Hlavní obsah

Personál hotelů, které nabízí platforma TripAdvisor, čelí nařčení ze znásilnění

Společnost TripAdvisor radí ženám, aby napsaly zkušenosti se znásilněním do recenzí.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com

 

Reklama

Platforma TripAdvisor nabízí cestovatelům možnost najít si na cestách ubytování podle jejich představ. Deník Guardian však nyní upozornil, že v hotelech, které společnost zprostředkovává, údajně dochází ke znásilňování žen personálem. Několik žen si již TripAdvisoru kvůli sexuálnímu násilí stěžovalo, hotely jsou však nadále v aplikaci doporučovány dalším hostům.

Článek

Cestovatelé, kteří na svých cestách použijí k vyhledání ubytování platformu TripAdvisor, mají po její návštěvě možnost daný hotel na stránkách aplikace ohodnotit. Toho využilo i několik žen, které tvrdí, že v hotelu je příslušník hotelového personálu sexuálně obtěžoval nebo znásilnil.

TripAdvisor ale podle dotčených žen řeší jejich stížnosti nedostatečně. Britský deník The Guardian přinesl svědectví dvou z nich, které tvrdí, že společnost je prý pouze vyzvala k napsání jejich negativní zkušenosti do recenzí. Ty časem zmizí v záplavě dalších příspěvků, jelikož platforma je zobrazuje chronologicky. Aby si tak další zákazník varování žen mohl všimnout, musel by pročíst až několik tisíc uživatelských hodnocení.

Údajně znásilněné ženy též podle listu nesouhlasí s výzvou stránky popsat průběh incidentu do recenzí. „Nemohla jsem tomu uvěřit. Opravdu po mně žádají, abych veřejně popsala ponižující detaily mého sexuálního napadení? Snaží se mě snad tahle společnost dotlačit k tomu, abych do fóra přidala popis traumatického zážitku, kterým jsem si prošla, aby příspěvek mohl kdokoliv vidět a okomentovat, nebo ještě hůř – aby mne na základě něj mohl znovu kontaktovat a zesměšňovat pachatel činu?” uvedla pro deník The Guardian žena, která z bezpečnostních důvodů vystupuje jen pod písmenem „K”.

Podle deníku Guardian TripAdvisor na stížnosti žen v recenzích navíc ani nereaguje. Ze čtyřiceti deníkem objevených případů odpovědělo na hodnocení jen čtrnáct hotelů, z nichž pouze jeden zmiňuje, že proti zaměstnanci zahájil disciplinární řízení.

TripAdvisor se již v minulosti pokoušel s případy sexuálního napadení vypořádat. Hotely, kde došlo ke znásilnění, slíbil v listopadu 2017 označovat výstražnou vlajkou. S rozhodnutím společnost přišla poté, co smazala recenzi hotelu v Mexiku, v níž si žena stěžovala na znásilnění. V hodnocení totiž užívala hrubé výrazy, které porušovaly zásady platformy.

Zatím jsou takto označeny celkem čtyři hotely. Problémem ale je, že stránka u nich neuvádí žádné konkrétní varování. TripAdvisor tvrdí, že označené hotely již kvůli výstražným značkám podnikly patřičné kroky.

Společnost TripAdvisor je největší společností zprostředkovávající ubytování, měsíčně ji navštíví 456 milionů uživatelů. Guardianu sdělila, že doufá, že varování žen v hodnoceních pomůže ochránit další potenciální hosty před možnými problémy.

Reklama

Doporučované