Hlavní obsah
Online

Covid zvládneme, věří Češi stejně jako v červnu

Foto: vlada.cz

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Česko ve čtvrtek přešlo v protiepidemickém systému PES do třetího oranžového stupně rizika. Celorepublikové skóre se už 11 dní drží na hodnotě 57.

- Zatímco v září byli Češi ohledně vývoje situace kolem koronaviru v ČR nejpesimističtější, v listopadu byl jejich výhled do budoucnosti nejvíce optimistický. Vyplývá to z průzkumu CVVM.

- Vývoj české vakcíny proti koronaviru po první fázi končí. Vzhledem k očekávaným komerčním vakcínám už není podle ministra zdravotnictví potřeba. Projekt stál přes 4 miliony korun, podle ministra to byly dobře utracené peníze.

- Ve středu přibylo 4563 potvrzených případů nákazy koronavirem, o zhruba čtyři stovky méně než předchozí středu. Ve srovnání s minulým týdnem ale ubývá i testů. V úterý tak podíl potvrzených případů covidu-19 na počtu testů výrazně stoupl z pondělních 16,4 procenta na 23,6 procenta. Ve čtvrtek k 18. hodině se počet pozitivních test zastavil na hodnotě 2721.

- Obchody, provozovny služeb či restaurace, které dnes po více než měsíční nucené pauze otevřely díky uvolnění vládních opatření proti koronaviru, zaznamenaly větší zájem zákazníků než obvykle, dramatické to ale nebylo. Vedle obchodů se částečně mohly otevřít i galerie, muzea, knihovny, zoo, památky, herny a kasina. Provoz obnovily i fitness centra, posilovny a bazény. Pokud se situaci podaří v následujících zhruba dvou týdnech zvládnout, „jsme z toho téměř venku“, řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

  • Za čtvrtek přibylo přes 2700 případů

    Za čtvrtek v Česku přibylo zatím 2 721 nakažených. Data jsou aktuální k osmnácté hodině a budou doplněna během dnešní noci. Průběžné číslo bylo minulý čtvrtek nižší o stovky případů - 2192 nově nakažených.

  • V každém okrese bude jedno místo pro antigenní testy učitelů

    V každém okrese bude nejméně jedno místo, kde si budou moci učitelé nechat udělat antigenní test na covid-19. Zapojí se i ordinace lékařů, sdělila dnes ČTK mluvčí ministerstva Barbora Peterová. Podrobnosti chce ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) zveřejnit na páteční tiskové konferenci. Testování má začít v pátek. Pražská odběrová místa mají už na první den řádově jednotky až desítky zájemců, většinou se musí registrovat předem.

  • Blatný popsal plán očkování a Babiš vysvětlil, proč se mu asi vyhne

    Až 5,5 milionu Čechů by podle ministra zdravotnictví Jana Blatného mělo být proočkováno proti covidu-19 do poloviny roku 2021. Rychlý start na začátku roku nelze očekávat, vakcíny podle Blatného bude zpočátku málo.

  • Vysočina bude testovat učitele registrované přes aplikaci

    Učitelé, kteří se na Vysočině budou chtít nechat bezplatně testovat antigenními testy na koronavirus, se musejí předem registrovat přes krajskou aplikaci. Registraci otevřel kraj dnes v 16:00. Testování začne v pátek a potrvá do 18. prosince.

  • Ministr Havlíček v OC narazil jen na drobné problémy

    Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček při dnešní návštěvě pražského obchodního centra Palladium narazil pouze na drobné problémy. V jednom z obchodů bylo najednou více lidí, než povoluje vládou nastavený limit 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka. Drobné nejasnosti se objevily i s restauracemi a stravovacími koutky. Opatření jsou však podle Havlíčka z 95 procent dodržována prodejci i zákazníky, řekl dnes novinářům.

  • FN Hradec Králové zahájí v pátek 4. prosince testování pedagogů

    Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové v pátek 4. prosince spustí dobrovolné antigenní testování na covid-19 pro pedagogy. Půjde o odběry z nosohltanu. Zájemci se musí předem objednat v rezervačním systému. Další podmínkou je potvrzení zaměstnavatele, že jde o pedagogického pracovníka. Učitelé budou mít možnost nechat se zdarma otestovat od 4. do 18. prosince.

  • Strážníci dali 901 pokut za porušení protiepidemických pravidel

    Strážníci pražské městské policie (MPP) řešili v listopadu 8920 případů porušení nařízení proti šíření nemoci covid-19. Na místě uložili 901 pokut v celkové výši 342 000 Kč. Správním orgánům oznámili 337 případů a zbytek vyřešili domluvou. Strážníci řešili mimo jiné porušení nošení roušek nebo konzumace alkoholu na veřejnosti. ČTK to dnes sdělil ředitel městské policie (MPP) Eduard Šuster. V případě porušení nařízení nosit roušku v MHD řešili strážníci v listopadu celkem 4890 případů. Při tom uložili 292 pokut celkem za 88 600 korun. Správním orgánům předali k řešení 111 případů. „Zbytek byl vyřešen domluvou,“ uvedl Šuster.

  • Pokud se otevřou areály na svátky, je sezona zachráněna

    Pokud vláda povolí provoz skiareálů na vánoční svátky, bude podle provozovatelů lyžařských středisek v Jeseníkách zimní sezona zachráněna. Podle vedoucích areálů, které oslovila ČTK, právě návštěvnost na konci roku přináší největší tržby. Na oddalování termínů naopak žehrají provozovatelé středisek, kde sezona začíná každoročně podstatně dříve. Příkladem je areál v Branné na Šumpersku, kde mají již sjezdovky připravené. Lyžování už mohli spustit minulý víkend.

  • Dokázali jsme, že to dokážeme. Vývoj české vakcíny končí

    Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného představuje vývoj prototypu české vakcíny, jenž stál 4,3 miliony korun, dobře investované peníze. Získané zkušenosti prý můžeme využít kdykoliv v budoucnu.

  • Pacientů s covidem ubývá, zlínská nemocnice zruší další stanici

    Pacientů s koronavirem v nemocnicích Zlínského kraje ubývá. Krajská nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně v pátek zruší další covidovou stanici s 25 lůžky, již dříve zrušila dvě stanice z osmi. KNTB má k dnešku volných 68 lůžek na šesti covidových stanicích pro standardní péči. V pátek se v KNTB zpětně přemění 25 lůžek na interní necovidovou péči. „V provozu budou po důkladné dezinfekci všech pokojů a prostor stanice pravděpodobně od středy příštího týdne,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Nemocnice již minulý týden částečně obnovila plánované operace.

  • Na koleje VŠ v Praze se zatím zřejmě moc studentů nevrátí

    Na vysokoškolské koleje v Praze se zřejmě v souvislosti se současným zmírněním opatření proti covidu-19 moc studentů nevrátí. Nejvíce by jich mohlo přijet na koleje Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT), kde se od pondělí obnoví většina laboratorní výuky pro všechny posluchače. Na kolejích by se jich mohly ubytovat stovky. Další vysoké školy počítají s návratem spíš menšího počtu studentů nebo žádným, protože budou pokračovat ve výuce na dálku.

  • Další testy ze slin míří na trh. Firma je otestovala v Nemocnici Na Bulovce

    Česká firma Diana Biotechnologies oznámila, že úspěšně dokončila s Nemocnicí Na Bulovce studii testů ze slin. Ty vyvíjí jako rychlejší způsob testování na covid-19. Po kloktacích testech jde už o druhý úspěch českých vědců.

  • Blatný: Na vakcíně se odvedla dobrá práce, není ale třeba pokračovat

    Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného není potřeba pokračovat ve vývoji české vakcíny, protože brzy budou k dispozici přípravky ze zahraničí. Tým kolem lékařky a poslankyně Věry Adámkové ale podle něj odvedl dobrou práci. „Ve velice krátkém čase byli schopni naplnit úspěšně první fázi vývoje nové vakcíny,“ uvedl ministr. Za první fázi vývoje se utratila částka ve výši 4,3 milionu korun, podle ministerstva šlo o dobře investované peníze.

  • Na kadeřnice se stály fronty

    Pražská kadeřnictví a nehtová studia evidují po dnešním rozvolnění protiepidemických opatření rezervace zákazníků na týdny dopředu. Lidé se vracejí rovněž do opraven obuvi. Před řadou provozoven, zejména kadeřnictvími, se už také tvořily fronty. Vyplývá to z vyjádření zástupců provozoven. Lidé v nich musí mít například roušky a dodržovat rozestupy, snížen je také počet lidí, kteří v nich mohou naráz být.

  • Linky na roušky od Tchajwanců získá místo státu soukromá firma

    Čtyři z pěti výrobních linek na roušky, které chtěl Tchaj-wan darovat českému státu, nakonec převezme česká soukromá firma. Tchajwanci s ní chtějí navázat spolupráci. V rozhovoru pro Aktuálně.cz to uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil. O jakou firmu půjde, nesdělil. Linky jako dar státu Tchaj-wan slíbil na Vystrčilově zářijové návštěvě v zemi, Česko ale dosud nebylo schopno linky převzít. Poslední z pěti linek má dostat státní podnik Technický a zkušební ústav stavební v Praze.

  • Havlíček: Lidí v obchodech je víc, ale není to drama

    Zákazníků v obchodech je zatím víc než obvykle, ale není to dramatické. Pokud se podaří v následujících přibližně dvou týdnech situaci zvládnout, „jsme z toho téměř venku“. Novinářům to ve čtvrtek při návštěvě obchodního domu IKEA v Praze na Zličíně řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vyjádřil se tak k obavám, jak to dnes bude v obchodech vypadat. Na sociálních sítích se začaly šířit zprávy, že si lidé berou na nákupy dovolenou. Objevilo se také množství fotografií, na kterých lidé stojí dlouhé fronty před obchody.

  • Otevření skiareálů bude vláda řešit v pondělí

    Vláda by se pravděpodobně v pondělí měla domluvit, zda povolí provoz lyžařských středisek, případně od kterého data. Manuál s pravidly pro skiareály je téměř hotový, domlouvají se poslední detaily. Novinářům to dnes při svém výjezdu po pražských obchodních centrech řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

  • Senát: OSVČ mají dostat Antivirus i kompenzační bonus

    Živnostníci s nárokem na takzvaný kompenzační bonus by podle Senátu měli dostávat peníze i z programu Antivirus, podobně jako při jarní vlně epidemie koronaviru. Senátoři ve čtvrtek doplnili novelu, podle níž by rovněž pivovary byly i do budoucna osvobozeny od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s doplněním souhlasila.

  • Pražská zoo znovu otevřela

    Zoologická zahrada a trojská botanická zahrada v Praze se dnes otevřely návštěvníkům. Omezená je návštěva vnitřních výstavních prostor i počet lidí v areálu. V areálu zoo může být v jednu chvíli nejvýše 5 000 lidí, řekl ČTK ředitel zoo Miroslav Bobek. Za dvě hodiny provozu přišla asi desítka návštěvníků. „Před námi je zima, takže neočekávám, že počet 5 000 návštěvníků by měl být překročený. Může to hrozit na Štědrý den, proto jsme prodloužili návštěvní dobu do 16:00,“ řekl ředitel zoo.

  • Vondrák: V šíření epidemie se nic nezměnilo, buďme opatrní

    V Moravskoslezském kraji přibylo za středu 674 lidí nakažených koronavirem, je to téměř totožný počet jako o den dříve, kdy přírůstek představoval 680 pozitivně testovaných. Vyplývá to z údajů takzvané chytré karantény, které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). „Je vcelku zřejmé, že z pohledu šíření epidemie se za poslední dva týdny zásadně nic nezměnilo. Je to stále stejné vyjma zlepšení situace v nemocnicích. Dle mého to není moc dobrá zpráva z pohledu dnešního dne, kdy se začalo rozvolňovat. Buďte opatrní,“ uvedl Vondrák.

Reklama

Hlavní zprávy