet.

„Peníze by měly být vyplaceny z rozpočtů na rok 2020 a už jsme daleko za jeho polovinou, takže doufám, že tento dotační program bude vypsán brzy a i profesionální sportovní kluby budou mít šanci sáhnout si na státní pomoc ohledně zahlazování části škod způsobených opatřeními v boji proti covidu-19,“ komentuje jednání o dotaci předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Jasněji by mohlo být tento týden, kdy podrobnosti programu bude Národní sportovní agentura dojednávat s Ministerstvem průmyslu.

Reklama

Doporučované