Hlavní obsah

Pirát Bartoš: Babiš jede hru o trůny, jeho přesun do Ústí jsem čekal

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Před čtyřmi lety se Ivan Bartoš a Andrej Babiš střetli ve středních Čechách. Letos na podzim se utkají v Ústeckém kraji.

Reklama

„Věřím, že vládu ve finále sestavíme a odstavení pana Babiše i s jeho skandály nedokáže zabránit ani pan prezident,“ říká v rozhovoru šéf Pirátů Ivan Bartoš, který se na severu Čech nakonec utká přímo s premiérem Andrejem Babišem.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dlouho tvářil, že bude ve sněmovních volbách kandidovat stejně jako v roce 2017 ve středních Čechách. Jak se ale včera v noci ukázalo, bylo to zřejmě jen klamání tělem.

Šéf kabinetu si totiž vybral za svého hlavního soupeře koalici Pirátů a Starostů. A v noci na dnešek přesunul svou kandidaturu do regionu, kde vede kandidátku pirátský lodivod Ivan Bartoš. Pokud by jeho strana v koalici se Starosty uspěla, byl by to právě Bartoš, kdo by se měl stát premiérem.

Ústecký kraj se díky tomuto souboji stane možná nejsledovanějším bitevním polem říjnových voleb. Zatímco Babišovo ANO je v severočeském regionu dlouhodobě velice silné, pro Piráty šlo v posledních sněmovních volbách o nejslabší kraj.

Ivan Bartoš v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, co jej motivuje v boji proti premiérovi, a vysvětluje, zda nebyl risk pustit se do boje s Babišem v regionu voličsky významném pro hnutí ANO.

Jste rád, že ve volbách svedete souboj s premiérem Andrejem Babišem?

Porážka ANO je pro mě jen prostředkem, jak dosáhnout našich cílů, nikoliv oním konečným cílem. Situace naší země opravdu není dobrá, vláda Andreje Babiše nás vede na pokraj krachu, kdy by se muselo výrazně omezovat například zdravotnictví, školství, doprava. Tomu musíme zabránit. Takže rád budu, až se lidé v této zemi konečně dočkají zodpovědné schopné vlády bez korupčních skandálů, která neobětuje občany kvůli svým vlastním zájmům. Což ta současná bohužel není.

Považujete podzimní klání za premiérský souboj?

Na rozdíl od pana Babiše nevnímám Ústecko jako jakousi hru o trůny či zábavnou bojovou arénu. Jde tu přeci o reálné lidi, jejich problémy a jak jim nejlépe pomoci, na to se soustředím. Abychom měli skutečně kvalitní program, jak nás dostat z krize a zajistit kvalitní život pro všechny včetně opomíjených regionů.

Bude to jako de facto souboj o premiérskou funkci brát podle vás prezident Miloš Zeman?

Nemohu hovořit za pana Zemana, který navíc již mnohokrát ukázal, že je schopný změnit názory podle toho, jak se mu to zrovna hodí. Nicméně podle dosavadních vyjádření pana prezidenta se zdá, že je rozhodnutý pověřit sestavením vlády Andreje Babiše. Bez ohledu na to, jak volby reálně dopadnou a jak rozhodnou voliči. Blízká provázanost Miloše Zemana a Andreje Babiše je dobře známá, jejich vztah má dávnou historii. Právě za vlád sociální demokracie se pan Babiš vyšvihl mezi nejvlivnější české podnikatele a nelze zapomenout, že je také spojuje kontroverzní privatizace Unipetrolu. Pokud ale naše koalice získá od lidí silnou podporu, čemuž věřím, vládu ve finále sestavíme a odstavení pana Babiše i s jeho skandály nedokáže zabránit ani pan prezident.

Střetu se nebojíme

Čekal jste, že premiér nakonec přesune kandidaturu ze středních Čech do Ústeckého kraje?

V Ústeckém kraji jsou dlouhodobě nasazováni silní kandidáti. Zároveň Andrej Babiš považuje Piráty a Starosty za svou hlavní konkurenci, proto i šíří v posledních měsících o naší koalici mnoho lží. Tedy jeho rozhodnutí kandidovat v Ústeckém kraji není nijak překvapivé.

Byla to podle vás taktika, že ANO tak dlouho otálelo s oznámením Babišovy kandidatury v regionu, kde kandidujete i vy? Ovlivní to nějak pirátské přípravy na volby?

Neovlivní, pro nás bylo vždycky hlavní nabídnout kvalitní program. Co se týká otálení a obecně sestavování kandidátek, pan Babiš měl teď hlavně plné ruce práce, aby někam i přes odpor straníků protlačil svou pravou ruku pana Faltýnka spojeného s celou řadou skandálů. Stačí vzpomenout například jeho uniklé deníky, kde řeší ovlivňování zakázek, dotací a mnohé další. Vysočina, kde byl v roce 2017 pan Faltýnek lídrem, ho totiž odmítla. Tak ho protlačili alespoň na druhé místo v Olomouckém kraji.

Čím budete chtít voliče v kraji přesvědčit, že jste pro ně lepším kandidátem než Andrej Babiš? Budete akcentovat levicová témata - vzhledem k tomu, že zde dlouhodobě mají podporu levicové či radikálnější strany?

ANO vládne osm let, za tu dobu se život místních lidí jen zhoršil a potíže se prohloubily, což samozřejmě voliči vnímají. My máme naopak kvalitně zpracovaný program, který nabízí reálná řešení palčivých problémů jako jsou exekuce, nezaměstnanost, horší dostupnost zdravotní péče, kvalitního školství a sociálních služeb, vyloučené lokality. Věřím, že voliče svým programem přesvědčíme. Stejně tak naší odvedenou prací ve Sněmovně, kde jsme již v minulosti předložili řadu návrhů, jejichž cílem bylo podpořit právě rozvoj opomíjených regionů. My se nebojíme střetu se známými jmény, protože za nás mluví hlavně naše práce.

Znamená to, že nyní se budete vy osobně v kampani pohybovat primárně v terénu Ústeckého kraje?

Na Ústecku jsem i v minulosti často nepracovně pobýval a rád se tam vracím. I v rámci kampaně jsem tam už v létě několikrát byl, kdy jsem se setkal například s lidmi ze Šluknovského výběžku a diskutoval o problému rumburské nemocnice a jak ji zachránit. Je naprosto zásadní, aby zde lidé měli dostupnou kvalitní lékařskou péči a nemuseli se stěhovat z Rumburska, Varnsdorfska či Šluknovska právě proto, že zde nemají zajištěné naprosto základní lidské potřeby. Řešili jsme náhle záplavy v Dolní Poustevně, kde je starosta za STAN, pomoc obcím, které před měsícem taktéž zasáhla náhlá větrná katastrofa, i když ve výrazně menší míře než jižní Moravu. Neberu kampaň jako nějakou roadshow, ale kromě poznání místních problémů, ale i úspěchů lidí a vysvětlování našich cílů v programu, čerpám jak inspiraci, tak zpětnou vazbu od lidí na naši dosavadní činnost.

Hnutí ANO bylo v Ústeckém kraji vždy velmi silné. V roce 2017 byl ústecký region pro Piráty naopak nejslabší. Co vás přimělo vybrat si kandidaturu zde a ne například v pirátsky silnějších středních Čechách, kde jste kandidoval v posledních volbách?

Na severu Čech jsem se narodil a také tam vyrůstal, Ústecký kraj, který je hned vedle, znám proto velmi dobře a je mi blízký. Bohužel jde dlouhodobě o jeden z nejvíce opomíjených regionů, kde se zrcadlí největší problémy naší země jako exekuce, nezaměstnanost, nedostupnost zdravotní péče či vyloučené lokality. Právě tyto problémy jsou pro naši koalici velice důležité, chceme se jim věnovat a máme připravený program, jak je řešit nejen na Ústecku.

Reklama

Doporučované