Hlavní obsah

Pět exekucí na jednoho člověka. Nejvíc dluhů mají v Pohorské Vsi

Večerní zprávy, 7. 4. 2017.

 

Reklama

Pohorská Ves je obec, kde lidé nejhůř splácejí svoje dluhy. Víc než polovina dospělých obyvatel je tady v exekuci. Ztratili práci nebo si půjčili a nezvládali splácet úvěry. Právě problémy s dluhy mají v Česku stovky tisíc lidí.

Článek

Zatímco pro turisty je českokrumlovská obec přírodním rájem nedaleko rezervace Žofínský prales, pro obyvatele je to místo těžké pro život. Z více než dvou stovek dospělých lidí je jich v exekuci šedesát procent. Ukazuje to speciální mapa sestavená na základě dat Exekutorské komory České republiky.

V Česku má v průměru každý jedenáctý člověk starší patnácti let nějakou exekuci. Nejzadluženějším okresem je Most. Naopak nejvyšší průměrnou částku na exekuci mají Pražané - více než 116 tisíc korun.

Proč spadnou do dluhů

Důvodů, proč se lidé dostanou do dluhů, je mnoho. „Zemře jim partner, rozvedou se, přijdou o práci, mají pracovní úraz a jejich příjem najednou spadne," popsal Radek Hábl z neziskové organizace Otevřená společnost, která se podílela na mapě exekucí. Podle něj dlužníci ztrácejí motivaci oficiálně pracovat, protože většina jejich příjmu pokryje dluh. Rozmáhá se tak práce načerno.

Lidé si také často bez rozmyslu berou půjčky, které nejsou schopné splácet. A ani si neprověří, za jakých podmínek jim je úvěrové společnosti půjčí. Stát proto pravidla pro poskytovatele spotřebitelských půjček od loňského prosince zpřísnil. Kontrolu nad nebankovními úvěry převzala Česká národní banka, která dosud dohlížela jen nad bankami.

Podle Exekutorské komory ČR bylo loni v exekuci 834 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované